25 Nisan 2016 12:53

Dostcam'la dayanışma 1 Mayıs’a hazırlık

Cam Keramik-İş ile Çiğli İşçi Kurultayının birlikte düzenlediği Dostcam işçileri ile dayanışma şenliği yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti

Paylaş

Cam Keramik İş Sendikası ile Çiğli İşçi Kurultayının birlikte düzenlediği Dostcam işçileri ile dayanışma şenliği yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, işçinin işçiyi örgütlemesinin önemine dikkat çekildi, 1 Mayıs’a güçlü katılım çağrısı yapıldı.   
Dostcam işçileri ve etkinliğe katılanlar Çiğli Kasaplar Meydanı’ndan yürüyüş yaparak salona girdi.      

‘GİDİŞATI TARTIŞAN İŞÇİLER OLDUK’

Dostcam İşçisi Asuman Baysal ile Schneider İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak’ın sunduğu gecede açılış konuşmasını yapan Dostcam İşçisi Süleyman İssi, yaşadıkları süreci anlatarak, “Bizler daha çok çalıştıkça Dostcam zenginliğine zenginlik katarken elimizdeki ekmek küçüldükçe küçüldü. Yaşantımız borcu borçla kapatarak geçti. Ölümüne çalışıyorduk ama açtık. Bu kadar çok çalışmanın karşılığı insanlık dışı davranışlar, camın tozu ortamın tozu, boya kokusu ile sağlığımızın elimizden alınması olmamalıydı. Bizler yıllarca beraber üreten ama yan yana gelemeyen, ‘Ya kovulursam nasıl geçinirim’ diye geceleri uyuyamayan işçilerken artık bu gidişatın böyle olmaması gerektiğini tartışan işçiler olduk. Bu mücadelemizde kardeşliği, dayanışmayı gördük. Bizler direne direne dayanışma ile kazanacağız” dedi. 

İŞÇİNİN İŞÇİYİ ÖRGÜTLEDİĞİ BİR SÜREÇ

Çiğli İşçi Kurultayı Üyesi ZF Lenforder İşyeri Baştemsilcisi Ümit Bingöl de,  patronların kâr etmenin yolunu işçi maliyetlerini düşürmekte aradığını, kendileri pek çok dernek ve sendikada örgütlenirken işçiye sendika hakkını çok gördüğünü ifade etti. 

Bingöl, Çiğli İşçi Kurultayı olarak, siyasi görüş, sendikalı sendikasız ve konfederasyon ayrımı gözetmeden bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Örgütlü işçi mücadeleci sendika” şiarı ile çalışmalarını sürdürdüklerini, işçinin işçiyi örgütlediği bir süreçle, Senkromeç, Billur Tuz, Amcor örgütlenmelerinde olduğu gibi Dostcam işçilerinin örgütlenmesine katkı koymaya çalıştıklarını belirtti.  

HAKLARIN HİÇBİRİSİ BAHŞEDİLMEDİ

Cam Keramik İş Genel Sekreteri Ergin Ay, Serapool işçilerinin yaşadığı süreci anlattığı konuşmasında, “Bugün sahip olunan işçi haklarının hiçbirisi bahşedilmiş değildir. İşçilerin mücadelesi ile kazanılmıştır. İktidar ve patronlar kölelik düzenini geri getirmek istiyorlar. Bir tek kırbaçları eksik” dedi. 1 Mayıs tartışmalarına değinen Ay, “Birlik günü olan 1 Mayıs’ta biri Çanakkale biri Sakarya diyor. Dertleri işçinin bir araya gelmemesi. Korkuları kendi koltukları” dedi. Ay, Dostcam patronlarından yine görüşme talebinde bulunacaklarını belirterek, “İşçinin kazanım elde ederek, birliğini, örgütlülüğünü bozmadan geri dönmesini istiyoruz” dedi. 

Cam Keramik İş Kurucu Başkanı Mehmet Turp da, yıllardır grev, dayanışma mücadele ile elde edilen kazanımların bir bir işçilerin elinden alınmak istendiğini dile getirerek, “Türkiye işçi sınıfı her şeye rağmen haklarından vazgeçmeyecek. Kucağında çocuğu ile buraya gelen kadın arkadaşlarımız var. Bu 1 Mayıs diğerlerini de aşan bir nitelikte olmalı, sermayeye yanıtımızı oradan vermeliyiz” dedi. 

OKUR MEKTUBUNA YOĞUN ALKIŞ

Gazetemizde yayımlanan Serapol işçilerinin Dostcam işçilerine yazdığı mektup, dayanışma şenliğinde, Dostcam İşçisi Fatma Kayan tarafından okundu ve coşkulu bir şekilde alkışlandı. Viyan Kadın Korusu ve Grup Yeldeğirmeni’nin ezgileri eşliğinde çekilen halaylar ve sloganlarla etkinlik sonlandı. 

Etkinliğe, Deriteks,  Gıda İş, Genel İş 2 ve 6 No’lu şube, Eğitim Sen başkan ve yöneticileri, Petrol-İş Aliağa Şubesi eski başkanı, EMEP İzmir il başkanı, CHP Emek Meclisi başkanı ile HDP’nin de aralarında olduğu siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri, yöre dernekleri ile Alevi Kültür Derneği yöneticileri de katıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Eşit temsiliyet iktidarı rahatsız etti’

SONRAKİ HABER

Gaziosmanpaşa'da yerel 1 Mayıs çalışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...