25 Nisan 2016 00:54

‘3 yaşındaki çocuğumla 1 Mayıs’a katılacağım'

1 Mayıs’ın alan tartışmalarına sıkıştırıldığını belirten Sancaktepeliler, Emek Partisi’nin 30 Ninsan’da yapacağı 1 Mayıs'a katılacaklarını söyledi

Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

Emek Partisi Sancaktepe İlçe Örgütü, 30 Nisan günü Sancaktepe’de gerçekleştirilecek olan 1 Mayıs kutlamasına hazırlık yapıyor. Saat 18.30’da Vatan İlköğretim Okulu önünde yapılacak yürüyüşle başlayacak kutlama öncesi görüştüğümüz Sancaktepe halkı, ilçedeki kutlamaya katılacağını söylüyor.

SMALL işçisi Lale Can tıpkı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gibi, 1 Mayıs’ta da kadınların en önde olması gerektiğini ifade etti. Baskıların her alanda arttığını belirten Can, “İlçemizde rahat dolaşamıyoruz, gece sokağa çıkamıyoruz. Sarıgazi’de yozlaşma var, çeteleşme var, çocuklarımıza yönelik taciz var. Endişeliyiz. 11 yaşındaki çocuğumu okulda ilahi grubuna almışlar, amaç beyin yıkamak. Cihadist örgütlere kaymalarını istiyorlar. Biz koyun değiliz. Onun için yerel 1 Mayıs kutlamasına tüm ailemizle katılacağız” diye konuştu.

ALAN TARTIŞMALARI YEREL KUTLAMALARI GÖLGELEMEMELİ

1 Mayıs için iyi bir hazırlık sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Sarıgazi Mahallesi Muhtarı Göker Göktaş, “İşçilerin, emekçilerin niçin 1 Mayıs’ı kutlaması gerektiği üzerinde aydınlatma faaliyetleri yapılmalıdır. Yürüyüşler, paneller, işçi ve halk toplantıları yapılmalı” dedi. 77 1 Mayıs’ının tarihsel bir önemi olduğunu ve Taksim Meydanı’nda da 1 Mayıs kutlamasının önemli olduğunu dile getiren Göktaş, “Nerede kutlanmak isteniyorsa o alanlar verilmelidir. Ama buna rağmen alan tartışmaları yerel kutlamaları gölgelememelidir. Ben 30 Nisan’da yapılacak Sancaktepe 1 Mayıs kutlamasını doğru buluyorum, bizzat da katılacağım. Tüm emek ve demokrasi güçlerinin de bu kutlamaya katılmalarını istiyorum” dedi.

Esnaflık yapan Salih Ballı da, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açık olması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Ancak bu dönem kitlesel 1 Mayıs istiyorsak, bu önce yerelde olmalıdır. Ben 3 yaşındaki çocuğumla 1 Mayıs’a katılmak istiyorum. Tek çatı altında 1 Mayıs yerel kutlaması yapılmalıdır.” Ayakkabı boyacısı, aynı zamanda hurda kağıt toplayıcısı Kadir Arı ise 1 Mayıs’ın her yerde kutlanması gerektiğini söyleyerek, “Sarıgazi’de kutlanacak 1 Mayıs Taksim’den daha etkilidir. Ben ekmeğimi kazanırken polisin ve zabıtanın şiddetine maruz kalıyorum. Topladığım kağıtlar, ayakkabı boya sandığım elimden alınıyor. İş yok, açlık çekiyorum. Bu zorbalığa ve açlığa bir dur dememiz lazım. Ben bu taleplerle, başka bir emekçi de kendi talebiyle 1 Mayıs’a gelecek. 30 Nisan’da yapılacak kutlama şarttır” dedi.

Mahir Ustaoğlu adlı inşaat işçisi de bu yıl 1 Mayıs kutlamalarının hayati önemde olduğunu vurguladı.

