24 Nisan 2016 12:27

Norveç’te 1 Mayıs öncesi otel kapatan grev

1 Mayıs’a sayılı günler kala Norveç’te otel ve restorant çalışanları greve başladı. Oslo Plaza’da çalışan 98 kişinin greve gitmesiyle otel kapandı.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

1 Mayıs’a sayılı günler kala Norveç’te otel ve restorant çalışanları bugün greve başladı. Otel
ve restoran çalışanlarının örgütlü olduğu Fellesforbundet sendikasıyla, işveren örgütü olan NHO arasında toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine, Fellesforbundet sendikasına bağlı 3 bin 500 otel ve restorant çalışanı greve çıktı. Grev, NHO’ya bağlı 350 iş yerini kapsıyor.

Norveç’in Oslo kentinde bulunan en büyük oteli Plaza da greve gidenler arasında. Oslo Plaza’da çalışan 98 kişinin greve gitmesiyle otel kapandı. Plaza dışında Oslo’da bulunan diğer büyük oteler olan Bristol, Grand Hotel, Clarion Hotel Royal Christiania’da da çalışanlar grevde. Yine Bergen ve Trondheim kentlerindeki 31 Scandics otel de grevde çıkılan oteller arasında. 

TÜM ALANLAR 1 MAYIS’A HAZIR

Öte yandan Norveç’te, sendikaların ve siyasi partilerin 1 Mayıs çalışmaları tamamlanmış durumda. Ülkenin her alanında kutlanacak 1 Mayıs için tüm alanlar da hazır. 1 Mayıs yürüyüşlerinde ise işsizlik ve göç konuları öne çıkacak. Yanı sıra kadrolu tam gün çalışma, uluslararası sendikal dayanışma, özelleştirmelere karşi mücadele, liman işçileriyle dayanışma ve emeklilik gibi konular da alanlarda dile getirilecek talep arasında olacak.

1 MAYIS YARDIMLARI MÜLTECİLERE

Norsk Folkehjelp (Norveç halka yardım) adlı kuruluşun her yıl geleneksel olarak 1 Mayıs’ta topladığı yardım, bu yıl Suriyeli mülteciler için kullanılacak. Norsk Folkehjelp bu konuda yaptığı açıklamada, “Şu anda 6 milyondan fazla çocuk ve yetişkin, sivil ve suçsuz insan göç etmiş bulunmakta. Göç tehlikelidir ve  gelecek güvencesizdir. Ikinci Dünya Savaşından sonra yaşanan en büyük göç krizinin ortasındayız. Binlerce kişi göç sırasında ölüyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Yeni Çernobiller olmasın diye binler Sinop'ta buluştu

SONRAKİ HABER

CHP Raporu: Acele kamulaştırma kararı mevzuata aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...