25 Nisan 2016 01:15

Bütünleme talebiyle 1 Mayıs’ta alana

Bütünleme sınavları kaldırılan Akdeniz Üniversitesi öğrencileri 1 Mayıs’ta işçilerle birlikte taleplerini haykırmaya hazırlanıyor.

Paylaş

YÖK’ün “bütünleme sınavları ve yaz uygulaması” ile ilgili kararı üniversite  yönetimlerine bırakmasının hemen ardından Akdeniz Üniversitesi, bütünleme sınavlarını kaldırdığını duyurdu. Bu kararın eğitimin ticarileştirilmesinin adımlarından biri olduğuna dikkat çeken öğrenciler, 1 Mayıs’ta işçilerle birlikte taleplerini haykırmaya hazırlanıyor. 

Turizm Fakültesi Öğrencisi Ramazan Sekman, “Üniversite öğrencilerinin çoğunun mutlaka alttan dersleri vardır. Bazen günde 3 tane sınava giriyoruz. Bazı derslerimizi bütünleme sınavı var diyerek erteliyor ve diğer derslerimize daha çok çalışıp puanımızı yüksek tutmaya çalışıyoruz. Şimdi bütünleme sınavlarının kaldırılmasının kime ne yarar sağlayacağını anlamış değilim” dedi. Bütünlemelerin kaldırılmasının altında ticari kaygılar yattığını düşünen Sekman, “Yaklaşık 2 kredilik bir dersi yaz okulunda kendi üniversitenizde 50 liralık bir ücret karşılığında alabiliyoruz. Eğer yaz tatilini ailemizin yanında geçirmek ister de dersleri alttan almak istersek 3 katı bir ücret ödemek zorunda kalıyoruz” dedi. Üniversite okumanın maddi imkansızlıklar yüzünden gün geçtikçe zorlaştığına dikkat çeken Sekman, bütünlemelerin kaldırılmasıyla birlikte yaz tatillerinin de yaz okulunda geçtiğini, yaz tatilinde çalışıp para biriktirme olanaklarının da kısıtlandığını belirtti. Zorlukları öğrenciler yaşayacağı için, bu tür uygulamaların kararı alınmadan önce anketlerle öğrencilere sorulması gerektiğini ifade eden Sekman, tüm öğrencileri bütünleme sınavı hakkı için ortak bir mücadeleye çağırdı. 

MÜCADELELERİ BİRLEŞTİRMELİYİZ

1 Mayıs’ın yaklaştığına işaret eden bir başka Akdeniz Üniversitesi öğrencisi ise şunları söyledi: “Görüyorsunuz biz sessiz kaldıkça, kendi taleplerimizin arkasında güçlü duramadıkça üniversiteler sermayenin çıkarları doğrultusunda şekilleniyor. Biz üniversite öğrencileri olarak 1 Mayıs alanında kendi taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getirebilmeliyiz. Üniversite içerisinde yürüttüğümüz bütünleme talebi mücadelemizi, 1 Mayıs alanlarına taşımalı işçi sınıfının mücadelesiyle birleştirmeliyiz” dedi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘3 yaşındaki çocuğumla 1 Mayıs’a katılacağım'

SONRAKİ HABER

İTÜ’de taşeron işçilerin servis mağduriyeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...