01 Mayıs 2016 10:28

İzmir'de iş, barış ve gerçek laiklik 1 Mayısı

İzmir'de tek ve güçlü 1 Mayıs geleneği bu sene de bozulmadı. Emekçiler, özgürlükçü, demokratik ve laik bir Türkiye için mücadele çağrısı yaptı.

Paylaş

İzmir'de tek 1 Mayıs geleneği bu sene de bozulmazken, Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs mitingine katılan on binlerce emekçi insanca koşullarda çalışma ve yaşama, barış ve gerçek laiklik istediklerini dile getirdi. Mitingde yapılan konuşmalarda emekçiler birleşirse ortada sarayın da saltanatın da kalmayacağı belirtilerek, emekçilerin yönettiği, özgürlükçü, demokratik ve laik bir Türkiye için mücadele çağrısı yapıldı.

İzmir'de 1 Mayıs Mitingi, bölünmeden, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Türk İş'e bağlı sendikalar, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve TTB İzmir Temsilciliği öncülüğünde Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı.

Sabah saatlerinde ilçelerdeki kutlamaların ardından İzmirli emekçiler kent merkezindeki toplanma yerlerinde buluştu. Alsancak Limanı'nda, Konak'ta ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kitle Gündoğdu Meydanı'nı doldurdu. Bütün emekçiler alana kendi talepleri ile gelirken hemen hemen bütün kortejlerde de barış ve gerçek laiklik talebi ortak bir şekilde dile getirildi. Yürüyüş boyunca atılan sloganlar ve alanda yapılan konuşmalarda, hükümetin bütün politikalarına tepki vardı. Miting boyunca katliamlara karşı öfke de vardı ve katliamlarda yaşamını yitirenler de unutulmadı.  

ALSANCAK'TA TÜRK İŞ, LİMAN İŞ VE İZMİR BAROSU

Yürüyüşün Alsancak Limanı kolunda Türk İş'e bağlı sendikalar, Hak İş'e bağlı Liman İş, İzmir Barosu ve Birleşik Kamu İş toplandı.

Türk İş Genel Merkezi'nin 1 Mayıs'ı Çanakale'de kutlama kararını, 1 Mayıs'ı bölme olarak değerlendiren çok sayıda Türk İş'e bağlı sendika talepleri ile Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. İşçilerin ana talepleri kıdem tazminatını kaldıran ve özel istihdam bürolarını açan yasa tasarısının meclisten çekilmesi, bütün taşeron işçilere ayrımsız kadro ve insanca yaşanacak ücret oldu.  Türk İş kortejinin en önünde 'Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz' pankartı taşınırken, ses aracından Türk İş'in Çanakkale kararı da eleştirildi.

Türk İş içinde en kalabalık kitle Belediye İş Sendikaları oldu. Belediye işçileri 'Taşerona Köle Olmayacağız', 'Faşizme Karşı Omuz Omuza', 'Ne AKP, Ne AB, Tam Bağımsız Türkiye', 'Savaşa Değil, Emekçiye Bütçe' sloganlarını attılar. Belediye İş kortejinde Seferihisar belediyesi  taşeron işçiler dikkat çekti.

Petrol İş Aliağa Şubesi 'Kıdem Tazminatımızın Fona Devrine, Esnek Çalışmaya, Ulusal İstihdam Bürolarına, Kiralık İşçiliğe Hayır' pankartı açtı. TEKSİF İzmir Şubesi 'Kıdem Tazminatının Gaspına, Kiralık İşçiliğe ve Savaşa Dur Demek İçin Yaşasın 1 Mayıs' yazılı pankart açtı.

Basın İş İzmir Şubesi, 'Ekmek, Özgürlük, Barış İçin Yaşasın 1 Mayıs', Sağlık İş 'Kadrolu İş, Güvenli Gelecek İçin Taşerona Hayır', DERİTEKS 'Bütün Ülkelerin İşçileri Birleşin', TÜMTİS 'Yaşasın 1 Mayıs' pankartları açarken, Demiryol İş, Harp İş ve Güvenlik İş te Türk İş kortejinde yerini aldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri de, hükümetin basın üzerindeki baskısını protesto ederek 1 Mayıs'a katıldı. Gazeteciler 'Özgür Basın Susturulamaz' sloganlarını attılar.

Hak İş Genel Merkezi'nin Sakarya kararına uymayan Liman İş Sendikası İzmir Şubesi de Gündoğdu Meydanı'nda yerini aldı.  Özelleştirme ile tehlikesi ile karşı karşıya olan Alsancak Liman'ı işçilerinin ana talepleri özelleştirmenin geri çekilmesi, taşeron işçilerin kadroya alınması ve iş yüklerinin azaltılması oldu. Liman İş Sendikası, tertip komitesi ile yaşadığı tartışmadan sonra alandan ayrıldı.

1 Mayıs'a cübbeleriyle katılan İzmir Barosu avukatlarının talepleri arasında hukukçulara yönelik baskının son bulması ve Anayasa'daki laiklik ilkesinin korunması oldu.

