25 Nisan 2016 14:40

2015'te en az 875 çocuk önlenebilir sebeplerden öldü

Gündem Çocuk Derneği'nin hazırladığı 'Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu', Çocuğun İnsan Hakları Konferansı'nda açıklandı.

Paylaş

Gündem Çocuk Derneği'nin hazırladığı “Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu”, Çocuğun İnsan Hakları Konferansı'nda açıklandı. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılan konferansta, çocuklarını devlet şiddetinde, fiziksel koşul ve ihmal nedeniyle kaybeden aileler de yer aldı. 'Devlet Dersi'nin konu edildiği konferansta acıların umuda çevrilmesinin yöntemleri arandı. Dava süreçleri yıllardır sonlanmayan ve sorumluların ölümleri kabul etmeyen tutumlarına karşı aileler, hukukun bir an önce işlemesine çağrıda bulundu.

ÇOCUĞUN YAŞAM HAKKI 2015 RAPORU AÇIKLANDI

Gündem Çocuk Derneği'nden Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu'nu açıklayan Ezgi Koman, ''2015 adaletsizliğin ve zorbalığın yaşandığı bir yıl olarak; fiziksel koşullardan, kamu görevlilerinin ihmali yüzünden, devlet şiddetinden hayatını kaybeden çocuklarla dolu. Çocukların birey olarak değerlendirilmeyip sahibinin, ailesi ya da devlet olduğu koşullarda (çarpık çocuk alagısı) hak ihlalleri kaçınılmaz oluyor'' dedi. Çocukların yaşam hakkındaki yükümlülüklerinin devlete ait olduğunu belirten Koman, saygı gösterme, üçüncü kişilerden koruma ve olanak sağlama ile çocukların yaşam haklarının kolaylıkla sağlanacağını ifade etti. Koman, 2014 yılında en az 589, 2015 yılında ise en az 875 çocuğun önlenebilir sebeplerden hayatını kaybettiğini söyledi. Çocukların eğitim, sağlık hizmetleri, intihar, çocuk evlilikleri, çocuk işçiliği, yargısız infaz ve çatışma sırasında öldüğünü aktaran Koman, “Ölen mülteci çocukların ise ismi dahi bilinmiyor'' diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi'nde öğretim üyesi olan  Prof. Dr. Kerem Altıparmak, “Devletin pozitif yükümlülüğü kapsamında 'Cezasızlık', çocukların yaşam haklarındaki ihlallerin ana sebebidir'' dedi. İnsan hakları temelinden uzaklaşarak, kimin yargılanıp   yargılanmayacağına karar verilirse hak ve özgürlükten bahsedilemez” diyen Altıparmak, işlenen hak ihlalerine karşı cezasızlık uygulanırsa her şeyden yoksun ve şiddetin meşrulaştığı çıplak insan modelinin oluşacsağını ifade etti.

ÇOCUKLARIN EN BÜYÜK KATİLİ DEVLET

2015 çocuğun yaşam hakkı raporuna göre;
-Devletin bizzat gerçekleştirdiği yaşam hakkı ihlallerinde en az 103 çocuk,
-Devletin önlem almayarak sebep olduğu yaşam hakkı ihlallerinde en az 772 çocuk hayatını kaybetti.
Raporda yer alan bazı çocuk ölümleri ise şöyle:
-Yargısız infaz sebebiyle en az 61 çocuk,
-Eğitim hizmeti alırken en az 15 çocuk,
-Bakım hizmeti alırken en az 8 çocuk,
-Sağlık hizmeti alırken en az 11 çocuk yaşamını yitirdi, 2015'te en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı 3 şehir ise sırayla; Diyarbakır, Şırnak, İzmir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş'te LGBT dergisinin editörü öldürüldü

SONRAKİ HABER

Nusaybin'deki saldırıda 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...