23 Nisan 2016 00:25

1 Mayıs’ta ‘artık yeter’ diyelim!

Naksan işçisi gazetemize gönderdiği mektupla 1 Mayıs'ta sermaye politikalarına karşı taleplerini haykırmaları gerektiğini vurguladı.

Paylaş

Naksan işçisi
Antep

İşçi, emekçi kardeşlerim, ben Naksan Holdingde çalışan bir işçiyim. Bildiğiniz gibi biz de, şubat ayı başında zam talebiyle eylem yapıp greve çıktık. Ama patronun verdiği sözlerin hiçbiri tutulmadı. “12 saat kaldırılacak” dendi, kaldırılmadı. Tek kazancımız 12 saat çalıştığımız günlerde yüzde 75 zamlı olan fazla mesai ücretinin yüzde 100’e çıkarılması oldu. “Zamlara iyileştirme yapılacak” dendi, yapılmadı.
Peki, bunlar neden kaynaklanıyor?
Bütün bunlar biz işçi ve emekçilerin bilinçsizliğinden kaynaklanıyor. Bugün sorsam 1 Mayıs’ın anlamını, çoğu işçinin bilgisi yok.
1 Mayıs, bundan 130 yıl önce Amerika’da işçilerin, sermaye ve onun dayattığı 12 saat köle gibi çalışmaya karşı 8 saat iş günü için başkaldırmasıyla başlıyor ve bu mücadeleye önderlik eden işçiler idamla cezalandırılıyor. Ama bu işçilerin bu mücadelesi yine de başarıya ulaşıyor ve 8 saat iş günü bütün dünyada böyle kazanılıyor. Bu demektir ki, biz Naksan’da hâlâ 130 yıl gerideyiz. Hâlâ 12 saat çalışıyoruz, hâlâ sermayenin kölesiyiz. Hiçbir sosyal hakkımız yok. İnsanca yaşamaya yetecek paramız yok. Tatilimiz yok. Köle gibi çalışıyoruz. Ailemize ve sevdiklerimize vakit ayıramıyoruz.
Ben geçen yıl bizim 1 Mayıs bayramımıza katıldım. Sözde biz işçi ve emekçilerin bayramı ama katılan işçi sayısı parmakla gösterilecek kadar azdı. Bütün öğrenciler, öğretmenler, memurlar, sivil toplum örgütleri bulunmakta ama işçilerin katılımı çok azdı.
Peki, biz hakkımızı nasıl savunacağız?
Bir yevmiyeyle ne zengin ne de fakir oluruz! Gelin hep beraber, bu bayramımızı kutlayalım. Sermayeye köle olmayalım. 12 saat çalışmaya dur diyelim. Karın tokluğuna köle gibi çalışmaya artık yeter diyelim.
Diyeceklerim bundan ibaret. Sesimizi duyurmak için işçi arkadaşlarımın hepsini 1 Mayıs İşçi Bayramı’na bekliyorum. Şimdiden herkesin 1 Mayıs’ını kutlarım.

ÖNCEKİ HABER

Akan kan dursun, çocuklar sokaklarda koşup oynayabilsinler

SONRAKİ HABER

Akın Birdal: Er ya da geç yargılanacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...