Daha önce 1 Mayıs'ı bölmeye çalışan ve ulusal söylemler üzerinden üye toplayan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Alsancak Limanı güzergahından alana girdi.  

Liman'da toplanan CHP üyeleri de 1 Mayıs'a kitlesel katılırken, bu kortejdeki büyük boyuttaki 'Faşizme Geçit Yok' yazılı pankart dikkat çekti.  

{{278894}

DİSK VE KESK KONAK'TA TOPLANDI

DİSK'e bağlı sendikalar Konak Pier önünde toplanarak alana yürüdü. Genel İş üyesi taşeron işçilerin kalabalıklığı ile dikkat çektiği bu kortejde de ana talepler taşerona şartsız kadro, kıdem tazminatına dokunulmaması ve özel istihdam bürolarınn kurulmaması oldu. DİSK üyesi işçiler barışa ve laikliğe sahip çıkmaya devam edeceklerini de gösterdiler.

Direnişteki Dostcam işçileri 'Atılan işçiler geri alınsın' talebiyle en önde yürüdü. Genel İş 3 Nolu 'Birleşen İşçiler Asla Kaybetmez' pankartı açtı. Genel İş 6 Nolu Şube 'Sessizlik Şiddeti Gizler, Susma Örgütlen' pankartı açarken bu kortejde kadınlar en öndeydi. Genel İş  5 Nolu Şube 'İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği İçin Alanlardayız' pankartı açtı. Genel İş 2 Nolu 'İş, Ekmek, Barış Özgürlük, İşçi Sınıfı Kazanacak' pankartı açtı. Genel İş üyeleri aileleriyle mitinge katıldı.

Lastik İş'te örgütlenme mücadelesi devam eden Akdeniz Kimya işçileri 'Sendikalı olmak haktır, engellenemez' pankartıyla yürüdü. Katı emek emekçileri 'Taşeron Kaldırılsın, Her İşçiye Kadro Verilsin' diyerek yürüdü. Birleşik Metal İş üyeleri 'Yaşasın İşçilerin, Birlik Mücadele Dayanışma Günü' pankartı ile yürüdü.  Sosyal İş, HDP kortejinin önünden geçerken 'Yaşasın Halkların Kardeşliği' sloganını attı. DİSK kortejinde diğer bir ortak talep laiklik oldu.

KESKLİLER İŞ GÜVENCESİ VE BARIŞ İSTEDİ

KESK'e bağlı sendikalar da Konak Eski Sümerbank önünde buluştu. KESK üyelerinin öne çıkan taleplerinin arasında kamu emekçilerinin iş güvencesi korunması, bölgedeki savaş ortamının bitirilmesi, gerçek laikliğin sağlanması oldu.

Eğitim Sen üyeleri 'Laik Eğitim, Laik Yaşam' ve 'Yaşasın Sınıf Dayanışması' sloganlarını atarken, Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren Mesut Mak'ın fotoğraflarını taşıdılar. Eğitim Senliler " Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük Mücadelemiz, 'Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi', 'Karanlığa Teslim Olmayacağız' sloganlarını attılar. Üniversitelerde örgütlü Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube üyeleri de "YÖK Kalkacak, Polis Gidecek, Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek' sloganlarını attılar.

SES İzmir Şubesi de Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyarak "Yaşasın Bir Mayıs, Biji Yek Gulen', 'Faşizme Karşı Omuz Omuza', 'Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi' sloganlarını attılar ve herkes için nitelikli sağlık hakkı istediler. Tarım Orkam Sen de  Mesut Mak'ın fotoğrafını taşıdı ve katliamların faillerinin yargılanmasını istedi.

ODALAR VE SİYASİ PARTİLER CUMHURİYET'TE BULUŞTU

TMMOB'a bağlı odalar, TTB üyesi hekimler ve siyasi partiler Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

TMMOB üyeleri, hükümetin birliğe yönelik baskılarına son vermelerini istedi. Mimar ve mühendisler, halkın çıkarlarını savunmaya devam edeceklerini belirttiler. TMMOB üyeleri iş cinayetlerine, doğanın ve kentin talanına karşı mücadele edeceklerini de dile getirdiler.

EMEP üyeleri 'Emperyalizme ve Gericiliğe Karşı, Barış ve Kardeşlik Mücadelesini Yükseltelim' pankartı açarken 'Faşizme Ölüm Halka Hürriyet', 'İş Ekmek Özgürlük', 'Yaşasın Halkların Kardeşliği' sloganlarını attılar.

HDK ise 'Güvenceli İş, Barış İçinde Yaşam İçin Direnişi Büyütelim', HDP ise 'Savaşa, Yıkıma, Köleliğe Direneceğiz' pankartı ile yürüdü.

1 Mayıs metnini tertip komitesi adına, barış istediği için görevlerinden alınan TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Fatih Sürenkök ve Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan okudu.

