26 Nisan 2012 07:48

Öğrencilere 'kına gecesi' eğitimi!

Urfa’da bulunan Şair Abdi İlköğretim Okulunda, 23 Nisan günü Öğretmen Muharrem Çelik tarafından organize edilen “Kına gecesi” adlı gösteride kız öğrencilere gelinlik, erkek öğrencilere damatlık giydirildiği ortaya çıktı. Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen Urfa Şube Sekreteri Özlem Ulutaş Şengül

Öğrencilere 'kına gecesi' eğitimi!
Paylaş

Urfa’nın Eyyübiye semtinde bulunan Şair Abdi İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından 23 Nisanda “Kına gecesi” adlı oyun sergilendi. Okul idarecilerinin desteğiyle Öğretmen Muharrem Çelik tarafından organize edilen “Kına gecesi” adlı oyun “Gelenek ve göreneklerin unutulmaması” adı altında okul bahçesinde sahnelendi. Düzenlenen etkinlikte küçük yaştaki çocuklar gelin ve damat rolüne büründürüldü. Etkinliği basına servis eden Öğretmen Çelik, Urfa kültüründe düğün ve evlilikleri konusunda araştırma yaptığını ileri sürerek, 23 Nisan günü “Kına gecesini” canlandırmayı tercih ettiğini söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Çelik, çocukları hem eğlendirmek hem de geçmiş kültürlerine sahip çıkmalarını sağlamak için böyle bir oyun sergilendiğini ileri sürdü.

‘ERKEK BAKIŞ AÇISININ EĞİTİME YANSIMASI’

Yaşanan olaya tepki gösteren Eğitim Sen Urfa Şubesi Kadın Sekreteri Özlem Ulutaş Şengül ise, olayın feodal zihniyetin bir ürünü olduğunu belirterek, yapılan etkinliğin kabul edilir bir yanının olmadığını söyledi. Olayın erkek bakış açısının eğitime nasıl yansıdığını gösterdiğini belirten Şengül, okullarda yapılan etkinliklerin öğrenciler üzerinde sosyal, bilimsel, bilinçsel gelişimine katkı sunarken, bunların tersi etkinliklerin çocuk üzerinde olumsuz etkiler bırakacağına vurgu yaptı. Şengül, “Çocuk değişip yeni bir kişilik kazanacağı bir yer olmaktan çıkıp var olan düzene benzemeye başlar. Bu da toplumda mevcut olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine varlığının devam ettirilmesine neden olur. Urfa’da kadınların öldürülmesi ve şiddet görmesinin temel nedeni buradan kaynaklanıyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de çocuk gelinlerin dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlatan Şengül, “Türkiye’de evlendirilen 3 kadından biri çocuk. Erken evlilikte sadece fiziksel ve psikolojik değişimler yaratmaz. Toplumun sosyal yapısını da etkiler” diye konuştu. Çocuk gelinleri sadece gelenek ve görenek olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Şengül, “Erken evliliğin nedenleri altında, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, savaşlar, eğitimsizlik ve kadın iş gücünün sömürülmesi yatıyor” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu vekiller için uzlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs 77'de katledilenler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...