25 Nisan 2016 19:58

Trakyalı işçiler 1 Mayıs’a hazırlanıyor

Trakya’da 1 Mayıs kutlamaları netlik kazanmaya başladı. Edirne, Lüleburgaz, Çorlu ve Uzunköprü’de 1 Mayıs’ın kutlanması için başvurular yapılıyor.

Paylaş

1 Mayıs yaklaştıkça Trakya’da kutlamalar da netlik kazanmaya başladı. Türk-İş’in sendikaları ve işçileri Çanakkale’ye, Hak-İş’in ise Sakarya’ya çağırarak emekçileri bölme girişimlerine karşın Edirne, Lüleburgaz, Çorlu ve Uzunköprü’de 1 Mayıs’ın kutlanması için sendika, çevre örgütleri ve işçi grupları tertip komitelerini kurarak başvurularını yapıyor. Trakyalı işçiler 1 Mayıs’ta kıdem tazminatının fona devredilerek yok edilmesi, işçilerin kiralanmasının önünü açan istihdam bürolarının açılması, 657 sayılı Yasa’nın değiştirilerek kamu emekçilerinin iş güvencesinin kaldırılma girişimleri, taşeron işçilerinin kadro yalanı gibi genel saldırılara karşı bir mücadele hattı oluşturmak istiyor. Bu genel taleplerle birlikte her fabrika kendisi için önemli olan daha iyi bir toplusözleşme, sendika içi demokrasi, sosyal hakların gasbedilmesinin durdurulması, örgütlenme özgürlüğü ve iş güvencesi gibi talepleri de 1 Mayıs’ta dile getirmeye hazırlanıyor.

Edirne’de DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin öncülüğünde kurulan tertip komitesinin düzenleyeceği miting için Birleşik Metal-İş Çorlu Şubesi, üniversiteli gençler ve siyasi partiler hazırlıklarını tamamlamış durumda.

Lüleburgaz’da ise Türk-İş’e bağlı Kristal-İş ve Petrol-İş Çanakkale’ye gideceğini bildirerek Lüleburgaz’da 1 Mayıs örgütlemeyeceklerini duyurdu. Bunun üzerine DİSK’e bağlı Gıda-İş, Tekstil-Sen ve Emekli-Sen 1 Mayıs örgütleyeceklerini ilan ederek tertip komitesi kurdu. Eğitim Sen, Çorlu mitingine katılacağını belirterek tertip komitesinde yer almadı. Genel-İş ise ilk önce Edirne’de toplanacağını duyururken daha sonra Lüleburgaz, Kırklareli, Babaeski ve Pınarhisar belediyelerinde çalışan işçileri Lüleburgaz 1 Mayısı’na katacağını açıkladı. Türk-İş’e bağlı Kristal-İş üyesi cam işçileri ise Çanakkale’de toplanılmasını eleştirerek, Çanakkale’ye gitmeyen cam ve Petrol-İş üyesi işçilerin 1 Mayıs’a Lüleburgaz’da katılacağını bildirdi.
Çorlu’da ise Eğitim Sen ve Çorlu İşçi Komitesi öncülüğünde oluşturulan tertip komitesi çalışmalarını hızlandırdı. Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikaların şubelerinin katılmadığı çalışmalara Çerkezköy’den sendika ve işçi grupları da katılıyor. 1 Mayıs mitingine Eğitim Sen Kırklareli ve Tekirdağ şubelerine üye kamu emekçileri, Genel-İş üyesi Tekirdağ Belediye işçileri katılırken Birleşik Metal-İş’in Edirne’ye gitmesi ise eleştiriliyor. Çorlu İşçi Komitesi özellikle taşeron işçileri, deri işçileri ve toplusözleşme süreci içinde olan tekstil işçilerinin kendi talep ve pankartlarıyla 1 Mayıs’a katılımı için çalışma yürütüyor. Uzunköprü’de ise Eğitim Sen ve Genel-İş, çevre örgütleriyle birlikte 1 Mayıs’ı kutlamak için girişimlere başladı.

İŞYERLERİNDE KUTLAYACAKLAR

Çorlu Devlet Hastanesinde çalışan taşeron işçileri örgütlü oldukları Hak İş’in Sakarya’ya gideceklerin isimlerini alma istemesine rağmen 29 Nisan Cuma günü hastanede yerel kutlama gerçekleştirecek. DİSK/Gıda-İş üyesi Danone işçileri de fabrikada önünde kutlama yapacak. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

1300 derece sıcakta çalışıyoruz

SONRAKİ HABER

1 Mayıs ‘yasak savmanın’ ötesine geçebilecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...