29 Nisan 2016 00:46

Kadınlar 1 Mayıs'ta 'ücretsiz kreş' talebini dile getirecek

Pendik Esenyalı’da yaşayan kadınlar talepleriyle 1 Mayıs’a katılmaya hazırlanıyor. Kadınların talepleri arasında 'ücretsiz kreş' talebi öne çıkıyor.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
İstanbul

Pendik Esenyalı’da yaşayan kadınlar talepleriyle 1 Mayıs’a katılmaya hazırlanıyor.  Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve yöre derneklerinin çağrısıyla bugün saat 19.00’da Esenyalı Gençlik Kültür Evi önünde yapılacak 1 Mayıs kutlamasına katılacak olan kadınlar,  kadına karşı şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına karşı; çalışma koşullarının düzeltilmesini isteyecek, güvenli ve ücretsiz kreş talebini dile getirecek. Kadınlar; 1 Mayıs’ta Bakırköy’de yapılacak merkezi kutlamada da tüm işçi ve emekçilerle omuz omuza olacak.

24 yaşında ve bir çocuk annesi olan Gizem Çelik 3 yıl öncesine kadar çalışmaya devam etmiş, hamile kaldıktan sonra kızının doğum süreciyle birlikte çalışmayı bırakmış. Sadece eşinin maaşıyla geçindikleri için zorlandıklarını söylüyor.

Çalışmamasının nedenini güvenli kreş olmaması, güvenli olan kreşlerin de çok yüksek fiyatlar istemesi. Gizem “Çalıştığım yerlerde de kreş karşılanmıyor, çalıştığım para yine kreşe gidecek” diyor.

Bir gününün ev, iş, çocuk yemekle geçtiğini söyleyen Gizem, dernekte kadınlarla dayanışma içinde olduklarını, dernekte etkinliklere katılarak kadınlarla bir arada olduklarını dile getirdi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN...’

Mizgin Savaş ise eşinden ayrıldığını ve çocuklarına bakmak için çalışamadığını belirtti. Ailesinin yanında kaldığını söyleyen Mizgin, maddi olarak hiçbir gelirinin olmadığını, eşiyle ayrılış sürecinde zorluklar yaşadığını, çocuklarıyla da bir süre ayrı kaldığını anlattı: “Bugün asgari ücretle çalışsam iki çocuğumun kreş parası benim alacağım maaşı geçecek. Çalışmak istiyorum; çocuklarımla düzen kurmak istiyorum, ama nasıl geçineceğimi de bilmiyorum.”  “Derneğin bana kattığı şey bir bireyi topluma kazandırmak oldu” diyen Mizgin, “İşçiler, emekçiler, en önemlisi de çocuklarımız için herkesi alanlarda olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

‘Çalışıyor musunuz?’ sorumuza “Çalışıyor sayılırım” şeklinde cevap veren Zekiye Baran, şöyle devam etti: “Ev hanımıyım, ama iki özel çocuğum var. Bütün günüm onlarla geçiyor.” Oğlunun 23 yaşında, kızının ise 13 yaşında olduğunu belirten Zekiye, “Benim çocuklarım özel çocuklar, kötülüğü hiç bilmiyorlar. Kendilerini koruyamaz, savunamazlar” sözleriyle  endişelerini paylaştı. Zekiye, “Eşit şartlarda yaşamak istiyoruz. 4 kişilik bir aile 2 bin lirayla bile geçinemiyor. Türkiye’de herkes geçineceği biçimde maaş alsın, herkes ücrette eşitlensin istiyorum” dedi.  

Yıldız, tekstil işçisi. 20, 25 senedir sürekli çalıştığını söylüyor. Fabrikada sendika olduğu için çok sorun yaşamadıklarını, ancak sendikayı fabrikaya sokana kadar çok baskıya uğradıklarını anlattı. “4 sene boyunca uğraştık, patronlar istemedi, ama biz ne yapıp edip sendikayı getirdik” diyen Yıldız, stresten kaynaklanan bir hastalığa yakalandığını dile getirdi. Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine tepkili: “Kıdem tazminatı bizim can damarımız.. Buna karşı direnmeli ve kıdem tazminatımızı vermemeliyiz. 1 Mayıs’ta da haklarımız için alanlara çıkacağız.”

‘MÜCADELEDE ISRARCI OLMAK ÖNCELİĞİMİZ’

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan’la dernekle birlikte geçen üç yılı konuşuyoruz. Geçen 3 yılda birçok kadının hayatına dokunduklarını, birbirlerinin sorunlarını çözdüklerini ve çoğaldıklarını ifade eden Adile, kadınların derneğe; cinsel taciz, şiddet, fabrikalarda uğradıkları tacizler, baskılar nedeniyle başvurduğunu söyledi. “Düşük ücretle çalışma, esnek çalışma, gece vardiyasına kalma da kadınların en büyük sorunları” diyen Doğan, şöyle devam etti: “Mücadele etmek, mücadelede ısrarcı olmak bizim önceliğimiz.” Türkiye’nin gündeminin hiç soğumaması nedeniyle aktif şekilde sokakta olduklarını dile getiren Doğan, “Biz 8 Mart’tan 1 Mayıs’a taleplerimizi taşıyoruz. Eşit işe eşit ücret, kıdem tazminatına dokunulmaması, gece vardiyasının yasaklanması, kadına yönelik her türlü şiddetin son bulması taleplerimiz” diye konuştu. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve Gençlik Kültürevi öncülüğünde bugün, yerel 1 Mayıs kutlaması yapacakları bilgisini de veren Doğan, işçilerle, emekçilerle alanlarda omuz omuza olacaklarını kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci işçiler; En ağır koşullarda en ucuza

SONRAKİ HABER

Bu sendikal anlayışla işçiler kaybetmeye mahkumdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...