25 Nisan 2016 10:46

EMEP: Dokunulmazlık aldatmacasına hayır

EMEP bu çarşamba Meclise gelmesi beklenen dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği görüşmelerinde vekillere ‘hayır’demeye çağırdı

Paylaş

AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasını değil, HDP’yi Meclis dışına itme gayretine vurgu yapılan açıklamada, “MHP ve CHP’nin yürüttüğü politika, dokunulmazlıkları “bir kereye mahsus kaldırıyoruz” diyen Erdoğan ve AKP’nin, HDP’li vekilleri meclis dışına itme amacına hizmet etmekten öteye gitmemektedir”ifadelerine yer verildi. Emek Partisi (EMEP) tüm dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı haricinde kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan yazılı bir açıklama yaparak dokunulmazlıklar konusunda milletvekillerine hayır deme çağrısı yaptı. 

EMEP’in açıklaması şöyle: 

Erdoğan ve AKP’nin “terörün destekçilerinin mecliste yeri yok” naraları ile başlattığı dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları ekseninde yasal düzenlemelere dair hazırlıklar yürütülmektedir. Bir süredir meclis gündemine gelmesi beklenen düzenlemeyle ilgili meclis trafiği siyasal konjonktüre göre bu günlerde işletilmesi öngörülüyor.

 AMAÇ HDP’Lİ VEKİLLERİ MECLİS DIŞINA İTMEK

Öncelikle belirtelim ki, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ilk defa tartışılmıyor. TBMM çatısı altında hep tartışıla gelen bir konu olsa da hiç bir zaman demokrasinin gereği üzerinden değerlendirilmedi. Aksine dönemin siyasal konjonktürüne göre, iktidarı elinde bulunduran partilerin politik ihtiyaçları doğrultusunda kişiler veya partiler üzerinden gündem edildi. Yakın tarihimizde Merve Kavakçı ve DEP milletvekilleri örneklerinde olduğu gibi. Bugün de gündeme getiriliş biçimi, gerekçeleri ve içeriği dünden farklı değildir.

Demokrasinin gereği olarak; düşünceyi ifade etme, yayma ve örgütleme, yasaksız ve baskısız siyaset yapma hakkı önceki tartışmalarda olduğu gibi bugünde tamamen yok sayılmaktadır. Cumhurbaşkanı talimatıyla başlatılan dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinin esas olarak HDP’li vekiller için işletileceği çok açık. “Nasılsa yargılanacaklar ve yargı karar verecek” gerekçesinin ise yargı sistemi bu kadar şaibe altındayken bir anlamı bulunmamaktadır. Burada tartışılan konu dokunulmazlıkların kaldırılması değil HDP’li vekillerin meclis dışına itilme gayretidir. Yoksa haklarında çeşitli adli suç iddiaları bulunan düzen partilerinin vekillerine dokunulmayacağını biraz siyaset bilen herkes tahmin edebilir. MHP ve CHP’nin yürüttüğü politika, dokunulmazlıkları “bir kereye mahsus kaldırıyoruz” diyen Erdoğan ve AKP’nin, HDP’li vekilleri meclis dışına itme amacına hizmet etmekten öteye gitmemektedir.

Altı milyon seçmenin oyu ile meclise giren ve Kürt halkının meclisteki temsilcileri olan HDP’li onlarca vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ülke siyasetini nasıl etkileyeceği şovenizmle kör olan gözlerce görülememekte ya da görülmek istenmemektedir...

'VEKİLLERİ 'HAYIR' DEMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Evet, dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır. Tek dokunulmazlık kalmalıdır, parlamentoyla sınırlı olmayan kürsü dokunulmazlığı. Dokunulmazlıklar, parti politikalarının dile getirildiği, yazıldığı, tartışıldığı, yayıldığı ve örgütlendiği, güncel politik gelişmelere dair yürütülen tartışmalara dahil olmayı, mevcut olan ya da hazırlıkları yapılan yasa, yönetmelik, genelge vb. her türlü hukuki, idari düzenlemeler hakkında görüş bildirme, görüşü yayma gibi fikir ve düşünce özgürlüğü, siyaset yapma hakkı kapsamındaki her eylem ve her türlü aracı içermelidir. Ancak bu içerikle hazırlanan dokunulmazlık yasasına evet denilebilir.

Bütün emek, demokrasi ve barış güçlerini tek adam tek parti rejimine giden yolda atılan adımlardan biri olarak HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bu politikalara karşı mücadeleye, tüm partilerden ettikleri yemine bağlı olan vekilleri, AKP’nin “dokunulmazlık” üstünden kurduğu oyuna “hayır” demeye çağırıyoruz. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Swissotel otel işçileri grevde

SONRAKİ HABER

Kıvanç Ersoy'a üniversitede coşkulu karşılama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...