23 Nisan 2016 00:39

As Plastik işçileri: Çatışmalar 1 Mayıs’tan uzaklaştırıyor

İstanbul’da 1 Mayıs tartışmaları devam ederken görüştüğümüz As Plastik işçileri, sendikaların 1 Mayıs çalışması yapmamasından şikayetçi.

Paylaş

Erkan SARIOĞLU
İstanbul

İstanbul’da 1 Mayıs tartışmaları devam ederken görüştüğümüz As Plastik işçileri, sendikaların 1 Mayıs çalışması yapmamasından şikayetçi. Şu ana kadar 1 Mayıs’a katılmadıklarını söyleyen işçiler, “Çatışmalar bizi uzaklaştırıyor” diyor.

As Plastik’te yaklaşık 120 işçi çalışıyor. Günlük 12 saat çalışan işçiler, istisnalar dışında pazar günleri de fabrikadaki yerlerini alıyor. İşçiler bu kadar uzun çalışmanın bir nedenini geçim derdi olarak açıklıyor: “Aldığımız ücret çok az ve mesailerden kazandığımız paralarla geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz.” Öte taraftan zaten mesailerin de zorunlu olduğunu belirtiyorlar: “Mesaiye belirli aralıklarla kalmayan arkadaşlarımız patron tarafından işten çıkarılıyor. İşten atılmamak için mecburen çalışmak zorunda kalıyoruz.”

Patronları 20-25 sene öncesine kadar kendileri gibi bir işçiymiş. Tek makineyle çalışmaya başlamış. Daha yeni dört makine aldı ve çok zengin diyor bir işçi. Diğer işçi arkadaşı valla ben 20 senedir çalışıyorum koltuk takımını yenilemem lazım acaba nasıl yenilerim diye kara kara düşünüyorum diyerek söze karışıyor.

İŞ KAZALARI YAŞANIYOR

Uzun çalışma saatleri iş kazalarını da beraberinde getiriyor. Bir işçi, “İş kazası yaşandığı zaman işyeri merkeze uzak olduğundan dolayı daha patronun anlaştığı taksici işyerine çağrılıyor ve işçi yine patronla anlaşmalı olan bir hastaneye götürülüyor. Bu şekilde iş kazası örtbas ediliyor” diyor. İş güvenliği uzmanının bazen ayda bir, bazen iki ayda bir fabrikaya uğradığını söyleyen işçi, “O da göstermelik uyarılar dışında iş kazalarını önleyecek önlemleri aldırmıyor” diyor.

Başka bir işçi de uzun çalışma saatlerine ve buna bağlı olarak yaşanan iş kazalarına rağmen patronun çeşitli aralıklarla yaptığı toplantıda “Üretimi daha nasıl arttırırız” sorusunun cevabını aradığını belirtiyor.

İşçilerle sohbetimiz 1 Mayıs üzerinden devam ediyor. Çoğu “Hayatımızda hiç 1 Mayıs’a katılmadık” diyen işçiler sendikaların bu konuda ciddi bir çaba göstermemesini eleştiriyor: “1 Mayıs’la ilgili sadece Emek Partisinin çalışması var. Sendikaların çalışmasını görmüyoruz. 1 Mayıs günü hep çatışma görüyoruz. Katılmak isteriz ancak bu çatışma ortamından dolayı katılmıyoruz. Esenyurt Meydanı’nda 30 Nisan’da yapılacak olan yerel 1 Mayıs için çalışma yapacağız. İzinli olduğumuz takdirde 1 Mayıs günü alanda olacağız.”

EMEĞE YÖNELİK SALDIRILAR BİLİNMİYOR

Kıdem tazminatının fona devredilmesi, kiralık işçilik, özel istihdam bürolarının işçiler arasında tartışılmadığını söylüyor işçiler. Hatta, işçiler hep bir ağızdan “O ne ki” diye soruyorlar. Tasarıların ayrıntılarından bahsettiğimizde ise hepsinin gözü fal taşı gibi açılıyor. Bir işçi “Kiralık işçilik yasallaşırsa ve çalışma koşulları bu kadar zorlaşırsa o zaman ben köyüme geri dönerim” diyor. Diğer işçi de “Köye dönüp ne yapacaksın? Zaten çiftçiyi, tarımı bitirmediler mi, onun için buraya çalışmaya gelmedik mi?” diye soruyor arkadaşına.

Konunun detayını öğrenen işçiler, işyerinde arkadaşlarıyla bir araya gelerek, onlara da bilgi vereceklerini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli çocuk işçiler eğitim alamıyor, ucuza çalıştırılıyor

SONRAKİ HABER

Rege Deri işçisi: İtiraz edince kazanıyorsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa