26 Nisan 2016 13:36

Amedspor’a saldırı Meclis gündeminde

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Amedspor yöneticilerine yapılan ırkçı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP, Amedspor yöneticilerine yapılan ırkçı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden Amedspor ile MKE Ankaragücü arasında 24 Nisan’da Ankara’da oynanan karşılaşmada, Amedspor Kulübü’nün yöneticilerine protokol tribününde bulundukları sırada linç girişiminde bulunulması ve yaşanan saldırıda 5 yönetici darp edilmesini Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanıtlaması için Meclise soru önergesi verdi.

Amedspor’a yapılan saldırıyı hatırlatan Aydoğan şunları ifade etti: “Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu Amedspor'a 28 Ocak’ta Medipol Başakşehirkarşılaşmasında "ideolojik propaganda" yapıldığı gerekçesiyle kendi sahasında bir maç seyircisiz oynama ve 20 bin TL para cezası vermiş, yine 31 Ocak’ta oynanan Bursaspor maçının ardından Amedspor’un oyuncusu Deniz Naki,  ideolojik propaganda yaptığı ve sportmenliğe aykırı açıklamalarda bulunduğu gerekçesi ile 12 resmi maçtan men edilerek19 bin 500 lira da para cezasına çarptırılmıştır.”

BAKANA 4 SORU

Aydoğan, Bakan Kılıç’a şu soruları yöneltti:
- 24 Nisan 2016 tarihinde Amedspor – Ankaragücü karşılaşmasında protokol tribününde bulunduğu sırada Amedspor yöneticileri aralarında Ankaragücü yöneticilerinin de olduğu bir grubun saldırısına uğramıştır. Bakanlığınızca yaşanan bu saldırıya dair bir inceleme başlatılmış mıdır?
- Amedspor – Ankaragücü arasında oynanan maçta yapılan ırkçı tezahüratlar ve yine Amedspor yöneticilerine protokol tribününde bulundukları sırada ve özellikle güvenlik görevlilerine rağmen Ankaragücü kulübünün ırkçı-faşist gruplarca yapılan linç girişiminden hareketleBakanlığınızca sporda ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesi için tedbir alınmasına yönelik bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın kapsamı nedir?
- Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu daha önce de birçok kez olduğu gibi eski Diyarbakırspor ve Yeni Amedsporkulübüne,  taraftarlarının gerek ırkçılık karşıtıtezahüratları ve gerekse oyuncularının sporun dostluk, barış ve kardeşlik olduğundan hareketle tribünlere dönük yaptıkları işaretten dolayı birçok kez Türkiye Futbol DisiplinTalimatı’nınAyrımcılık başlığında yer alan 42. Madde temel alınarak haksız cezalar vermiş ve bu cezalar her defasında kamu vicdanını yaralamıştır. Buradan hareketle Bakanlığınıza göre söz konusu 42. Madde kapsamında iyi ya da kötü ideolojiler var mıdır? İyi veya kötü ideoloji yok ise Futbol Disiplin Talimatı’nın Ayrımcılık başlıklı 42. Maddesi kapsamında son 5 yıl içerisindeki futbol sezonlarında“ideolojik propaganda” yapıldığı gerekçesiyle hangi takımlara ne tür cezalar verilmiştir?
- Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 24 Nisan 2016 tarihinde Ankara 19 Mayıs Stadı’nda Amedspor ve Ankaragücü karşılaşmasında yaşanan ırkçı nefret söyleminin ulaşmış olduğu aşamadan hareketle futbolun aynı zamanda “dostluk, barış ve kardeşlik”barındıran bir spor dalı olduğuna dair bir açıklama yapacak mısınız? (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu: Devletler ya laik ya anti-laik olur

SONRAKİ HABER

Bursa'da 1 Mayıs çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa