26 Nisan 2016 00:45

'Gerçekleri yazdık, 9 arkadaşımız tutuklandı'

9 muhabiri tutuklanan DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik 'Yansıyan gerekçeler de tamamen gazetecilik faaliyetleri aslında' dedi.

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Hükümetin bölgedeki savaş ısrarı devam ederken, gerçekleri kamuoyuna duyurmak amacıyla haber yapan gazeteciler de hedef haline geldi. Ocak ayından bu yana onlarca gazeteci gözaltına alınıp tutuklanırken, saldırıya uğrayan ve soruşturma açılan gazetecilerin sayısı da her geçen gün arttı.

Özgür Gazeteciler Cemiyetinin  “Özgür Basın Raporu”na göre; son 3 ayda katledilen gazeteci sayısı 4, gözaltına alınan 70, tutuklanan 14, işkence ve kötü muamele 3, tehdit edilen 9, keyfi engelleme ve haber takibi engeli 12, baskıya uğrayan basın organları 2, saldırıya uğrayan 8, açılan soruşturma sayısı 136, kapatılan gazete 8, kapatılan haber sitesi 10, kapatılan TV-radyo 5, yayın yasağı 4, işten çıkartılan 7”

Ancak bölgede haber takibi yapan ve gerçeklerle kamuoyunu aydınlatmaya devam eden Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri özellikle tehdit altında. Son olarak Bilal Güldem’in skandal bir soruşturmayla tutuklanması üzerine, DİHA’nın tutuklanan muhabir sayısı 9’a yükseldi.

Dicle Haber Ajansında yaşananları konuştuğumuz  DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik devletin muhabirleri gözaltına almasını beklediklerini “Bu kadar insanı sokaklarda öldürürken, devletin bir gazeteciyi göz ardı etmesi; hele ki kendi gerçeklerini, kendi suçlarını ortaya çıkaran bir gazeteciye çok fazla dokunmadan durması mümkün değildi” diyerek açıkladı.

Son 8-9 aylık süreçte bölgede yoğun bir savaş yaşandığını ve bu savaşın toplumun bütününe aktarılmasında DİHA ve diğer özgür basın kurumları çok büyük rol oynadığını vurgulayan Çelik “Bu rol oynamaları neticesinde DİHA ve diğer muhalif gazeteciler devlet tarafından hedef haline getiriliyor” dedi. DİHA’nın öz yönetim ilan edilen tüm yerlerde birebir muhabirleri olduğunu ve o muhabirlerin tutuklanmayı, ölümü göze alarak haber takibi yaptıklarını ve bunu kamuoyuna ulaştırdıklarını aktaran Çelik “Devletin orada gizlemek istediği bir gerçek vardı. Bunun ortaya çıkarılmasına karşı olarak bugüne kadar son 3-4 aylık zaman diliminde 9 arkadaşımız tutuklandı ve cezaevine konuldu” diye konuştu. Çelik şöyle devam etti: “Yansıyan gerekçelerde tamamen gazetecilik faaliyetleri aslında. Görüntüler, haber kaynaklarıyla iletişimler, bu zamana kadar olmadık haber tanımları suçlama oldu. Ama buna rağmen arkadaşlarımız görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirdiler. Ve gelişen süreçte böyle bir durum oldu”

Batıda Can Dündar, Erdem Gül ve diğer gazetecilere dair bir tehdit doğduğunda çok büyük bir kamuoyu oluşabildiğini ancak benzeri bir kamuoyunun bölgede görev yapan bir gazeteci için, Kürt basınında ya  da diğer muhalif medyada yer alan bir gazeteci için çok da oluşmadığını belirten Çelik şöyle dedi: “Yani buna dönük çabalarımız da oldu, kampanyalar da yapılmaya çalışıldı. Bu aslında bizim mesleki olarak bir çıkmazımız. Bugüne kadar bu çıkmazı aşamadığımız için her geçen gün saldırılara daha fazla maruz kalıyoruz. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Asıl önemli nokta bizler için bu”

TUTUKLANAN DİHA MUHABİRLERİ

5 Ocak’ta Şırnak’ın Silopi ilçesinde sokağa çıkma yasağı sırasında, polis tarafından düzenlenen ev baskınlarında aralarında DİHA Silopi Muhabiri Nedim Oruç gözaltına alındı. 06 Ocak’ta ise tamamlanan ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Oruç, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı.
2 Şubat’ta Malatya’da, 14 öğrencinin tutuklandığı soruşturma dosyasında ismi yer aldığı için ifade vermek üzere Malatya Cumhuriyet Savcılığına giden DİHA Muhabiri Nuri Akman, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.
10 Şubat’ta Antep’te DİHA Antep Muhabiri Nazım Daştan, evine gittiği sırada polislerce durdurularak, hakkında bir soruşturma olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. 11 Şubat’ta emniyette tamamlanan ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Daştan, Facebook’ta paylaştığı haberler gerekçe gösterilerek “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı.
11 Şubat’ta Antalya’da, polis tarafından düzenlenen ev baskınında DİHA Muhabiri Feyyaz İmrak, gözaltına alındı. 15 Şubat’ta emniyette tamamlanan ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen İmrak, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutukladı.
19 Şubat’ta Diyarbakır Merkez Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasağı sırasında, ilçede mahsur kalan DİHA Muhabiri Mazlum Dolan, beraberindeki yurttaşlarla mahsur kaldıkları evden çıktıktan sonra, polis tarafından gözaltına alındı. 23 Şubat’ta emniyette tamamlanan ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Dolan ve beraberindeki 5 yurttaş, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
11 Nisan’da Van’ın Erdemit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde haber takibi esnasında polisler tarafından gözaltına alınan DİHA Stajyer Muhabiri Ziya Ataman, İl Emniyet Müdürlüğündeki ifade işlemlerinden sonra Van Adliyesine getirildi. Savcılık ifadelerinin ardından “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla mahkemeye sevk edilen Ataman, ifade işlemlerinin ardından “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanarak Van M Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
14 Nisan’da Nusaybin’de gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen DİHA muhabirlerinden Meltem Oktay, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.
15 Nisan’da Sakarya’da TEM ekipleri tarafından yapılan ev baskınlarından aralarında DİHA  Muhabiri Muhammed Doğru’nun da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. DİHA Muhabiri Muhammed Doğru 4 gün sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.
Son olarak 25 Nisan’da Batman’da skandal bir tutanakla “Örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla gözaltına alınan DİHA Muhabiri Bilal Güldem, nöbetçi mahkemece tutuklandı. Güldem’in yakalama tutanağında, muhabirin YPS’nin kadın birimi olan YPS-JIN’da faaliyet gösterdiği iddia edilmiş ve doğumundan bu yana kullandığı ‘Cejno’ isminin kod adı olduğu öne sürülmüştü. Güldem’in tutuklanmasıyla, tutuklu DİHA muhabirlerinin sayısı 9’a yükseldi.

ÖNCEKİ HABER

Tribünler kötü futbola direniyor

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği ve ABD’nin serbest ticaret ısrarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...