28 Nisan 2016 00:55

Seneye patates ekmeyeceğiz!

Geçtiğimiz günlerde Adana’da caddeye patates dökme eylemine polisin silah çekmesi ile gündeme gelen üretici köylülerle görüştük

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Geçtiğimiz günlerde Adana’da caddeye patates dökme eylemine polisin silah çekmesi ile gündeme gelen üretici köylülerle buluştuk. Olayın gerçekleştiği Adana’nın Büyük Dikili Mahallesi’nde üreticilerle sıkıntılarını konuştuk. 

Büyükşehir yasasından sonra mahalle olan köyde ve çevre köylerde yaşayanların büyük çoğunluğu hayatını topraktan kazanıyor. Bu yıl patates ve soğan eken köylüler dönümünü 35 bin liraya mal ettikleri patatesin ellerinde kalmasının kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek seneye nasıl ekim yapacaklarını bilmediklerini söyledi. 

'ÇİFTÇİ PİYASANIN İNSAFINA TERK EDİLDİ'

Serbest piyasa koşullarında çiftçi para kazanmak için bir önceki yıl para eden ürüne yöneldiğini dile getiren ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir ise yaptığı açıklamada “Sorgulanması gereken bu arz fazlalığı değildir. Başta hükümetin ve ilgili bakanlıkların tarımı ve çiftçiyi piyasanın vahşi koşullarına nasıl göz göre göre terk ettiği ve çiftçiyi ne yapacağını bilemez duruma getirdiğidir” dedi.

'ZARARI TELAFİ EDECEK GÜCÜMÜZ YOK'

Patatesin dönüme 3 bin 500 lira maliyetleri olduğunu anlatan Erdoğan Yonat isimli çiftçi piyasada kilosu 30 kuruşa satılan patatesten dönüm başına  1500-2 bin lira zarar ettiklerini söyledi.  Soğanda da durumun aynı olduğunu ifade eden Yonat, gübre, tohum, yakıt paralarını karşılayamayacak duruma geldiklerini belirterek bütün çiftçiler kredi çekti, borçlandı. Seneye kimse ekim yapamayacak. Bu zararı telafi edecek gücümüz yok” dedi. Üretilen malın iç piyasada tüketilemeyeceğini ifade eden Yonat, “Seneye ne iş yapacağım bilmiyorum. En büyük pazarımız Rusya. Rusya ile kriz bizi etkiledi. Rusya ile ticaret yapmadıkça ürünleri paraya çeviremeyiz” dedi. 

'DEVLET ÇİFTÇİYİ DESTEKLESİN'

Çiftçinin zararda olduğunu sattığı malların da parasını alamaz duruma geldiğini ifade eden Mustafa Çakır,  devletin çiftçiyi desteklemesini istiyor. “Çukurova’da üretim başlamış; ne tarım bakanı var ne çiftçi birliği var…” diyen Çakır,  çiftçinin bu kadar sahipsiz bırakılmaması gerektiğini belirterek “Gerekirse devlet alsın. Yoksul ülkelere yardım yaptığını söylüyorlar. Oralara göndersin” dedi. 

'RUSYA ETKİLEDİ'

Şenol Erdağ isimli tüccarla tarlada patates yükletirken konuştuk. Hale gelen patates miktarının talep edilenden çok yüksek olduğunu dile getiren Erdağ, Rusya, Suriye, Irak, Bakü, Gürcistan gibi ihracat yapılan ülkelerden talep olmamasının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. “Yüzde 30’u Rusya’ya gitsin iç piyasada sıkıntı olmaz” diyen Erdağ, bu gerçekleşmeyecekse devletin elde kalan malları almasını istiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Balçovalı kadınlar barış için alanlarda olacak

SONRAKİ HABER

İzmir'de 1 Mayıs: İnsanca yaşam, barış ve laiklik için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...