26 Nisan 2012 09:28

Amerikalı seyirciler Türkiye sinemasıyla buluşuyor

ABD’de bu güne kadar gerçekleşen en geniş Türkiye sineması retrospektifi “Aradaki Mekan: Türkiye Sineması Panoraması” başlıyor.  Program, The American Turkish Society’ye (Amerikan Türk Cemiyeti-ATS) bağlı Moon and Stars Project ve Film Society Lincoln Center (Lincoln Center Film Cemiyeti) tarafından organize ediliyor. Program kap

Amerikalı seyirciler Türkiye sinemasıyla buluşuyor
Paylaş

ABD’de bu güne kadar gerçekleşen en geniş Türkiye sineması retrospektifi “Aradaki Mekan: Türkiye Sineması Panoraması” başlıyor.  Program, The American Turkish Society’ye (Amerikan Türk Cemiyeti-ATS) bağlı Moon and Stars Project ve Film Society Lincoln Center (Lincoln Center Film Cemiyeti) tarafından organize ediliyor. Program kapsamında, 1950’lerden bugüne çeşitli ödüller kazanmış 29 film, 27 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında New York’da gösterilecek. Programda yer alan 29 film, özellikle Türkiye’nin gelişmiş ticari sinemasına alternatif oluşturan, çoğu zor ve tehlikeli koşullarda çekilen, sosyal konulara eğilen filmler arasından seçilmiş.

Bugün yapılacak olan açılış töreninde, Raşit Çelikezer’in yönettiği “Can” filmi gösterilecek. Sundance Film Festivali’ne Türkiye’den kabul edilen ilk film olan “Can”, festivalde “Jüri Özel Ödülü”nü kazanmıştı. 10 Mayıs gecesi Özcan Alper’in Gelecek Uzun Sürer (2011) filminin gösterimiyle program sona eriyor. Programın ilk haftasında filmleri gösterilecek olan yönetmenlerden Yeşim Ustaoğlu, Ali Özgentürk, Raşit Çelikezer ve Özcan Alper de gösterimlere katılarak seyircilerin sorularını cevaplayacaklar.

Bunların yanı sıra 29 Nisan tarihinde Raşit Çelikezer, Fatih Özgüven, Zeynep Dadak, Ali Özgentürk, Yeşim Ustaoğlu ve Richard Pena’nın katılımı ile “Türkiye’de SinemanınYörüngesi” başlıklı bir panel düzenlenecek.

UMUT-AĞIT-YOL NEW YORK’TA

Türkiye sinemasında politik sinemanın öncü yönetmenlerinden Yılmaz Güney de üç filmi ile programda yer alıyor. 1970 yapımı “Umut” ve 1971 yapımı “Ağıt”ın yanı sıra 1982 yılında çok zor koşullarda Şerif Gören ile birlikte çektiği, daha sonra Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye alan “Yol”, Amerikalı seyircilerle buluşacak.

Aynı zamanda, Yeşilçam’ın yılda 250-350 film çekilen en parlak devri olan 1950-1970 arasından da üç önemli film seçkide yer alıyor. Atıf Yılmaz’ın klasik filmlerinden “Ah Güzel İstanbul” (1966), Metin Erksan’ın, “Yılanların Öcü” (1962) ve Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı alan “Susuz Yaz” (1964) seyirci karşısına çıkan diğer filmler.

İSTANBUL’U ANLATAN FİLMLER GÖSTERİLECEK

Programda İstanbul’da geçen filmler de önemli bir yer tutuyor. İstanbul’u güzelliklerinin yanı sıra kötülükleri ile de ele alan bu filmlerin ilk örneklerin biri olan 1958 yapımı Memduh Ün’ün unutulmaz filmi “Üç Arkadaş” da programda yer alıyor. Yönetmen Gülsün Karamustafa tarafından beyazperdeye aktarılan ve başrolünde Hülya Avşar’ın olduğu “Benim Sinemalarım” (1990), üç kadının emeği ile ortaya çıkan bir film olarak programın dikkat çeken eserlerinden biri. Derviş Zaim’in ilk filmi Tabutta Rövaşata (1996) ise Boğaziçi’ni ve onun kıyısında yaşayanların hikayesini beyazperdeye aktarıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sermayeye karşı güçlerimizi birleştiriyoruz

SONRAKİ HABER

Gazeteci Çelik’e IQ davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...