29 Nisan 2016 12:06

Almanya’da grev bayrağı metal işçilerinde

Almanya’da önceki gün kamu çalışanlarının yaptığı uyarı grevinin ardından bayrağı bugün de metal işçileri devraldı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da 3 milyondan fazla metal işçisi için yapılan toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanmaması üzerine gece vardiyasından itibaren pek çok işletmede uyarı grevi yapıldı. Grevlere katılım yoğun oldu.

18 binden fazla işçinin çalıştığı Köln’deki Ford fabrikasında gece vardiyasında meşalelerle başlayan greve 2 binden fazla işçi katıldı. Sabah vardiyasında ise greve katılan işçilerin sayısı 7 bini aştı.  İşçiler taleplerini haykırdı. Değişik bölümlerde toplanarak ana merkeze doğru yürüyüşe geçen Ford işçileri, ellerinde “Kârdan pay istiyoruz” pankartı taşıdı. Yapılan mitingde sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri konuşmalar yaparak yüzde 5 zam talebinde ısrar edeceklerini dile getirdiler.

Saarluois’teki Ford fabrikasında konuşan IG Metall Sendikası Genel Başkanı Jörg Hofmann, işverenler için kârın her şeyin üzerinde olduğunu söyledi. Kendilerinin yüzde 5 zam teklifine karşılık işverenlerin yaptığı teklifi provokasyon olarak değerlendiren Hofmann, “Biz de bu provokasyona uyarı grevleriyle yanıt vereceğiz” dedi.

Öte yandan sendika ile işverenler arasında yapılan üçüncü tur görüşmesinde de bir sonuç alınamadı. Sendikanın yüzde 5 zam teklifine karşılık, işverenler 24 ay için yüzde 2.1 zam teklifinde bulundu.

Patronların teklifini gazetemize değerlendiren IG Metall sendikası 2. Başkanı Christiane Brenner, “İşverenler, kendi cephelerinden hiç gerçekçi olmayan bir resmi bizlere gösteriyorlar. Ekonomi istikrarlı. Bunun için de iç pazar konjonktürü açısından da istikrarın sağlanması için işçi ücretlerine zam yapılması gerekiyor. Yüzde 5 zam almamız ekonominin istikrarı için çok önemli. Yapılan kar Alman ekonomisinin ana gövdesinin ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Endüstri 4.0 planı çerçevesinde de Alman ekonomisinin rekabet gücü çok yüksek. Bu nedenle daha fazla başarı için motive edilmesi çalışanlara da ihtiyaç var. İşçiler yarattıkları değerden haklı olarak pay talep ediyorlar” dedi.

BİNLERCE İŞÇİ UYARI GREVİNE ÇIKTI

Değişik kentlerde bulunan fabrikalarda sendika tarafından yapılan çağrı üzerine uyarı grevleri yapıldı. Ingolstadt’ta Audi’de yapılan uyarı grevine 5 bin işçi katıldı. İki saat boyunca iş durdurma eylemi yapıldı.

Mannheim’da Mercedes Benz’e bağlı Daimler ve Evo Bus işçileri de sabah vardiyasında iş bıraktı. Eylemine 3 bin kişi katıldı . Eyleme Brezilya Metal İşçileri de mesajlarıyla destek verdi.

Metalde bir sonraki TİS görüşmeleri 10 ya da 11 Mayıs’ta devam edecek. Buna paralel olarak uyarı grevleri 11 Mayıs’ta genişleyecek.

Metal işverenleri ise uyarı grevlerine tepki gösterdiler. Südwestmetall yönetici tarafından yapılan açıklamada, uyar grevlerinin ekonomiye zarar verdiğini ileri sürdü.

ÖNCEKİ HABER

‘Erken çocuk evliliğine izin’ AYM’de

SONRAKİ HABER

1 Mayıs kutlamaları işyerlerinden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...