22 Nisan 2016 14:42

CHP’ye dokunulmazlık uyarısı

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptığı ortak açıklamada, dokunulmazlıklarla ilgili CHP'nin tutumunu eleştirdi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptığı ortak açıklamada, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’yu eleştirerek, tutumunu terk etmesini istediler. 

AKP’nin milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırılması için Anayasa maddesinin değişikliği önerisine ilişkin İHD ve TİHV,  İHD Genel Merkezinde ortak açıklama yaptı. 

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, halen Meclis Karma Komisyonunda bulunan dokunulmazlık dosyalarının Meclis iç tüzüğüne göre ele alınıp sonuçlandırılmadan geçici bir anayasa maddesi ile işlemden kaldırılmasının anayasal sorunlar yarattığını söyledi. Anayasa’nın 83. maddesinde dokunulmazlıklarla ilgili  olarak siyasal grupların grup kararı alamayacağını belirten Türkdoğan, dokunulmazlıklar konusunda bir parti grubunun tamamının teklif vermesi, kapalı grup toplantıları yapılması ve parti başkanlarının milletvekillerini baskı altına alacak açıklamalarda bulunmalarının ciddi anayasa ihlalleri içerdiğini ifade etti. 

PARLAMENTONUN KENDİSİNE DARBE

Türkdoğan, 2 Mart 1994’de DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları sürecinin Türkiye demokrasi tarihinin önemli kırılma ve travma yaratan noktalarından olduğuna dikkat çeken Türkdoğan şunları söyledi: “Kürt sorununda silahlı çatışmaların yaşandığı bir dönemde siyasetçilerin dokunulmazlığının kaldırılması, çatışmayı derinleştirmekten ve çözümsüz bırakmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Türkiye’de cezasızlık olgusu devam ederken, suça karışmış kamu görevlileri yargı önüne çıkarılmazken ve özellikle sokağa çıkma yasakları boyunca işlenen ağır  insan hakları ihlalleri soruşturulup kovuşturulmazken, Cumhurbaşkanı talimatı ile HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacak olması otoriter yönetimin otokrasiye gitme isteğini ifade etmektedir.” Halkın oyu ile seçilen milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Türkdoğan, sorunların çatışmayla değil diyalogla çözüleceğini ifade etti. 

CHP’nin emek, meslek örgütleri başta olmak üzere demokratik kitle örgütleriyle bir araya geldiği “Büyük Buluşma” toplantısına atıfta bulunan Türkdoğan, CHP’nin bu toplantıda da ifade ettiği gibi CHP’nin Türkiye’yi polis devleti anlayışı ile yöneten AKP’nin teklifine karşı çıkması gerektiğini dile getirdi. Daha çok kişiyi cezaevlerine göndererek değil, düşünceleri nedeni ile cezaevlerinde bulunan insanları özgürleştirerek demokrasi mücadelesinin sürdürülebileceğini vurgulayan Türkdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yanlış tutumu terk etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin HDP milletvekillerine yönelik ayrımcı bir tutum içerisine girmemesi gerektiğini belirten Türkdoğan, “Milletvekillerinin vicdani kanaatlerini öne çıkararak bu Anayasa’ya aykırı teklifi kabul etmemelerini beklemekteyiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beko: Taşeron işçilere verdiğiniz sözlerin arkasında durun

SONRAKİ HABER

'Kürsü dokunulmazlığı dışındaki tüm dokunulmazlıklara hayır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...