26 Nisan 2016 00:48

Avrupa Birliği ve ABD’nin serbest ticaret ısrarı

AB ile ABD arasında imzalanması planlanan TTIP anlaşması Barack Obama’nın Almanya ziyaretinin en önemli konusu oldu.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Pazar günü teknoloji fuarına katılmak üzere Almanya’nın Hannover kentine gelen ABD Başkanı Barack Obama, ABD ile Avrupa arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için imzalanması planlanan Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nı (TTIP) bu yılın sonuna kadar imzalamak istediklerini söyledi.

Hannover’e geldikten kısa bir süre sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelen Obama, transatlantik ilişkileri geliştirmek adına Merkel’in gönlünü almak için epey iltifatta bulundu. Sığınmacılar konusunda Merkel’in “Tarihin doğru tarafında durduğunu” söyleyen Obama, Almanya’nın doğru bir politika izlediğini savundu.

Obama, ABD ile AB arasında planlanan TTIP anlaşmasını bu yılın sonuna kadar imzalamak istediklerini söyledi.

TTIP’nin ekonomik büyümeyi artıracağını ileri süren Obama, bu konuda halk arasında yükselen tepkiyi ise görmezden geldi.
Angela Merkel ise yaptığı konuşmada, anlaşmanın imzalanmasından yana olduğunu, ancak halk arasındaki tepkileri de anlayışla karşıladıklarını ifade etti. Anlaşmanın imzalanmaması yönündeki taleplere ise katılmadığını ifade etti.

AB İLE ABD ARASINDAKİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Obama, Hannover ziyareti sırasında ayrıca Almanya’nın yanı sıra Fransa, İngiltere ve İtalya devlet başkanlarının katıldığı G5 grubunda da TTIP ele alındı. Avrupa Birliği’nin (AB) dört büyük ülkesi ile ABD arasında yapılan bu zirve asıl olarak bundan sonra AB ile ABD arasındaki stratejik iş birliğinin derinleştirmeyi hedefliyor.

Alman basınında yer alan haber ve yorumlarda ABD ile AB’nin önümüzdeki dönemde Suriye, Libya, Ukrayna ve Kuzey Kore’deki gelişmeler konusunda ortak tutum almak için görüşmeler yaptığına dikkat çekti. Bu temelde, eski geleneksel ittifakın güçlendirilmesi hedefleniyor. Var olan görüş ayrılıkları bu nedenle en kısa zamanda giderilmek isteniyor.
Bu nedenle görüşmelerin önümüzdeki dönemde G5 formatında devam edebileceği ifade ediliyor.

Ayrıca, iki ay sonra Varşova’da yapılacak NATO Zirvesinde de gelişmelerin ele alınması planlanıyor. ABD, NATO üyesi ülkelerin askeri bütçesini Yurt İçi Gayrisafi Milli Hasılası’nın yüzde 2’ye çıkarılmasını talep ediyor. Bir çok ülkenin bu orandan çok uzak olduğu belirtiliyor.

TTIP NEDİR, NEDEN ÖNEMLİ?

Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) karşı hem ABD’de hem de AB’de halk arasında geniş bir tepki bulunmasına rağmen hükümetler geri adım atmaya yanaşmıyor. Cumartesi günü Hannover’de yapılan gösteriye 90 bin emekçi katılmıştı. Peki hem AB hem de ABD sermayesi için büyük bir önem taşıyan bu anlaşma nedir, neyi hedefliyor; işte kısa yanıtları:
*AB ile ABD arasında gümrüksüz ticaret serbestisi öngören anlaşma için görüşmelere 2013 yılının temmuz ayında başladı. Atlantik’in her iki yakasına da ekonomik canlanma getirmesi planlanan anlaşmaya karşı olanlar ise tüketici haklarının korunmasında ve gıda güvenliğinde bir aşınma olacağından endişeli. Müzakerelerin kapalı kapılar ardında yürümesi de rahatsızlık yaratıyor.

BU GİZLİLİK NİYE?

*AB ile ABD arasında yapılan görüşmeler tamamen gizli kapılar arkasında yapılıyor.
Hazırlanan taslak metinler yayımlanmıyor. Almanya, sadece milletvekillerinin görmesi ve okumasına imkan sağlıyor. Resim ya da fotokopi çekmeyi, okuduklarını açıklamayı yasaklıyor. Federal Ekonomi Bakanlığının TTIP okuma adasında sadece not almalarına izin veriliyor.
*AB Komisyonu devlete bağlı olmayan, demokratik açıdan meşru olmayan tahkim mahkemelerinin yerine yatırım mahkemelerinin kurulmasını önerdi. Bu mercilerin bir ilk derece mahkemesinden ve bir temyiz mahkemesinden oluşması öngörülüyor. Mevcut hukuk sistemi bir yana bırakılıyor.

2018’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

*Ocak 2017’ye kadar müzakereler devam edecek. Bir yıl çeviriler ve incelemeler için, bir yıl da onay için geçecek. TTIP’nin en iyi ihtimalle 2018 yılında yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
*Anlaşmaya karşı çıkan sendikalar, ilerici kesimler ile anlaşmanın yapılmaması için mücadele yürütüyor. Berlin’de ekim ayında 250 bin kişi anlaşmaya karşı eylem yapmıştı. Hannover’de de 90 bin kişi cumartesi günü gösteri yapmıştı. Her iki gösteriye katılım beklenin üzerinde oldu. Bu da halk arasındaki tepkinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Yasanın imzalanması durumunda yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosunda ve ulusal meclislerde onaylanması gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

'Gerçekleri yazdık, 9 arkadaşımız tutuklandı'

SONRAKİ HABER

1300 derece sıcakta çalışıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...