25 Nisan 2016 13:15

Barış Konferansından çağrı: Onurlu barış için adım atalım

Diyarbakır'da düzenlenen Barış Konferansının sonuç bildirgesinde Çatışmalı ortamın sonlandırılmasına ilişkin talepler dile getirildi.

Paylaş

Kürt PEN ve Türkiye PEN merkezlerinin ortaklığında ve Uluslararası PEN Merkezi’nin desteğiyle Diyarbakır’da “Barış nasıl ve kim için” başlığıyla düzenlenen konferansın sonuç deklarasyonu açıklandı. Çatışmalı ortamın sonlandırılmasına ilişkin taleplerin ve çağrıların sıralandığı bildirgede, “Bu kadim toprakların doğası, insanı, köy, kasaba ve kentleri daha çok tahrip edilmeden, bir an önce herkesi, her kurumu, tüm hükümetleri kalıcı ve onurlu barış çağrımıza destek olmaya ve bu yolda çaba göstermeye davet ediyoruz” denildi.

Sümer Park Resepsiyon salonunda yapılan basın toplantısına, Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral, Türkiye PEN ikinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Kürt PEN Başkanı Şehmus Sefer, Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Shoulgin, Prof. Dr. Jean Pierre Massias, Prof. Dr. Jabbar Kadir katıldı.

‘ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BARIŞ İSTİYORUZ’

Konferansın sonuç bildirgesi Kürtçe ve Türkçe hazırlanırken, Kürtçe metni Kürt PEN Başkanı Şehmuz Sefer, Türkçe metni ise Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral okudu. Günümüzde barış sözcüğünü dillendirmenin bile suç sayıldığını belirten Oral, “Tüm engellemelere ve sorunlara karşın barış gereklidir diye haykırdık ve sesimizi duyurma kararı aldık. Çocuklarımızın düşlerini gerçekleştirmek, onlara yaşanılası bir dünya bırakmak, bireysel sorumluluğumuzu yerine getirmek, Hrant Dink’ten, Tahir Elçi’ye barış uğruna yitirilen canların emeğine sahip çıkmak için bu buluşmayı gerçekleştirdik. Toplantıda konunun uzmanlarından dünyadaki örneklerden, farklı deneyimlerden çıkan sonuçları paylaştık. Gazetecilik, etik, toplum, toplumsal psikoloji, hukuk, savaş ve barış konuları üzerinde yoğunlaştık” dedi. Oral, herkesi onurlu barış çağrılarına destek vermeye çağırdı.

Oral, taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Çatışmanın tüm taraflarına silahları bırakma ve diyaloga geçme çağrısında bulunuyoruz.
* Herkesin insani yaşam hakkına, vatandaşlık hakkına ve özgün kimliğine saygı talep ediyoruz.
* “Bu savaşa karar verdik” diyenlerin bu karardan bir an önce dönmelerini ve bu konuda açıklama yapmalarını,
* Tahrip edilen kentlerde bir an önce yapılan operasyonların durdurulması ve olağan yaşama geri dönmesini,
* Bütün uluslar arası, ulusal ve yerel kamu kurum ve kuruluşların, STK’ların barış çağrımıza destek olmalarını, medyanın savaş kışkırtıcılığından vazgeçmesini ve bir an önce barış dilini benimsemelerini,
* Uluslararası PEN’in kendi ilkeleri doğrultusunda barış kültürünü geliştirmek için tüm üye ülke PEN’leri ile birlikte daha etkin rol almasını talep ediyoruz. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek ve barış şiirleri söyleşisi yapıldı

SONRAKİ HABER

Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa