25 Nisan 2016 20:19

Türkiyeli ve Suriyeli işçiler ortak mücadele etmeli

İkitelli'de Suriyeli mülteci genç işçilerle, Evrensel Basım Yayın’ın çıkardığı Mülteci İşçiler kitabının yazarı Ercüment Akdeniz bir araya geldi.

Paylaş

İkitelli'de Suriyeli mülteci genç işçilerle, Evrensel Basım Yayın’ın çıkardığı Mülteci İşçiler kitabının yazarı Ercüment Akdeniz bir araya geldi. Toplantıya Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan ve ağır işlerde çalışan genç Suriyeli işçilerin ilgisi büyük oldu.

Ayakkabı, metal kaplama, mendil imalatı gibi birçok işte çalışan Suriyeli işçiler, toplantıda sorunlarını, sosyal yaşam koşullarını ve  çalışma koşullarını anlattı. “Mülteci haklarımızı istiyoruz. Savaştan kaçtık ve burada bir yaşam mücadelesi veriyoruz” diyen Suriyeli işçiler bugünlerde gündem haline gelen mülteci kamplarındaki yaşam koşullarına tepkili: “Mülteci kamplarında bir gün içinde kısıtlı saatlerle iznimiz var ve yaşam koşulları yeterince iyi değil. Mülteci kampları bildiğiniz açık hava hapishanesi gibi.”

Avrupa ülkelerine sığınan Suriyelilerin Türkiye’ye iadesi hakkında da görüş belirten mülteci işçiler, “Ne kadar mülteci olsalar da onların orda kurmuş oldukları bir düzen vardı. İşleri, evleri... Bu anlaşma onların kurulmuş düzenlerini bozuyor. Ülkeler, oradaki insanları düşünmüyor ve kendi menfaatleri doğrultusunda Suriyeli insanların düzenini bozuyor” dedi.

Eğitim durumları hakkında da sohbet eden Suriyeli işçiler, dil sorunu yaşadıklarını anlattılar. Mülteci işçiler okuma ve yazmayı öğrenmelerini sağlayacak bir dil kursu için girişimde bulunacaklarını belirttiler.

1 Mayıs'ın da gündem olduğu toplantıda söz alan Suriyeli işçiler, Suriye’de 1 Mayıs’ın sadece memurlara tatil olduğunu anlattı.

1 Mayıs tarihçesi konusunda işçilere bilgi veren Ercüment Akdeniz, hak kazanmak için Suriyeli işçilerin, Türkiyeli işçilerle ortak talepleri için birlikte mücadeleye girmeleri gerektiğini, ucuz emek iş gücü olarak kullanılmalarına karşı mücadele vermeleri gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

FOTOĞRAF: Emek Partisi üyeleri İkitelli’de mülteci işçilere seslenmek için Arapça bildiriler  dağıtıyor.

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs ‘yasak savmanın’ ötesine geçebilecek mi?

SONRAKİ HABER

Yasaklara karşı işyerinde 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...