23 Nisan 2016 20:27

Kuşlar, yok olmaktan nasıl kurtuldu?

Bir göktaşı dünyaya çarpıp her şeyi yakar ve dinozorların çoğunun soyunu tüketirken, kuşların ataları bu felakette yok olmaktan nasıl kurtuldu?

Paylaş

Bir göktaşı dünyaya çarpıp her şeyi yakar ve dinozorların çoğunun soyunu tüketirken, kuşların ataları bu felakette yok olmaktan nasıl kurtuldu?  66 milyon yıl önce bir göktaşının dünyaya çarpmasıyla birlikte dünyanın iklimi değişti ve ortalığı kaplayan bulutlar güneş ışıklarını perdeledi. Nükleer felakete benzer bu koşullarda güneş ışığının kesilmesi fotosentezi engelleyince önce bütün bitkiler yok oldu.

Bu durumda da önce otobur dinozorlar, sonra da onları yiyerek beslenen etobur dinozor türleri hızla yok oldular. Fakat gagalı dinozorlar yani bugünkü kuşların ataları bu felaketten kurtulmayı başardı. Çünkü toprakta bitip tükenmez birikmiş bir tohum hazinesi vardı, tabii gagası olana...

DİŞSİZ KUŞLAR

Yapılan bir araştırma dişsiz ama gagalı, kuşa benzer dinozorların, göktaşının dünyaya çarpışını izleyen felaket dönemini, beslenme biçimleri sayesinde atlatmış olabileceklerini ortaya koyuyor. Toprağa karışmış tohumlar, yeryüzü yeniden yeşerene ve bitki türleri gelişene kadar kuş soyunu ayakta tutmuş görünüyor. Current Biology adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre bu durum, günümüzdeki hiç bir kuşun gagasında neden diş bulunmadığını da açıklıyor. Araştırmacılar Maniraptoranlar diye adlandırılan, kuş benzeri dinozorlara ait 3 binden fazla diş fosilini inceledi. Bu dinozorlar günümüzdeki kuşların en yakın akrabaları arasında.

BUGÜNKÜ KUŞLAR OLMAZDI

Fakat Mesozoik dönemin sonunda dişleri olan kuşların da içinde bulunduğu birçok kuş benzeri dinozor da yok oldu. Araştırma ekibi kalanların, yani günümüz kuşlarının atalarının ise beslenme biçimleri sayesinde kurtulduklarını ve bugünün kuşlarına evrildiklerini düşündü ve incelemelerini bu varsayım üzerine kurdu. Sağ kalabilmek için kuşların atalarının, tohumları kırıp içini yiyebilecek kuvvette muhtemelen kısa gagaları olan dinozorlar olması ya da buna evrilmesi gerektiği sonucuna vardılar. Araştırma ekibinin başkanı Toronto Üniversitesinden Derek Larson, “Eğer bu tohum yiyen kuşsu dinozorlar bu felaketi atlatamasaydı bugün çevremizde gördüğümüz kuş türlerinin önemli bir kısmı da olmayacaktı, dünya çok daha farklı bir yer olacaktı” diyor. Larson bunun bir istisnasının belki böcek yiyerek sağ kalabilen bir kaç kuş türü olabileceğini ekliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Yüzleşme olmadan soykırımlar bitmez'

SONRAKİ HABER

Nor Zartonk: Soykırım AKP eliyle güçleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...