Kamu emekçisi Eğitim Sen Üyesi Zeliha Taş ise, 657 sayılı devlet memurları kanununda yapılacak yeni düzenlemelerle, kamu emekçilerinin de iş güvencesinin kaldırılacağını, esnek çalışma ve kuralsız çalışma biçimlerine maruz kalacaklarını belirterek “AKP’nin baskıcı politikalarının altında 1 Mayıs’a gidiyoruz. Bu şartlarda alan tartışması yapmak son derece yersiz. Tabi ki de Taksim bizim için önemlidir, değerlidir. Ama işi oraya kitlemek darlıktır, körlüktür. Yerel 1 Mayıs  kutlaması doğru ve yerindedir. Yaygın 1 Mayıs istiyorsak, zorbalığı alt etmek istiyorsak milyonlar olarak her alanı, her mahalleyi, sokağı kitlesel kutlamalara dönüştürelim. Sarıgazi yerel kutlamasında yer alacağız” diye konuştu. 

İŞÇİ SAĞLIĞI, İŞ GÜVENCESİ İÇİN 1 MAYIS’TAYIZ

Fabrikada 120 kişinin çalıştığını belirten SİN-CAM fabrikası işçilerinden Samet Arslan, yüzde 90’ımız asgari ücretle çalışıyor. Açlık sınırı 1540 lira diyorlar, yoksulluk sınırı da 4500 lira diyorlar. Biz bu koşullara rağmen 1 Mayıs’a katılmayacağız da ne zaman katılacağız” dedi. İnsanca yaşayabilecek bir ücret ve insani çalışma koşullarının en önemli iki talep olduğunu ifade eden Arslan, “Tabi kuralsız çalışmayı, kıdem tazminatlarımızın gasbedilmesini de istemiyoruz. Yerel kutlama şarttır, destekliyorum” dedi.

Başka bir SİN-CAM işçisi Gökhan Çelik de “Keşke Taksim Meydanı açık olsa. 1 Mayıs kutlaması tam bir bayram, şenlik havasında olması lazım. Bunu bize çok görüyorlar. Baskı ve zorbalık almış başını gidiyor. Bu böyle gitmiyor. Karın tokluğuna bile çalışmıyoruz. Çalışma koşullarımız çok kötü. Bunların düzeltilmesi, asgari ücretin vergi dışı tutularak en az 2000 bin lira olmasını istiyoruz. Bizim 1 Mayıs taleplerimizin başında bunlar geliyor” diye konuştu.

Hayri Namlı adlı işçi de kölelik koşullarında çalıştıklarını, evini geçindiremediğini belirterek, “1 Mayıs iyi bir fırsat olabilir. Tüm işçi ve emekçiler bir araya gelerek tek bir yerde 1 Mayıs kutlaması yapsın. Ne Sakarya, ne Ankara, ne de Taksim ayrımı doğru değil. İş güvencesi talebi en büyük taleptir. Bunun için bile 1 Mayıs’a katılırım. Sarıgazi’deki yerel kutlama çok anlamlıdır. Her emekçinin katılması gerekir” dedi.

‘SON GÜNE KADAR ÇALIŞMALAR SÜRECEK’

Emek Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Mazlum Öner: Günlerdir 1 Mayıs hazırlık çalışmalarını yürütüyoruz. Çalışmalar sırasında baskılarla karşılaşıyoruz. İlçe yöneticilerimiz ve gençlik örgütümüze üye arkadaşlarımız polis tarafından engellenip gözaltına alındı. Her bir arkadaşımıza 220 lira para cezası kestiler. Afişlerimizin üzeri boya ile kapatıldı. Ancak parti olarak tüm işyerlerini, belli başlı büyük fabrikalarını temel alan bir 1 Mayıs çalışmamız son güne kadarda sürecek. 1 Mayıs hazırlıkları temelinde işçi ve halk toplantıları gerçekleştiriyoruz. Tüm emek ve demokrasi güçlerine çağrı yaparak ortak yerel 1 Mayıs kutlaması için yoğun çaba içindeyiz. 30 Nisan Cumartesi günü her şart altında parti olarak yerel bir kutlama yapacağız.

ÖNCEKİ HABER

NSK Armatür işçileri: Birbirimizden güç alarak 1 Mayıs’a

SONRAKİ HABER

Bütünleme talebiyle 1 Mayıs’ta alana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...