26 Nisan 2016 13:10

Başkentini koruyamayanlar nükleer santrali nasıl koruyacak?

EMO, Çernobil faciasının yıl dönümünde yaptığı açıklamada 'Başkentini bombalardan koruyamayanlar nükleer santralleri nasıl koruyacak' diye sordu.

Paylaş

Çernobil Nükleer faciasının 30. yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Türkiye’de sürdürülen nükleer projelerine dikkat çekerek, “Başkentini bombalardan koruyamayanlar nükleer santralleri nasıl koruyacak” diye sordu.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada, nükleer santrallerin artık IŞİD’in de hedeflerinden biri olduğu belirtilerek, santrallere yapılacak bir saldırının dünyayı felakete sürükleyeceği uyarısı yapıldı. Mersin Akkuyu’da yapımı süren nükleer santralin de böylesi bir saldırının hedefi olabileceği vurgulanan açıklamada, “Santrallerin hiçbiri bombalara dayanıklı inşa edilmiyor. Santralların güvenilmez ve kontrol edilemez olduğu yönündeki tartışmalarsa sürüyor.  Akkuyu’da yapılan santralin fay hattına olduğu ve zaten riskler taşıdığı bilim insanları tarafından açıklanırken, Akkuyu nükleer santraline barbar terör örgütü tarafından yapılabilecek bombalı bir saldırının sonucunu düşünmek bile istemiyoruz” denildi.

Açıklamada, nükleer santrallerin deprem, sel, tsunami gibi afetlere karşı savunmasız olduğunun 2011 yılındaki Fukuşima kazasıyla bir kez daha tescillendiği belirtilerek, dönemin Japonya Başbakanı Naoto Kan’ın “Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” sözleri hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar ifade edildi: “Buradan sormak istiyoruz; Suruç’u, Ankara Ulus Tren Garı önünü, Merasim Sokak’ı, Kızılay’ı, İstanbul Sultanahmet’i, Taksim’i bombalı saldırılara karşı koruyamayanlar, Mersin’de, Sinop’ta, İğneada’da yapılmak istenen nükleer santralları nasıl koruyacak? Altı ay içinde yüzlerce insanımızın canını alan bombalama eylemleri sonrası insanlar sokaklarda bile güvenle gezmeye korkarken, nükleer santralların civarında yaşayan insanlar nasıl yaşamlarını sürdürecek? Gaziantep Kilis’i durmadan bombalayan IŞİD’in, Kilis’ten yaklaşık 400 km uzaklıkta bulunan Mersin Gülnar ilçesi Akkuyu’ya ulaşmaları zor olmasa gerek.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Gerçek laiklik için mücadeleye

SONRAKİ HABER

Amedsporlu yöneticilere saldıran 6 kişi serbest!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...