23 Nisan 2016 17:29

'Akdeniz'de daha fazla ölüm yaşanmaması için sınırları açın'

İzmir Mültecilerle Dayanışma Platformu 18 Nisan sabahı gerçekleşen ve en az 400 mültecinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Akdeniz'de devam eden mülteci ölümleri ile ilgili açıklama yapan, İzmir Mültecilerle Dayanışma Platformu, Avrupalı devletlerin sınır politikalarının ve vardığı anlaşmaların göçün rotasını daha tehlikeli yollara taşıdığına ve ölümleri artırdığına dikkat çekti. Platform, daha fazla ölümün yaşanmaması için de sınırların açılarak iltica hakkının tanınmasını istedi.

İzmir'de çok sayıda kurumun bir araya gelerek oluşturduğu İzmir Mültecilerle Dayanışma Platformu, 18 Nisan sabahı gerçekleşen ve en az 400 mültecinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili basın açıklaması yaptı. Kıbrıs Şehitleri girişinde toplanan platform bileşenleri sessiz bir eylem yaptı. Eylemde farklı dillerde 'Güvenli Geçiş Şimdi', 'Sınırlardan Önce İnsan Hayatı', 'Savaşları Durdurun' ve 'Irkçılığa Hayır' yazılı dövizler taşınırken 'Akdeniz'de Daha Fazla Mülteci Ölümüne Hayır. Sınırlar Açılsın, Güvenli Geçiş Sağlansın' yazılı pankart açıldı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, geçtiğimiz yıl 20 Nisan günü 700 mültecinin ölümüyle sonuçlanan faci sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel'in “Hepimiz suçluyuz, bu konuda daha fazla çaba harcamak zorundayız. Kapımızın önünde, Akdeniz’de mültecilerin bu şekilde ölmesini engellemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" sözlerini hatırlatarak ölümlerin durmadığını, duracak gibi olmadığını söyledi.

'BALIKÇI AĞINA TAKILAN AVRUPA'NIN İNSANLIĞIDIR'

Türkiye ile AB arasındaki anlaşmadan sonra, Kuzey Afrika-İtalya rotası yeniden canlanlandığı da dile getiren Terzi "Artan geçişler beraberinde yeni katliamları da getirdi. AB’nin legal yollarla buraya gelmelerini engellediği, mültecilerle ilgili uluslararası sözleşmeler ihlal edildiği için bile bile ölüme gönderilen 400 kişi. Bu katliamda ölenlerin cansız bedenleri ise balıkçı ağları ile denizden toplandı. Ağa takılanlar sadece cansız bedenler değil, denizden çıkarılan aynı zamanda Avrupa'nın insanlığıdır" dedi.

'MÜLTECİLERİ ENGELLEMEK İÇİN BİR SAVAŞ SÜRDÜRÜLDÜ'

Hükümetlerin Akdeniz'de mülteci ölümlerini engellemek için hiç bir şey yapmadığını da ifade eden Terzi şunları söyledi "Ölümleri değil mültecileri engellemek için bir savaş sürdürüldü. Avrupalı hükümetlerin sürekli söz ettiği 'Avrupa değerlerini' söz konusu güçsüzler olunca nasıl çiğnediklerini gördük. Devletlerin bile bile yol açtığı mülteci ölümlerini umut taciri şebekelerin üstüne atmak ise sorumluluktan kurtulmak için sürekli söylenen bir yalandı. Eğer güvenli ve legal yollar açılmış olsaydı bu umut tacirlerinin değirmeni çoktan kurutulmuş olurdu".

'GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINI GÜVENLİ GEÇİŞ DURDURABİLİR'

Akdeniz'de daha çok mülteci ölümü yaşanmadan, Avrupa Birliği'ne mültecilere sınırlarını açma çağrısı da yapan Terzi "Artan sınır güvenliği politikalarından vazgeçilmeli ve yapılan anlaşmalar iptal edilmelidir. Avrupa Birliği'nin anlaşmalarla sözde bitirmek istediği göçmen kaçakçılığı ve ölümleri ancak iltica hakkının tanınması ile sağlanır. Türkiye, mültecilerin ülkeye kabulü konusunda başka ülkelere örnek olabilecek açık kapı politikasına geri dönmeli; “Geri Kabul Anlaşmasını” iptal etmeli, mültecilerin zulüm görecekleri ülkelere gönderilmesine aracı olmamalıdır" dedi.

MÜLTECİLERLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Devletlerin sınır politikaları karşısında insan haklarına savunucularına da görev düştüğünü belirten Terzi sözlerini şöyle sürdürdü " Devletlerin, ırkçıların, savaşların, sınırları kutsayan politikaların kurbanı olan bu insanlarla dayanışma göstermek ve ‘Mülteciler Hoşgeldiniz’ demek politik bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu almadıkları gibi, “istemeyiz” diyerek mültecileri tek bir forma sokarak hedef gösteren ayrımcı bir siyasi ortamın oluşmasına katkı sunanları, yaptıklarını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Savaşlardan ve ölümden kaçan insanları bir şablona sokmak çok açık bir ırkçılık örneğidir. mültecilere dayanışma göstermeli ve seslerinin duyulmasına destek olmalıyız". (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Akhisar'da yine kazanamadı

SONRAKİ HABER

Mersin, Onur Haftası'na hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa