26 Nisan 2016 11:55

İngiltere'de pratisyen doktorlar yine grevde!

İngiltere’de binlerce pratisyen doktor, hükümetin sözleşmelerinde yapmak istediği değişikliklere karşı yeniden greve çıktı.

Paylaş

İngiltere’de binlerce pratisyen doktor, hükümetin sözleşmelerinde yapmak istediği değişikliklere karşı yeniden greve çıktı. 4 yıl önce gündeme gelen yeni sözleşmeleri kabul etmeyen doktorlar, hükümetin, anlaşma sağlanamamasına rağmen yeni paketi bu yazdan itibaren uygulamaya koyacağını açıklamasına karşı grevi bir adım daha ileri götürdü.

Grev, acil servisleri, doğum ve yoğun bakım ünitelerini de kapsaması bakımından, İngiltere ulusal sağlık hizmetleri tarihinin en kapsamlı grevi olarak ifade edildi.  Ulusal Sağlık Servisi NHS, grev süresince hastaları tehlikeye sokmamak için tüm önlemlerin alındığını söyledi. Doktorlar, bugün aynı saatlerde greve çıkmayı planlıyor.

DOKTORLAR NEYE KARŞI ÇIKIYOR?

48 saatlik iş haftasının 90 saate kadar çıkartılmasının önünü açan hükümetin yeni önerisini kabul etmeyen doktorlar, bunun halka sağlığını tehlikeye atacağını ifade ediyor.  Yasa tasarısı aynı zamanda uzun vadede doktorların daha ucuza çalıştırılmasını getirecek değişiklikler içeriyor. Değişiklikler için de cumartesi günleri gündüz saatlerinde çalışmaya bundan böyle normal iş günü ödemesi yapılması, buna karşılık hafta sonunun kalan kısmı ve gece mesailerine yapılan ek ödemelerin azaltılması gibi maddeler var. Ayrıca şimdiye kadar geçerli olan, doktor maaşlarına belli aralıklarla otomatik zam yapma uygulaması kaldırılıyor. Onun yerine belli eğitim süreçlerinden geçmeyi gerektiren yeni ve daha yavaş bir zam sistemi getiriliyor.

NE OLMUŞTU?

Hükümetin önerdiği yeni koşullar üzerinde doktorların meslek örgütü BMA ile sağlık bakanlığı arasında yürütülen görüşmeler Ocak ayında tıkanmış, hükümet masaya nihai bir teklif bırakmıştı. Hükümet bunun üzerine yeni koşulların bu yazdan itibaren uygulamaya konulacağını ilan etti. Doktorlar, değişikliğe prensip olarak karşı değil fakat hafta sonları mesaisine daha iyi ödeme yapılmasını ve 7 gün sağlık hizmeti verme konusunda hükümetin daha fazla yatırım yapmasını istiyor. Hükümetin müzakereye geri dönmeyi kabul etmemesi üzerine doktorlar, bu yılın başında dört ayrı gün grev yapmış fakat hep acil servis hizmetlerini grev dışı tutmuşlardı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Sur'da kamulaştırmaya karşı 750 dava açıldı

SONRAKİ HABER

Tuzhurmatu’da ateşkese rağmen çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa