26 Nisan 2012 13:51

‘Kutlu doğum’ zorunlu ‘DNA günü’ yasaklı

Geçtiğimiz hafta Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından neredeyse zorunlu kılındığı Türkiye’de, Dünya DNA Günü kapsamında yapılan panele en fazla 45 dakika tahammül edilebildi. Ankara’da Çağrıbey Anadolu Lisesinde Dünya DNA Günü nedeniyle gerç

‘Kutlu doğum’ zorunlu ‘DNA günü’ yasaklı
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Geçtiğimiz hafta Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından neredeyse zorunlu kılındığı Türkiye’de, Dünya DNA Günü kapsamında yapılan panele en fazla 45 dakika tahammül edilebildi. Ankara’da Çağrıbey Anadolu Lisesinde Dünya DNA Günü nedeniyle gerçekleştirilen evrim konulu panel, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün müdahalesiyle yarıda kesildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının 1989 yılından beri kutladığı “Kutlu Doğum Haftası” AKP Hükümetiyle birlikte neredeyse resmi bir törene dönüştü. Özellikle ilk ve ortaöğretimde etkinliklerin yapılması neredeyse zorunlu hale geldi. Kutlu Doğum Haftası’nda bazı din görevlilerinin öğretmenlerin itirazlarına rağmen sınıflara girmek istediği, kabul etmeyen öğretmenlerin çeşitli şekillerde teşhir edildiği gazetemize yansımıştı.

Hükümete yakın çevreler tepkileri “Eğitim hakkına ve inanç özgürlüğüne saygısızlık” diye yorumlasa da, Ankara’da yaşanan bir olay “eğitim dinselleştiriliyor” eleştirilerini doğrular nitelikte.

Çağrıbey Anadolu Lisesinde 25 Nisan Dünya DNA Günü etkinlikleri kapsamında geçtiğimiz hafta evrim konulu bir panel düzenlendi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, öğretmenler ve ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu üyeleri sunum yaptılar ve merak edilen soruları yanıtladılar. Ancak yaklaşık 3 saat sürmesi planlanan program, iddiaya göre Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün müdahalesiyle bir saati bile bulmadan yarıda kesildi. Öğretmenler ve panelistler durumun şaşkınlığını yaşarken, öğrenciler de duruma öfkelendi.

BİRİLERİ RAHATSIZ OLMUŞ

Konuya ilişkin bilgi istediğimiz Okul Müdürü Ali Özdemir, “Etkinliği Dünya DNA Günü çerçevesinde düşündüğümüz için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden onay almamıştık. Bazı kişiler rahatsız olmuşlar ve durumu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirmişler. Biz de etkinliği yarıda kestik. Tekrar onay almak üzere etkinlik programını ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderdik” dedi. Müdür Özdemir, kimden şikayet geldiği konusunda bir bilgilerinin olmadığını ifade etti.

Konu hakkında bilgi almak istediğimiz Mamak İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Süleyman Durlanık’a ise bir haftadır yaptığımız girişimlere rağmen ‘ulaşamadık’. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa’da demir-çelik işçileri 1 Mayıs’a katılmak istiyor

SONRAKİ HABER

Amfide polis taklidi yaptılar güvenlikler tarafından dışarı atıldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...