25 Nisan 2016 16:33

Miroğlu: Anter'i Diyarbakır'a PKK getirdi

Birleştirilen JİTEM ve Musa Anter davasında tanık olarak dinlenen AKP Milletvekili Orhan Miroğlu, cinayette PKK'nin rol oynadığını iddia etti.

Paylaş

Birleştirilen JİTEM ve Musa Anter davasında tanık olarak dinlenen, “Tayfun” kod adıyla MİT üyesi olduğu iddia edilen AKP Milletvekili Orhan Miroğlu, Anter’in “yemleme” usulüyle katledildiğine dikkat çekerek, “Ömer Özyılmaz önemli görevde bulunan biri, Musa Anter cinayetiyle ilgili Ankara Emniyeti’nde ifademi aldı. ‘Şırnaklı Hamit’i araştırıyoruz. Siz olayı JİTEM’e bağladığınızı söylüyorsunuz. Musa Beyi Diyarbakır’a getiren PKK içindeki önemli biridir’ dedi. Miroğlu’nun beyanlarını itirafçılara ve MİT üyelerine dayandırması dikkat çeken, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter bu iddiaları yalanlandı.

‘JİTEM’İ DUYDUM AMA TANIŞIKLIĞIM YOK’

20 Eylül 1992 yılında “Beyaz Toros”la kaçırıldıktan sonra katledilen gazeteci Musa Anter davası ile birleştirilen JİTEM ana davası, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuklu sanık Hamit Yıldırım, tutuksuz sanıklar Savaş Gevrekçi katıldı. Geçen duruşmada MİT elemanı ve MİT’teki kod adının “Tayfun” olduğu iddia edilen AKP Milletvekili Orhan Miroğlu ile dönemin İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Özbilgi tanık olarak dinlendi. Usulsüz dinleme nedeniyle 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığını hatırlatan Özbilgi, ifadesi sırasında 1992-1996 yılları döneminde Anter cinayetini örnek verdiği için tanık olarak çağrıldığını söyledi. 92-96 yılları arasında Diyarbakır’da TEM Şube amiri olduğunu belirten Özbilgin, olay yerine giden ekibin amiri olduğunu belirterek, “Yaşlı bir şahıs vurulmuş ölü olarak yatıyordu. Yanında genç bir şahıs can çekişiyordu. Ekip amiri olarak gittim. Şahıs ağır yaralıydı, ağzından kan geliyordu bilgi veremedi. Ambulans istedim. Bu arada yanımıza diğer asayiş ekipleri geldi. Bazı arkadaşlarımız, ‘Bırak ölürse ölsün, en iyi Kürt ölü Kürt’ dedi. Bu ifadeleri kullananlar önemli görevlerde olabilirler” dedi. Olay günü yanlarına gelen ekipleri hatırlamadığını ileri süren Özbilgin, “Sıradan şeyler gibi konuşuluyordu. JİTEM’i duydum ama onlarla bir tanışıklığımız yok” dedi.

‘MİT SEYİRCİ KALDI’

Duruşmada ifadesi alınan AKP Milletvekili Orhan Miroğlu ise, Anter’in olaydan önce Diyarbakır’a iki davet aldığını iddia ederek, “Anter yemleme usulüyle katledildi. Katil önümüzdeki sokağa girdiğinde benimle Anter arasında 10 metre mesafe vardı” diye konuştu.  Miroğlu, “Ömer Özyılmaz önemli görevde bulunan biri, Musa Anter cinayetiyle ilgili Ankara Emniyeti’nde ifademi aldı. ‘Şırnaklı Hamit’i araştırıyoruz. Siz olayı JİTEM’e bağladığınızı söylüyorsunuz. Musa Beyi Diyarbakır’a getiren PKK içindeki önemli biridir’ dedi. ‘Kimdir’ dedim. ‘Neden açıklama yapmıyorsunuz?’ dedim. ‘Zamanı gelince o da olacak’ dedi. Yeşil’in verdiği ifade bir mülakattır. Hiç kimse Abdülkadir Aygan’ı karşısına alıp sorgulamamıştır. Anter’in eşi Hale Anter’e MİT elemanı gelip kimin Anter’i öldürdüğünü söylüyor” beyanlarında bulundu. Bu beyanlar, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter tarafından yalanlandı. Musa Anter’in PKK medyasında “hain” olarak hedef gösterildiğini iddia eden Miroğlu, “Aygan telekonferans yöntemiyle dinlensin. PKK’nin içindeki bir grubun ilişkisi var. Avukat Selim Okçuoğlu, davaya ilişkin beyanında Abdülkadir Aygan’ın ifadesinin alınması için uluslararası adli yardımlaşma kapsamında mahkemenin bir hakimi görevlendirebileceğini söyledi. PKK’den kaçarak Irak’a giden ve itirafçı olan Cemil Işık’ın, “Yeşil” kodadlı Mahmut Yıldırım tarafından Türkiye’ye getirildiğini ve 3 yıl kayıt dışı tutulduğunu belirten Okçuoğlu, Işık’ın Irak’tan getirilmesinin Anter cinayetiyle ilişkili olduğunu düşündüklerini ifade etti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İmam Hatip öğretmeni öğrencileri mesajla taciz etti iddiası

SONRAKİ HABER

TBMM Başkanı: Yeni anayasada laiklik olmamalı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...