'AKP DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ İSTİYOR'

AKP'nin 'taşeronu kaldırıyorum' yalanlarıyla, taşeronu aratacak esnek çalışmaya ve performans esasına dayalı sistemi tüm çalışanlara dayatmaya hazırlandığını ifade eden Sürenkök, barış, emeğinin karşlığı ve iş güvencesi isteyen herkes baskı, soruşturma ve işten atmalarala karşı karşıya kaldığını da ifade etti. Sürenkök, AKP'nin politikaları karşısında dikensiz gül bahçesi istediğini de söyledi.

EĞİTİMDEKİ GERİCİLEŞMEYE KARŞI LAİKLİK MÜCADELESİ ÇAĞRISI

Eğitimde gericileşmenin geldiği noktanın Ensar Vakfı tecavüzcüleriyle çok çarpıcı bir şekilde ortaya çıktığını da belirten Sürenkök "Eğitimin seküler yaşamın sigortası olduğunu görür bir yerden eğitimdeki gericileştirme mücadelelerine karşı en geniş birlikteliklerle AKP Devletinin gericiliğine karşı özgürlükçü bir laiklik mücadelesini başlatacağımız günler olduğunu Ensar Vakfı gerçeği bir kez daha göstermiştir" dedi.

'KADIN EMEĞİN DIŞINA İTİLİYOR'

Sürenkök, AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddetin arttığını, kadının çalışma yaşamı dışına itildiğini, çocuk gelinlerin arttığını da belirterek " Özgecan cinayetiyle taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerinin geldiği nokta çok çarpıcı bir şekilde görülmektedir" dedi.

'AKP SAVAŞ BARONLARIYLA İTTİFAK KURDU'

7 Haziran 2015 seçim sonuçları ülke için bir dönüm noktası olduğunu da dile getiren Sürenkök şunları aktardı "İktidarını kaybetme riskini yaşayan AKP Devleti iktidarını ülke içinde savaş baronlarıyla yeni bir ittifakta aradı. Şiddet sarmalının geldiği nokta seni başkan yaptırmayacağız diyenlere bedel ödetmedir. Ülkeyi yeni kaoslara sürükleme pahasına dokunulmazlıklar üzerinden tehdit ve şantajını sürdürmektedir".

'ÇÖZÜM BİRLEŞİK SINIF MÜCADELESİ'

AKP karanlığından çıkışın işçi sınıfının ve emekçilerinin ellerinde olduğunu da ekleyen Sürenkök "Yeter ki isteyelim gelecek işçilerin, emekçilerin, yoksul halk kitlelerinin birleşik sınıf mücadelesindedir. Sınıf mücadelesi tarihi direne direne kazananların tarihidir. Bizler güçlerimizi birleştirdikçe ne saltanat ne saray kalacaktır. Bugün faşizme karşı, emperyalizme karşı sermayenin değil emekçi kitlelerinin yönettiği halkların eşit haklara sahip bir şekilde özgür ve kardeşçe yaşadığı, özgürlükçü, demokratik, laik bir Türkiye mücadelesi bizleri beklemektedir. Bu mücadele zafere ulaştığında korku imparatorluklarının yıkıldığını sırça köşklerinin kırıldığını görecekler ve kaçacak delik arayacaklardır" dedi.

İZMİR 1 MAYISI'NDAN NOTLAR

Kürsüden 'Fatih Sürenkok, çocuk ortapedistiydi. Görevden alınarak çocuklar hastalar cezalandırıldı. Bahri Akkan baris dediği için görevden alındı.  Şimdi o sözleri beraber haykırıyoruz" denildi

EGEÇEP bileşenleri TURÇEP, FOÇEP, EFESÇED, GÜLDER pankartlarıyla 1 Mayıs'a katıldılar. EGEÇEP üyeleri çevre sorunlarına dikkat çekerek 'Termik Yapma Boşuna, Yıkacağız Başına' sloganını attı. 15 Mayıs'ta Aliğa Ulupınar'da yapılacak fosil santral karşıtı eyleme katılım çağrısı yapıldı

Psikologlar da 'Savaşın Değil, Barışın Psikologlarıyız' pankartı ile yürüyüşe katıldı.

Uluslararası Af Örgüt üyeleri de 1 Mayıs'a katılarak mültecilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler. Af Örgütü üyeleri 'Mülteci Hakları Sınır Tanımaz' dedi.

Fenerbahçe Sol Açık taraftarları da 'Yaprak Döker Bir Yanımız, Sol Yanımız Fenerbahçe' pankartı ile alana girdi.

Altay Kızıl Kabus üyeleri, Gezi Direnişi'nde yaşamını yitiren gençlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartla katıldı. (İzmir/EVRENSEL)

Haber ve Fotoğraflar: Metehan Ud, Özer Akdemir, Ümit Kartal, Sevim Güngör, Özge Ayaz, Can Deniz Eraldemir, Elif Baş, Kenan Çetin, Mehmet Tekeli, Damla Samgar

ÖNCEKİ HABER

Bakırköy'de yaralanan 1 kişi hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Urfa’da basın açıklaması: Sorumlu AKP iktidarıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...