27 Nisan 2012 04:36

1 Mayıs eğlence değil mücadele günüdür

2012 eylülünde başlayacak MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi, 1 Mayıs’a katılarak taleplerini ifade etmek isteyen Ford Otosan işçileri şaşkınlık içinde. Çünkü işçilerin örgütlü olduğu Türk Metal Sendikası Gölcük Şubesi bu yıl alan eylemine katılmayacak. Fabrika

1 Mayıs eğlence değil mücadele günüdür
Paylaş
Arzu Erkan

BORÇLA EĞİTİM

Siparişlerde azalma olduğu gerekçesiyle cumartesi günü çalıştırılmadıklarını belirten bir Ford Otosan işçisi, bunun karşılığında daha sonra çalışmak üzere borçlandırıldığını ifade etti. 10 yıllık Ford Otosan işçisi “1 Mayıs’ı da içine alan 27 Nisanda başlayacak eğitim için 2 gün borçlandırılacağız. Normalde sendika bu tür eğitimlerde sendikal izinli sayardı işçileri, bu sefer öyle olmadı. Fabrikada bu tarihlerde duruş olacağı için herkes borçlandırılacak. 20-23 Nisan tarihleri arasında da duruş oldu, o tarihten de 1 gün borçlandırıldık” diye konuştu. Borçlanmaya karşılık telafi çalışmasının nasıl ve ne zaman yapılacağının işçiler tarafından bilinmediğini kaydeden Ford Otosan işçisi “Borç ödemekten bıktık usandık. Temsilciler de doğru dürüst açıklama yapmıyor. Bire bir mi ödeyeceğiz, ikiye bir mi belli değil. Yaz aylarında işin yoğun olduğu dönemde ödetecekler borçları. Çünkü borçlanma olmasa yazın o sıcağın altında o tempoda işçiyi fazla mesaiye bıraktıramazlar. Önümüz ramazan; oruçlu oruçlu mesaiye kalacağız. Niye? Borç ödemek için.” dedi.

Ankara’da yapılacak eğitimin gerekçesini de eleştiren Ford Otosan işçisi, “Ankara’ya gidip dinlenip, eğlenecekmişiz. Böyle eğlence, böyle kutlama mı olur? Neyi kutluyoruz? Borç ödemeyi mi? Bizim anamız ağlıyor fabrikada çalışırken ay sonunda da elimize üç kuruş para geçiyor. Zamlar almış başını gitmiş, herkeste bir geçim derdi. Bunca sıkıntı varken işçinin bu sıkıntılarını ortaya koyabileceği en anlamlı günde de işçiyi eyleme katmıyorsun, otelde eğlenmeye götürüyorsun. Bunu kabul etmemizi kimse beklemesin” diye konuştu.

HERKES MİTİNGE KATILMALI

Eylül ayında toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağını söyleyen 5 yıllık başka bir Ford Otosan işçisi “İşçi içeride sözleşmeyi konuşuyor. Herkesin derdi yüzde kaç alırız. Bu sözleşme nasıl olacak. Çalışma koşulları ağır. İşçi hep sakat bel fıtığı, boyun fıtığı bunların gündeme getirilmesi lazım. İşçilere 1 Mayıs’ın anlatılması lazım. Genç işçiler 1 Mayıs’ın ne olduğunu bile bilmiyor. Fabrikada yüzlerce, ömründe hiç 1 Mayıs’a katılmamış işçi var. Sendikanın işçiye bunları anlatıp, herkesi mitinge katması gerekiyor” dedi.

Sendikanın dergisinde Ulusal istihdam Stratejisini eleştirdiğini belirten başka bir Ford Otosan işçisi ise şunları söyledi: “Ulusal İstihdam Stratejisine karşı çıkıyorsun, kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir diyorsun. Ama bunlara karşı işçini eyleme katmaya geldi mi, orada geri duruyorsun. Ankara’ya eğitime işçiyi başka bir zamanda da götürebilirsin. Bu yapılan tam bir çelişki. Söylediğiyle yaptığı birbirini tutmuyor. Hem önümüz sözleşme. Gönül ister ki, bu 1 Mayıs’ta sendika, işçinin birliğini sağlasın. Güçlü bir şekilde eyleme katsın.”

KOCAELİ’DE 1 MAYIS KUTLANMALI

Konfederasyonların ayrı ve merkezi kutlama yapma kararını da eleştiren Ford Otosan işçisi “Hükümet bu kadar yasayı gündeme getirmişken, metal iş kolunda sözleşme dönemiyken sendikaların hâlâ yan yana gelememesi anlaşılır değil. Yan yana gelmek için daha neyi bekliyorlar anlamıyorum. Kocaeli gibi bir işçi kentinde yıllardır 1 Mayıs yapılmıyor. Çalışanlar burada, fabrikalar burada, ailesi burada, bu sıkıntıları burada yaşıyor niye başka bir yere gitsin. İşçi ailesiyle, arkadaşlarıyla, eşiyle dostuyla burada 1 Mayıs’ı kendi bayramını kutlamak istiyor, bunu sendikalar niye anlamıyor anlayamıyorum” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)


STRESTEN UZAK EĞLENCELİ KUTLAMA!

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel, bu sene 1 Mayıs’ta işçileri ‘eğlenmek ve stres atmak’ için Ankara Büyük Anadolu Oteline eğitime götüreceklerini doğruladı. Yücel, “1 Mayıs işçi bayramı değil mi? Biz de 750-800 kadar arkadaşımızı Ankara’ya götürerek bu 1 Mayıs’ta 4 gün stresten uzak, eğlenceli bir kutlama yapmalarını istedik. Sendikamız diğer şubelerimizle şüphesiz alan eylemine katılacak. Ama biz şube olarak olanaklarımız da olduğu için bu sene böyle bir uygulama yapmayı doğru bulduk.” diye konuştu.

Geçen yıl 1 Mayıs’ta işçilerle Çanakkale’ye gezi düzenlediklerini belirten Yücel “Hiç eyleme katılmıyor değiliz, eyleme de katıldık. Ama o kadar çabalamamıza rağmen bir otobüs işçiyi ancak götürebildik. Ben eminim ki, bu eleştirileri yapan işçi arkadaşlarımız bizimle hiç eyleme de katılmamış arkadaşlarımızdır. Tabi önümüz sözleşme dönemi, tabi ki hükümetin gündeme getirdiği yasalara sendika olarak karşı çıkıyoruz. Yaptığımız eğitimde bunları da ifade ediyoruz . Biz zaten sözleşme öncesi işçiyi motive etmek için böyle bir eğitim gerçekleştiriyoruz” dedi.

Eğitime giden işçilerin borçlandırılacağının doğru olmadığını ve sendikal izinli sayıldığını ifade eden Yücel “23 Nisan öncesinde de 4 günlük bir eğitim vardı. Oraya da 400 arkadaşımız katıldı. Gerek o arkadaşlarımız gerekse de 1 Mayıs’da eğitime götüreceğimiz arkadaşlarımız sendikal izinli sayılacak. Borçlandırma yapılacağı doğru değil” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bakan çözümü kameralarda buldu

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçinin diyeti 200 lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa