22 Nisan 2016 13:33

‘Barışa tez yasak’ Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, Akdeniz Üniversitesinde “Barışın İnşasında Kadınların Rolü” başlıklı tez önerisinin reddedilmesini Meclise taşıdı

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Akdeniz Üniversitesinde “Barışın İnşasında Kadınların Rolü” başlıklı tez önerisinin ‘terör’ genelgesine tezat olduğu gerekçesiyle reddedilmesini Meclis gündemine taşıdı. Gazetemiz konuyu 20 Nisan’da “Barışa tez yasak” başlığıyla manşetine taşımıştı.  

Nursel Aydoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

* Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından bir öğrencinin “Barış İnşasında Kadınların Rolü: Dört Farklı Kentteki Kadınların Barış Deneyimleri” başlıklı tez konusu Başbakanlığınızın ‘terör genelgesi ile tezat oluşturduğu’ gerekçesiyle reddedildiği hakkında bilginiz bulunmakta mıdır?

* Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından tez konusunda yer alan “Barış” ifadesinin “maksadını aştığı“belirtilmiştir. Gerekçede belirtilen aşıldığı iddia edilen ‘Maksad’ın sınırları ve çerçevesi belirlenirken hangi bilimsel ölçütler göz önünde bulundurulmuştur?

* Tezin reddedilme gerekçesinde yer alan ve“Barış için Kadınlar”,“Barış Anneleri” gibi savaş karşıtı sivil örgütlenmelerin “Legal görünüm altında illegal faaliyetler yürütüldüğü algısı yarattıkları”şeklinde bir açıklamanın ileri sürülmesi akademik bilimsel üretimin önünde resmi bir engel teşkil edecek biçimde maksadını aşmamış mıdır?  

*“…Barış kelimesi ‘savaşın bittiğinin bir antlaşmayla belirtilmesinden sonraki durum’ olarak tarif edilirken tez planında resmi ve bilimsel terminolojiden uzak, eğer farklı bir niyet ifade etmiyorsa, sokak ağzı ve rasgele kullanılan bir terim görünümündedir.” şeklindeki açıklamada ‘barış’ kelimesinin sokak ağzı ve rastgele kullanılan bir terim olduğu nasıl tespit edilmiştir? Bu tespitte hangi bilimsel kriterlertemel alınmıştır?

*‘Barış’ kelimesinin akademide yer alma biçiminin sınırı nasıl belirlenmektedir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tacize ‘İnandırıcı delil yok’ diye takipsizlik

SONRAKİ HABER

Profesörün 'Başkanlık' konferansına 40 kişi geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa