29 Nisan 2016 00:41

Mülteci işçiler; En ağır koşullarda en ucuza

Suriyeli mülteci işçiler, işçi sınıfının enternasyonal bayramı 1 Mayıs’ı, düşük ücret ve uzun çalışma süreleriyle, güvencesizlikle karşılıyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Mülteci işçiler 1 Mayıs’ı, Türkiyeli işçilere göre daha kötü şartlarda karşılıyor. Düşük ücret ve uzun çalışma süreleriyle, hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalıştırılan işçilere çoğu zaman hak ettikleri ücretleri de ödenmiyor. Kayıtlı ve kurallı çalışmak isteyen mülteci işçiler, hükümetin çıkardığı çalışma izninin sorunlarını çözmeyeceğini söylüyor.

Bornova Doğanlar civarında yaşayan Suriyeliler Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde, Buca Gediz ve Karabağlar civarında yaşayan Suriyeliler tekstil atölyelerinde, Konak Kadifekale, Agora, Basmane ve Ballıkuyu civarında yaşayanlar ise bu bölgelerdeki merdiven altı tekstil atölyelerinde, ayakkabıcılar sitesinde ve az da olsa inşaat sektöründe çalışıyor. Ayrıca Buca, Karabağlar civarında yaşayan Suriyeliler günü birlik nakliye sektöründe çalışırken Konak’ta yaşayanlar ise atık toplayarak hayatlarını sürdürüyor. Yetişkinlerin iş bulamaması çocukları çalışmaya zorluyor. Kent merkezi dışında Foça, Torbalı ve Seferihisar gibi ilçelerdeki Suriyeli mülteciler tarım sektöründe çalışıyorlar.

Mülteci emek sömürüsünün en yoğun olduğu Basmane’nin ara sokaklarındaki tekstil atölyelerini gezdik. Buradaki bir çok atölyede Türkiyeli işçiden çok Suriyeli mülteci işçiler bulunuyor. Kimi atölyelerin tamamı Suriyeli işçilerden oluşuyor. Girdiğimiz atölyede pantolon dikiliyor. İçerideki 12 işçinin tamamı Suriyeli ve aralarında 2 tane de çocuk işçi var. İşçiler 250 ile 400 arasında haftalık alıyor. Kadınlar ve çocuklar daha düşük ücretle çalıştırılıyor.

‘SURİYELİLERE DAHA AZ VERİN’

Konuştuğumuz işçilerden Vedat, yıllardır Türkiye’de. Suriye’deyken inşaat işinde çalıştığını söyleyen Vedat, Türkiye’deyken çok sayıda atölyede çalıştığını ve dikiş makinesini Türkiye’de kullanmayı öğrendiğini dile getirdi. Sabah 08.00’den akşam 19.30’a kadar çalıştıklarını da belirten Vedat “İş çok ucuz, haftalık ya çıkıyor ya çıkmıyor” dedi. Eşinin de çalıştığını dile getiren Vedat, daha önceki işyerlerinde kötü davranıldığını söyledi. Vedat patronların “Suriyelere daha az verin”, “Suriyeli ise bu paraya isterse çalışsın, isterse çalışmasın” dediğini aktardı.

‘BİZİ ANLASINLAR’

Çalışma iznini sorduğumuz Vedat, “Zannetmem çözüm olsun, Ortada iş olmadı mı ve maaş düşük oldu mu?” dedi. Suriye’deyken 1 Mayıs’a gidip gitmediğini sorduğumuz Vedat, Suriye’de bulunduğu yerde 1 Mayıs günü miting yapılmadığını, halkın o gün piknik yaptığını söyledi. Vedat son olarak şunları söyledi “Biz de insanız, hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bizi anlamaya çalışsınlar.”

4 yıl önce Türkiye’ye gelen İbrahim ise Suriye’deyken de tekstil atölyesinde çalıştığını söyledi. Makine ustası olan İbrahim haftalık 400 TL alıyor. 5 çocuğu var ve aylık 400 lira kira ödüyor. Çalışma izniyle görüşlerini sorduğumuz İbrahim “Biz de isteriz, sigortalı  olarak çalışmak. Şu an geleceğe dair bir güvencemiz yok ama çalışma izninin koşulları çok zor. Yüzde 10 kotası var ama bakın bizim atölyemizde herkes Suriyeli. Bizi dikkate alacak şekilde yeniden düzenlenmeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankaralı sendikacılar: Taleplerimizle alanlarda olacağız

SONRAKİ HABER

Kadınlar 1 Mayıs'ta 'ücretsiz kreş' talebini dile getirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...