27 Nisan 2016 13:01

Alevilerden Kahraman'a tepki: Laiklik kırmızı çizgimiz

Dört büyük Alevi örgütü, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni anasayada olmamalı” sözlerine düzenledikleri basın toplantısında yanıt verdi.

Paylaş

Meclis’i Kahraman için harekete geçmeye çağıran Alevi örgütleri, “Laiklik kırmızı çizgimizdir. Kaçak saray halifeliğin, Türkiye’de hilafetin merkezi olmayacaktır” dedi. 

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAK) ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) yöneticileri  HBVAKV Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Dört örgüt adına ortak açıklamayı yapan ABF Genel Başkanı Baki Düzgün, “Türkiye’deki tüm halkların kendi vekillerini seçerek gönderdiği Türkiye Cumhuriyeti’nin meclisinde, o meclisin başkanlığı görevini yürüten bir kişinin, Cumhuriyet rejiminin temel taşlarından biri olan Laiklik ile ilgili 'yıkıcı' tabirler kullanması, kabul edilebilir değildir. Bu karşı duruş bilinmelidir ki; Laikliğe, Demokrasiye ve Cumhuriyete karşı sergilenen bir tavır olarak kabul edilmektedir. TBMM Başkanı ağzındaki baklayı çıkararak, aslında AKP iktidarının zihninde yatan gerçekliğin gün yüzüne çıkarmıştır. Hilafet isteklerim halifelik hayallerini bir kez daha gözler önüne sermişlerdir” diye konuştu. 

DİN TARTIŞMASI DEĞİL, VARLIK TARTIŞMASI

Düzgün, “Bilinmelidir ki; Laiklik olmazsa olmazımızdır. Bizler için hava gibi, su gibi, ekmek gibi yaşamsal bir öneme sahiptir. Bilinmelidir ki; ‘Laiklik’ üzerine yapılan tartışma, bir din tartışması değildir. Farklı inançlara ait ve bu ülkede yaşayan herkesi ve tüm azınlıkları ilgilendiren bir varlık tartışması halidir. Anayasadan bugünkü laiklik maddesinin çıkarılması, muktedirin bundan sonraki süreçte ‘kendi dini adına’ yapacağı zorbalıkların önünü yasal olarak, kendi elleriyle sonuna kadar açması halidir” dedi. 

Meclis Başkanı’nın yaptığı açıklamaların göreviyle birlikte ele alındığında “fikir özgürlüğü” olarak değerlendirilmesinin “abes” olacağını belirten Düzgün, Meclis Başkanı konumu gereği TCK'nın 216. Maddesine göre suç teşkil işlediğini söyledi. Düzgün, “Meclis Başkanını seçimle göreve getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, yapmış olduğu laiklik karşıtı açıklamasından dolayı gerekli İsmail Kahraman’la ilgili hukuki süreçleri başlatması için derhal göreve çağırıyoruz. Herkes bilmelidir ki, kaçak saray halifeliğin, Türkiye de hilafetin merkezi olmayacaktır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

EMO: Kayıp ve kaçak iadeleri yeniden tahsil edilecek

SONRAKİ HABER

'İsmail Kahraman derhal istifa etmeli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...