27 Nisan 2016 12:18

HDP’den Kilis için genel görüşme talebi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), IŞİD saldırılarının hedefindeki Kilis’te yaşananlara ilişkin Meclis’te Genel Görüşme açılması talebinde bulundu.

Paylaş

HDP Grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel imzasıyla Meclis Başkanlığı’na verilen teklifte, Kilis başta olmak üzere sınır illerindeki yurttaşların can ve mal güvenliğinin ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekildi. Teklifin gerekçesinde, IŞİD, Ahrar’ur Şam, El-Nusra’nın elindeki bölgeden Kilis’e şimdiye kadar 45 füze atıldığı, 6’sı Suriyeli, 17 kişinin bu saldırılarda yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. 

Teklifte, Kilis Valisi’nin “Abdestsiz dışarıya çıkmayalım” sözleri “halkın güvenliğini sağlama konusunda çaresiz kalındığının itirafı” olarak değerlendirilirken, son füze atıldığında Kilis’te bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın saldırıyı gerçekleştiren IŞİD’e tek söz etmeden saldırıya tepki gösterenleri hedef alması eleştirildi. 

Saldırıların AKP’nin Suriye’deki savaşa müdahil olma ve tampon bölge kurma planlarına gerekçe yapılmak istendiği yönündeki kanıya dikkat çekilen teklifte, IŞİD’in gerçekleştirdiği katliam ve saldırılar hükümetin aldığı tutumun örgütün devlet içindeki güçlerle bağlantılı olduğu iddialarını güçlendirdiği ifade edildi. Teklifte, hükümetin IŞİD’in kontrol ettiği sınırı değil, Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırıya kaynaklık etmeyen Rojava yönetimiyle olan sınırı “tehdit” olarak gördüğünün altı çizildi. Teklifin gerekçesinde şunlar ifade edildi: “Suriye’deki savaşın tarafı gibi davranan Hükümetin, Suriye’de çözüm politikalarını hayata geçirmesi, demokratik yönetimlerin ve siyasal çözümün, IŞİD’e karşı mücadele eden yerel dinamiklerin desteklenmesiyle olabilir. Kilis’in nüfusu kadar Suriyeli yurttaşa ev sahipliği yapması ve atılan füzelerle birlikte yerleşik halkın tepkisinin yükselmesi büyük bir iç çatışma riskini de barındırmaktadır. Hükümetin bu konuda şimdiye kadarki beyanları ve ortaya koyduğu tutumun bir an önce görüşülmesi elzemdir, hayatidir.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Manisa 1 Mayıs mitingi Cumhuriyet meydanında

SONRAKİ HABER

Almanya’da 1 Mayıs öncesi grev dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...