22 Nisan 2016 15:29

HDP’li Aydoğan 'Barışa tez yasağı'nı Meclise taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, gazetemizin Çarşamba günü 'Barışa tez yasak' ile manşetine taşıdığı haberi Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, gazetemizin Çarşamba günü “Barışa tez yasak” ile manşetine taşıdığı haberi Meclis gündemine taşıdı.

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından bir öğrencinin reddedilen ‘Barış İnşasında Kadınların Rolü: Dört Farklı Kentteki Kadınların Barış Deneyimleri’ başlıklı tez konusunu Meclis gündemine taşıyan Aydoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun  yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi verdi. Tez konusunun reddedilmesinin basına yansıdığını hatırlatan Aydoğan, Davutoğlu’ya şu soruları sordu.
- Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından bir öğrencinin “Barış İnşasında Kadınların Rolü: Dört Farklı Kentteki Kadınların Barış Deneyimleri” başlıklı tez konusu Başbakanlığınızın ‘terör genelgesi ile tezat oluşturduğu’ gerekçesiyle reddedildiği hakkında bilginiz bulunmakta mıdır?
- Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından tez konusunda yer alan “Barış” ifadesinin “maksadını aştığı“belirtilmiştir.  Gerekçede belirtilen aşıldığı iddia edilen ‘Maksad’ın sınırları ve çerçevesi belirlenirken hangi bilimsel ölçütler göz önünde bulundurulmuştur?
- Tezin reddedilme gerekçesinde yer alan ve“Barış için Kadınlar”,“Barış Anneleri” gibi savaş karşıtı sivil örgütlenmelerin “Legal görünüm altında illegal faaliyetler yürütüldüğü algısı yarattıkları”şeklinde bir açıklamanın ileri sürülmesi akademik bilimsel üretimin önünde resmi bir engel teşkil edecek biçimde maksadını aşmamış mıdır?  
- “…Barış kelimesi ‘savaşın bittiğinin bir antlaşmayla belirtilmesinden sonraki durum’ olarak tarif edilirken tez planında resmi ve bilimsel terminolojiden uzak, eğer farklı bir niyet ifade etmiyorsa, sokak ağzı ve rasgele kullanılan bir terim görünümündedir.” şeklindeki açıklamada ‘barış’ kelimesinin sokak ağzı ve rastgele kullanılan bir terim olduğu nasıl tespit edilmiştir? Bu tespitte hangi bilimsel kriterlertemel alınmıştır?
- ‘Barış’ kelimesinin akademide yer alma biçiminin sınırı nasıl belirlenmektedir?
- Akademik alanda bir tez konusunda geçen‘Barış’kelimesi ile yine Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı internet sitesinde yer alan “…BM’ye her forumda ve her vesileyle katkıda bulunma arzusunda olan Türkiye, bir yandan uluslararası barış, güvenlik, istikrar ve refaha katkılarını artırmak, diğer yandan insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilke ve değerlerin güçlendirilmesine yönelik çabalarını daha da ilerletmek için kararlıdır.” ve “…Türkiye, toplam 1,5 milyon ABD Doları tutarında katkısıyla Barışı İnşa Fonu’na (BİF) en çok katkı yapan 22. ülke konumundadır.” açıklamalarında yer alan ‘Barış’ kelimeleri arasındaki temel fark nedir? Yazılış ve anlamları aynı olan bu iki kelimeden hangisinin ‘sokak ağzı ve rastgele kullanılan’ bir terimdir? Bu tespiti sağlayan bilimsel ölçütler nelerdir? (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kilis bir kez daha roket mermisiyle vuruldu: 2 ölü 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Derimsan'da işten atma ve ücretli izin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa