23 Nisan 2016 18:46

'Acele kamulaştırma' bölgesinde ağaç kurtarma seferberliği

Cudi Ekoloji ve Kültür Derneği, acele kamulaştırma ilan edilen mahallelerdeki bahçelerde bulunan ağaçları güvenli bölgelere taşıyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Bölgede haftalardır devam eden sokağa çıkma yasaklarıyla beraber hükümet, yasak ilan edilen ilçelerde acele kamulaştırma kararı aldı. Acele kamulaştırma kararının alındığı yasaklı bölgelerden biri de Şırnak’ın Silopi ilçesi. 20 gündür yasağın devam ettiği Silopi’de uzun süredir silah ve bomba seslerinin yerini iş makinelerinin sesleri aldı. Bu  yıkım sesleri arasında Cudi Ekoloji ve Kültür Derneği (Çek-Der) acele kamulaştırma ilan edilen mahallelerdeki bahçelerde bulunan ağaçları “Her ağaç bir candır” şiarıyla yerlerinden kontrollü bir şekilde alarak kamulaştırmanın olmadığı mahallelere taşıyor.

CUDİ VE SİLOPİ’NİN DOĞASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Geçtiğimiz yıl yüzlerce evin bahçesine binlerce meyve ağacı diktiklerini belirten Çek-Der Başkanı Fadıl Tay, amaçlarının Silopi’yi ağaçlandırmak olduğunu ifade etti. Acele kamulaştırma kararından sonra ikinci yasakla beraber birçok evin iş makineleri tarafından yıkıldığını söyleyen Tay, yıkım esnasında görevlilerin önüne gelen her şeyi yıktıklarını belirtti. Acele kamulaştırma kararı ile yüzlerce evin, binlerce ağaç ve canlının yıkımla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Tay, “Her ağaç bir candır” diyerek ağaçları kontrollü bir şekilde yerlerinden alıp kamulaştırmanın olmadığı mahallere yeniden diktiklerini söyledi.

Sokağa çıkma yasağının devam etmesinden dolayı ağaçları naklederken birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Tay, güvenlik nedeniyle Barbaros ve Zap Mahallelerinde bulunan evlere ulaşamadıklarını belirti. Tay “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu şehirde hiçbir canlının güvenliği yok. Yasağa ve zor yaşam şartlarına rağmen risk alarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bölgede yıllardır devam eden çatışmaların doğayı tahrip ettiğine dikkat çeken Tay, Ciner Grubunun Cudi Dağı’nda kurduğu termik santrallerin doğaya zarar verdiğini, buna karşı kısıtlı olanaklara rağmen Cudi ve Silopi’nin doğasını korumak için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'Tuzluçayırlı Kadınlar Dayanışma Derneği' kuruldu

SONRAKİ HABER

Cihaner'in yargılandığı davanın tek müştekisi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa