26 Nisan 2012 10:34

'Tecavüzcüler beraat ettirilemez'

Fethiye Davası olarak bilinen toplu tecavüz davası yarın görülecek. Kadın örgütleri pek çok ilde basın açıklamaları yaparak kadınları davanın görüleceği Fethiye'ye davet etti, dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısı yaptı.Fethiye  Davası'nda, son duruşma öncesi Eskişehir Demokratik Kadı

'Tecavüzcüler beraat ettirilemez'
Paylaş

Fethiye Davası olarak bilinen toplu tecavüz davası yarın görülecek. Kadın örgütleri pek çok ilde basın açıklamaları yaparak kadınları davanın görüleceği Fethiye'ye davet etti, dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

EDKP adına basın metnini okuyan Sinejan Kut, Fethiye Adliyesinde görülecek karar duruşmasında kadın arkadaşlarının yanında olacaklarını söyledi. Kadına yönelik şiddet ve tecavüz davalarında kadınlar birlik içinde olur ve mücadeleyi sürdürürlerse adaletin yerini bulacağını belirten Kut, “Eskişehir’de kaçırılarak öldürülen Öznur Uluişden’in davasında katile ağır hapis cezası verilmesinde platformumuzun başından beri tüm duruşmaları kararlılıkla takip etmesi ve kamuoyuna duyurma çabasının etkisi olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi. Kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve cinayetlerin münferit olaylar olmadığını kaydeden Kut, bir sistem sorunu olduğunu vurguladı. Bu nedenle de Fethiye davasının kendilerinin de davası olduğunu belirten Kut, tecavüzcüler yargı eliyle beraat etseler bile bu davanın kendileri için bitmeyeceğini sözlerine ekledi.  Kut, kadın dayanışmasını daha da büyüterek tecavüzcü çeteler ceza alana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. (Eskişehir/EVRENSEL)


Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, tecavüzün faillerinin bütün delilerle ispatlanmasına rağmen savcıların failler hakkında delil yetersizliğinden beraat istenmesini, “Bu dava bitmez, tecavüzcüler beraat ettirilemez” diyerek protesto etti. Kadınların Yeşilsu Parkı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasına BDP, EMEP, ESP, KESK’in yanı sıra erkekler de destek verdi. Eylemde “Gerçek adalet istiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarının yanı sıra “Tecavüzü savunmak tecavüze ortak olmaktır”, “Tecavüzcüler cezalandırılsın adalet istiyoruz” dövizleri de taşındı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Sevda Çağdaş, bir davanın daha göz göre göre bir hukuk skandalı olmaya doğru yol aldığını belirterek, davada tecavüzü belgeleyen Adli Tıp raporunun, psikolojik durum raporunun, sanıkların olay yerinde olduğunu tespit eden telefon teknik takiplerinin, tanıkların ve başka pek çok delilin olmasına rağmen savcının, “Delil yetersizliğinden” sanıkların beraatini istediğini söyledi.  Duruşmada ‘Bu dava bitmez, tecavüzcüler beraat ettirilemez’ demek için bir kez daha kadınlar olarak Fethiye’de olacağız” diyen Çağdaş, “Kadınların dayanışması nasıl davanın açılmasını sağladıysa, son duruşmada da tecavüzcülerin hak ettikleri cezayı almasını sağlayacaktır. Fethiye Davası sonuçlarıyla vicdanımızı ve adalet duygumuzu zedelemesin. Aksi takdirde bütün şiddet-taciz-tecavüz davalarına karşı bugüne değin sürdürdüğümüz gibi mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (Gaziantep/EVRENSEL)

 


KESK’TEN FETHİYE VE ÇANAKKALE ÇAĞRISI

KESK, yarın Çanakkale ve Fethiye’de devam eden tecavüz davalarına katılım çağrısı yaptı. Davaya ilişkin KESK’ten yapılan yazılı açıklamada, “Kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz-tecavüz olaylarının her geçen gün arttığı, AKP’nin sözde kadını koruma adına çıkardığı yasaları dahi uygula(ya)mayıp kadınları taciz-tecavüz ve katilleriyle baş başa bıraktığı ülkemizde biz KESK’li kadınlar sesimizi ve isyanımızı büyüteceğiz” denildi. Davası görülen taciz-tecavüz ve kadın cinayetlerini yargının aklamasına izin vermemek için bu davalara müdahil olup, takip etmeye devam edeceklerini belirten KESK Kadın Birimi, yarın Çanakkale‘de Kültür-Sanat-Sen üyesi kadın çalışanın taciz davasının 4. duruşması, Fethiye davasının ise aynı gün karar duruşmasının görüleceğini hatırlattı.

Bu davalara katılacakları belirtilen açıklamada, basına ve tüm kamuoyuna da yarın saat 10.30’da Çanakkale Adliyesi önünde ve aynı gün saat 13.30’da Fethiye Adliyesi önünde olup, basın açıklamaları yapacakları duyuruldu. (Ankara/EVRENSEL)


SUÇLULAR CEZA ALANA KADAR

SES Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayça Ramazan da Fethiye Davası ile ilgili açıklama yaptı. Tecavüz davalarında devletin mağdurun değil, sanığın yanında saf tuttuğuna dikkat çeken Ramazan, “Biz kadınlar artık 3. sayfa haberi olmak istemiyoruz. Suçluların hakkettikleri cezayı almasını, yasaların ve adalet sisteminin buna uygun olarak düzenlenmesini istiyoruz. Erkek egemen zihniyetini besleyen ve kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran tüm söylem ve eylemlerden vazgeçilmelidir. Toplumda yaşanan ve sebebi ne olursa olsun kadına fatura edilen cinnetin artık bedelini ödemek istemiyoruz. Kadınlar her yerde birbirinin yanında yer almaya ve erkek egemen zihniyetine karşı birlikte mücadeleye devam edecekler. Bu dayanışma ağını örmek üzere SES Manisa kadın komisyonu olarak  Fethiye Adliyesi önünde olacak ve adalet isteyeceğiz. acağız” dedi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ağar’a ‘ev sahibi’ tepkisi

SONRAKİ HABER

Engelsiz Yaşam Merkezinde tecavüz skandalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...