22 Nisan 2016 12:09

Ermeni Soykırımı'nda katledilenler İstanbul'da anılacak

DurDe Platformu, EGAM, İHD ve Nor Zartonk, Ermeni Soykırımı'nın 101'inci yılında düzenleyecekleri anma programını açıkladı.

Paylaş

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu, Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi (EGAM), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Nor Zartonk, Ermeni Soykırımı'nın 101'inci yılında İstanbul'da düzenleyecekleri anma etkinlikleriyle ilgili Cezayir Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. 

Hollanda EGAM Başkanı yardımcısı Harout Palanjian soykırımın inkar edilmesinin gerçeği değiştiremeyeceğini söyledi. Palanjian, Ermeni halkının tüm inkar politikalarına rağmen haklarını talep etme mücadelesini sürdürdüğünü ve soykırımda yaşamlarını yitirenleri andığını belirtti. Türkiye'nin de soykırımı tanıması gerektiğini belirten Palanjian, "Türkiyeli aydınlar Ermenistan'a gidip büyük dedelerinin yaptıklarından dolayı özür diledi. Türkiye Devleti de bu soykırımı tanımalıdır. Başka uluslarla barışmanın yolu tarihteki hataları kabul etmeden geçer" dedi. 

'SOYKIRIM YAPANLARA BAKANLIKLAR VERİLDİ'

İnsan hakları savunucusu Eren Keskin, devletin soykırım zihniyeti üzerine inşa edildiğini söyledi. Hala Ermeni kimliği üzerinden vahşet uygulamalarının meşrulaştırmaya çalışıldığına dikkat çeken Keskin, buna örnek olarak ise, Kürt kentlerinde sivil halka yönelen saldırılarda devlet güçlerinin kullandıkları "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz" şeklindeki ifadelerini verdi. Devletin suçlarından arınmasının, 1915 Ermeni Soykırımı'nı tanımaktan ve zararları tazmin etmekten geçtiğini söyleyen Keskin, "Ermeni Soykırımı'nı kabul etmeyenler kabul etseler de bilerek susanlar korkanlar, hepimiz suçluyuz. Bu kolektif suçu biraz olsun temizlemek adına Ermeni Soykırım anmalarına katılmalıyız ve Türkiye devletini soykırımı kabul etme tanıma konusunda zorlamamız gerekiyor" dedi.

'SOYKIRIMIN TANINMASI İÇİN MÜCADELEMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

EGAM hareketinden Benjamin Abtan ise, geçen yıl anmalar sırasında Türkiye'ye geldiklerinde hem soykırımın tanınmasında hem de Türkiye'nin demokratikleşmesinde bir umut olduğunu hissettiklerini fakat geçen bir yıl içerisinde Türkiye'nin radikal değişimi ve kendi topraklarındaki bir halka savaş açması nedeniyle umutlarının azaldığını söyledi. Abtan, "Artık Türkiye'de daha aktif olacağız. Sadece anmalara gelerek yetinmeyeceğiz. Soykırımın tanınması için mücadelemizi güçlendireceğiz" diye konuştu. 

'SOYKIRIMLA YÜZLEŞME OLURSA TÜRKİYE DEMOKRASİ ÜLKESİNE DÖNÜŞÜR' 

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu'ndan Şenol Karakaş da, Ermeni soykırımında kaybedilenleri anlamanın önemine değinerek, "Soykırımla yüzleşmeden ne akademisyenler ne Can Dündarlar mücadelesi sonuç alamaz. Türkiye'de siyasal iklimin temel belirleyicisi, Türkiye'nin soykırımla yüzleşmeden gizlenmesi üzerine inşa edilen bir cumhuriyet tarihine sahip olması. Soykırımla yüzleşme olursa Türkiye'nin kanlı bir fantastik film sahnesinden farklı olarak bir demokrasi ülkesine dönüşeceğini biliyoruz" dedi.

101. yılında Ermeni Soykırımı'nda yaşamlarını yitirenler için yapılacak anma etkinlikleri ise şöyle: 

DurDe platformu, EGAM, İHD, Nor Zartonk tarafından 24 Nisan saat 13.15'te Kabataş iskelesinde buluşulacak. Pankartlarla donatılan tekneyle 24 Nisan 1915 sürecinde tutuklanan Ermenilerin fotoğraflarını taşınarak Haydar Paşa Garı'na gidilecek. Teknede uluslararası sanatçı Leman Stehn Ermeni ilahileri ve Gomidas türküleri söyleyecek. 1915'de tutuklanan Ermenilerin Anadolu'nun içlerine sürgüne gönderilirken trene bindirildikleri Haydarpaşa Garı'nda anma etkinliği düzenlenecek.

Aynı gün saat 15.30'da 14 Nisan 2011'de katledilen Sevag Şahin Balıkçı Şişli Ermeni Mezarlığı'nda anılacak. Ardından 19.15'te Beyoğlu Tünel Meydanı'nda kitlesel anma etkinliği düzenlenecek. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Prince için mor yağmur

SONRAKİ HABER

‘Parsel parsel’ davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...