24 Nisan 2016 12:22

Yeni Çernobiller olmasın diye binler Sinop'ta buluştu

Nükleer santral yapılmak istenen Sinop’ta yaşam savunucuları Çernobil nükleer felaketinin 30. yıl dönümü nedeniyle miting düzenledi.

Paylaş

Nükleer santral yapılmak istenen Sinop’ta yaşam savunucuları Çernobil nükleer felaketinin 30. yıl dönümü nedeniyle miting düzenledi. Binlerce yaşam savunucusunun katıldığı mitingde, Mersin Akkuyu ve Sinop İnceburun’daki nükleer santrallerin durdurulması istendi.  

Nükleer Karşıtı Platformun (NKP) çağrısıyla düzenlenen mitinge nükleer santral yapımına devam edilen Mersin ile altın madenine karşı mücadele eden Artvin’den de katılım oldu. Mitinge ayrıca İzmir, İstanbul, Ankara, Denizli, Kastamonu, Trabzon, Ordu, Giresun, Amasya, Çorum, Samsun, Yalova ve Dersim’den yaşam savunucuları katıldı. meslek odaları, sendikalar ve siyasi partiler de mitinge destek verdi.

Miting için saat 11.00’den itibaren Sinop eski otogarında Diyojen Heykeli önünde buluşan binlerce kişi renkli pankartları ve nükleer karşıtı sloganlarla Uğur Mumcu Meydanına yürüdü. Birçok kişi mitinge çocuklarıyla beraber katıldı. Ellerinde üzerinde balonlarla yürüyen çocuklar, attıkları sloganlarla alkış aldı. Sinoplu balıkçılar da bu sırada tekneleriyle mitinge destek verdiler.

MÜCADELEYE DEVAM

NKP Temsilcisi ve Miting Tertip Komitesi Üyesi Murat Şahin, yaşam alanlarına sahip çıkmak için mücadele eden ve mitinge destek vermek için Sinop’a gelen herkese teşekkür etti. Türkiye’nin her yerinde doğasına yaşamına sahip çıkanlarla ortak mücadele etmek istediklerini vurgulayan Şahin, yaşadıkları doğayı çocuklara temiz olarak bırakmak istediklerini söyledi. Çernobil’in üzerinden 30 yıl Fukişima’nın üzerinden 30 yıl geçtiğini, sonrasında da birçok nükleer santral kazası yaşandığını söyleyen Şahin, buna rağmen siyasi iktidarın Türkiye’de nükleer santral yaptığına dikkat çekti. Tüm bilimsel verilere rağmen, mahkeme kararlarına rağmen nükleer santrallerden, siyanürle  altın aranmaktan ve termik santrallerden vazgeçilmediğini belirten Şahin, bu projeler sona erene kadar mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da yaşam savunucuları kazanana kadar ortak mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Miting yapılan konuşmalar ve müzik dinletisinin ardından sona erdi.

(Fotoğraflar: Özcan Yaman)

KARİKATÜR SERGİSİ İLGİ ÇEKTİ

Sinop Nükleer Karşıtı  Platform (SNKP) ile HOMUR Mizah Grubunun  ortak düzenlediği “Nükleer Sizin-Sinop Bizim” başlıklı karikatür sergisi mitinge katılanların ilgisini çekti. Sergi  geçtiğimiz Cuma günü yoğun katılımla açılmıştı. (Sinop/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Çevrecilere aldırmayın!

SONRAKİ HABER

Norveç’te 1 Mayıs öncesi otel kapatan grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...