25 Nisan 2016 18:57

'Saldırıları önceden tespit için ilave tedbirler alınacak'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kilis'e düzenlenen IŞİD saldırılarına karşı hazırlanan planı açıkladı.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kilis'e yönelik roket saldırılarıyla ilgili hazırlanan çözümleri açıkladı.

Kurtulmuş, son dönemdeki IŞİD saldırıları sonucu 46 roket atışıyla 17 kişinin öldüğünü, 61 kişinin yaralandığını aktardı.

Kurtulmuş, seyyar kamyonetlere yerleştirilmiş Katyuşa roketlerinin IŞİD tarafından kullanıldığını ve sivil merkezlerin hedef alındığını söyledi. Belli bir bataryadan değil, seyyar ateşlendiği için önceden tespit edilmelerinin zor olduğunu açıklayan Başbakan Yardımcısı, tespit edildiği anda TSK'nın karşı ateş açtığını belirtti.

Bu çerçevede, tüm güvenlik bürokrasisiyle birlikte Bakanlar Kurulu'nun Kilis'te yaşananları enine boyuna görüştüğünü söyleyen Kurtulmuş, adımları dört başlık altında özetledi: İlave askeri tedbirler, huduttaki askeri varlık, insansız hava araçları ve diğer araçlarla sınır ötesi saldırıların önceden tespit edileceğini bildiren Kurtulmuş; ikinci maddeyi, zarar gören esnaf ve zanaatkârların, evi zarar görenlerin tazmin edilmesi, ilave istihdam sağlanması, ilk ve ikinci aşamalarda beşer milyon liralık destek ve kredi sıkıntılarının giderilmesi olarak açıkladı. Üçüncü başlığın, şehirdeki psikolojik zorluklara, gerilim havası ve travmalara karşı sosyal destek olduğunu aktaran Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu konuda her türlü desteği vereceğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı, dördüncü başlığın doktor ve ilave sağlık personeli, zırhlı ambulans gönderilmesi ve hızlı bir şekilde 250-300 yatak kapasiteli hastane yapılması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Güvenli Bölge oluşturulması ve PYD'ye karşı hassasiyeti üzerine konunun ABD Güvenlik Zirvesi'nde gündeme gelip gelmediği hakkındaki soruya, Numan Kurtulmuş 'tüm teröristlere karşı, şu örgüt terör örgütüdür, şu değildir ayrımının zararlı olduğunu' söyledi. Güvenli Bölge yaratılsaydı, çok sayıda ölümün ve Avrupa dahil geniş bir coğrafyayı kapsayan mülteci sorununun önlenebileceğini söyleyen Kurtulmuş, “Türkiye'nin bu konudaki taleplerinin ne kadar doğru ve haklı olduğu anlaşıldı" dedi.

Saldırılara karşı koruma amaçlı ABD'nin 92 km menzilli füze sistemlerini Türkiye'ye konuşlandıracağı iddiaları sorusu üzerine Kurtulmuş, Suriye'de olan her şeyde çok taraflı dengelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini, Türkiye'nin ulusal güvenlik adına hassasiyetle adımlar atacağını belirtti.

RUSYA'YLA İLİŞKİLER NORMALLEŞECEK

İhraç sebze ve meyve fiyatlarıyla ilgili Rusya'ya gidecek heyetin yolda olduğunu aktaran Kurtulmuş, Türkiye ve Rusya'nın inişli çıkışlı da olsa çok derin ilişkileri olduğunu söyledi. "Ne Türkiye Rusya'yı, ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkaramaz" diyen Kurtulmuş, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini ekonomik ve siyasi olarak normalleştireceğini, gıda fiyatları tarım heyetinin Rusya'ya gitmesinin bu konuda bir adım olduğunu ifade etti. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Stephen Curry en az 2 hafta yok

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Laiklik herkes dinini özgürce yaşasın diye var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...