29 Nisan 2016 00:55

Amedsporlu taraftarlar: Biz onları çiçekle karşılamıştık

Ankaragücü-Amedspor maçındaki ırkçı saldırıları Amedspor taraftarları ve Diyarbakırlılar'la konuştuk. Diyarbakırlılar saldırılara tepkili.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Geçtiğimiz hafta sonu Ankaragücü- Amedspor karşılaması sonrası Amedspor yöneticileri linç edilmiş, yaralanmıştı. Gündemde kalan ve büyük tepki toplayan ırkçı saldırıyı Amedspor taraftarları ve Diyarbakırlılar ile konuştuk.

‘SALDIRILAR BİTMEYECEKSE KENDİ LİGİMİZİ KURALIM’

Amedspor, Barikat taraftar grubu üyesi olan Musa Kaplan, yöneticilerin uğradığı saldırıyla ilgili şunları şöyle konuşuyor: “Futbolu kardeşlik ve dostluk çerçevesinde yaşamaktır tek derdimiz her yerde ırkçı saldırılara maruz kaldık. Sürekli “Kürtler, teröristler” propagandasına maruz kaldık. Bu TFF’nin iş birliği içerisinde olduğu siyasi bir operasyondur. Bizler onları çiçeklerle karşıladık, kahvaltılara götürdük. Her şey iyi geçiyordu, kardeşlik mesajları verildi ama Ankara’da yapılanlar cinayete teşebbüs.” Kaplan, Amedspor’un play-off’lara kalmasının engellenmek istediğini ifade ederken, “Keçiören maçında, Sur ile ilgili propaganda yapıldığı gerekçesiyle 3 puanımızı sildiler” dedi. Keçiören maçında “Her yer Suriçi her yer direniş” sloganının atıldığının iddia edildiğini ancak maçta böyle bir slogan atılmadığının altını çizen Kaplan, “Böyle bir propagandanın cezası da hiçbir şekilde 3 puan silme olamaz, tüzükte böyle bir propaganda sadece para ya da seyircisiz maç cezası olarak değerlendirilir. Kaldı ki Türkiye Ligi’nde her gün propaganda yapılıyor. Rabia işaretleri, ülkücü işaretler, saldırılar işte Kürt’sen teröristsin sloganları. Kimse hesap sormuyor öyle bir duruma. Bu şekilde futbol oynanacaksa kendi ligimizi kuralım. Çünkü kabul edilmediğimiz bu ligde zorla oynuyoruz. Ankara’daki saldırıların mağduru yöneticiler olunca böyle sosyal medyada geniş yankı buldu. Taraftar bu zorlukların daha fazlasını yaşıyor” dedi.

RABİA, BOZKURT SERBEST ZAFER İŞARETİ YASAK!

Barikat grubundan İbrahim Aygürt ise, Amedspor’a karşı yapılan saldırıların geçmişte Diyarbakırspor’a da yapıldığını hatırlatarak, “Bu saldırılarla Kürt halkına uygulanan baskı alanı genişletilmek isteniyor” dedi. Aygürt, Diyarbakır’a gelen takımların konaklama sıkıntısı yaşamadığını fakat Amedspor’un gittiği deplasmanlarda konaklayacak mekan bulamadığını ifade ediyor.

Aygürt, savaş psikolojisinin çocuklar üzerindeki etkisini kırabilmek için “Çocuklar ölmesin, maça gelsin” kampanyası başlattıklarını, bu kampanyaya da federasyondan ağır cezaların geldiğini söyledi. Aygürt şöyle devam ediyor: “Türk futbolcu ülkücü işareti yapabiliyor, Rabia işareti yapabiliyor ama bir Kürt futbolcu zafer işareti  yaptığı zaman direkt terörist oluyor. Bozkurt, Rabia yapan futbolcu ceza almazken zafer işareti yaptığı için 12 maç ceza alan futbolcular oluyor. Bu ülkede herkes Türk değildir” dedi.

‘MOR BARİKAT, AMEDSPOR ASLA DİZ ÇÖKMEDİ, ÇÖKMEYECEK!’

Amedspor kadın taraftar grubu Mor Barikat’ın Üyesi Dilek Demir ise, “TFF, takımımıza, taraftarımıza karşı aylardır uygulanan ötekileştirici, ırkçı, faşizan cezalar, gözaltılar, hakem kararları, deplasman yasakları, para cezalarının üstüne şimdi de fiziki saldırılar eklendi. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da Karagümrük maçında karşı takım sporcularının soyunma odamıza saldırmasının ardından bu hafta da Türkiye’nin başkenti Ankara’da yöneticilerimiz ve misafirleri attığımız gol sonrası sevinirken Ankaragücü yöneticileri tarafından şeref tribününde saldırıya uğradı. Gol sevinci futbolun doğasında var, altında başka nedenler aramanın hiçbir anlamı yok” dedi.

ANKARAGÜCÜ’YÜ BÖYLE Mİ AĞIRLADIK?

Murat İnnan, daha önce Ankaragücü’nün Diyarbakır’a geldiğini ve çok iyi ağırlandığını hatırlatıyor. İnnan, “Onlar da Diyarbakır’a geldi hiçbir zaman bir ırkçı saldırıya uğramadı. Yemek yenildi, misafirperverliğimiz gösterildi. Ama Amedspor, Cizrespor, Hakkarispor gibi Kürtleri temsil eden spor kulüplerinin dışarıda başarısı hazmedilemiyor” diyor. İnnan “Deniz Naki, zafer işaretinden dolayı 12 maç ceza aldı ama diğer bozkurt ya da Rabia işareti yapanlar ceza almıyor. O işaretler siyasi sayılmıyor mu? Semih Şentürk’ün gol attıktan sonra Amedspor taraftarlarına asker selamı vermesi de siyasidir ama ceza verilmiyor çünkü bunu yapan futbolcular Türk. Bunun farkındayız” sözlerini kullandı.

‘ESKİDEN ÇOK GÜZEL YAŞIYORDUK’

Murat Yalar isimli yurttaş ise Amedspor’a yönelik saldırının sadece Ankara’daki linç girişimiyle alakası olmadığının altını çiziyor: “Amedspor’u düşürmeye çalışıyorlar. 3 puanın silinmesi, Ankara ve Bursa’daki olaylar, Fenerbahçe maçının seyircisiz oynanması. Bunlar hepimizin kalbini kırıyor, keşke olmasaydı diyoruz.” Yalar, “Irkçılığı kabul etmiyoruz. Burada misafirperverliğimizi görünce hayran kalıp giden insanlar, biz gidince neden bu şekilde karşılıyor? Ben buna çok kızıyorum” dedi. Yaşanan saldırıların Türkiye’deki savaş süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Yalar, “Diyarbakır, Ankara, İstanbul, İzmir eskiden çok güzel yaşıyorduk. Ama şimdi neden böyle oldu, ne oldu da bu seviyeye geldik? Neden yöneticilere saldırıyorlar, neden otel vermiyorlar, neden sürekli ceza veriyorlar, neden Amedspor sadece bir Kürt takımı olduğu için mi?” diye soruyor.

ÖNCEKİ HABER

İspanya takımları rövanş maçına avantajlı çıkacak

SONRAKİ HABER

Dansın ‘sessiz’ adımları barış için atılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...