22 Nisan 2016 09:18

Bugün Dünya Günü...

Bugün neden Dünya Günü olarak ilan edildi? Dünya Günü’nde dünyanın güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekilecek.

Paylaş

Bugün Dünya Günü. İlk olarak San Francisco’da düzenlenen Dünya Günü’nün kutlanma amacı dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek.

Dünya Günü kutlaması fikri 1969 yılında San Francisco’da, Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından ortaya atılmıştır. John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiş. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiş. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmış.

 EKŞİSÖZLÜK'TEKİ DÜNYA GÜNÜ ENTRYLERİ

- göreli astronomik süre birimi.bir gezegenin veya uydunun kendi etrafındaki dönüş hızı ya da yörüngesinde olduğu yıldızın çevresindeki dönüş hızının kaç dünya gününe denk geldiğini belirtir.cümle içinde kullanalım ki, kavram pekişsin.

- dünya ve yeryüzü kavramlarının anlamlarının farklı olması sebebiyle bu özel günün “dünya yeryüzü günü” ya da kısaca “yeryüzü günü” olarak kutlanması daha uygun olacaktır.

- Dünya Günü google tarafından doodle ile anımsatılan gün. ne işe yarar bilmemekteyim.

“dünya dünya günü” denilirse bir anlamı olacak gündür.

“dünya günü” ama dünyada neyin günü diye sormazlar mı google'a sonra?

- anlam veremediğim gün. örneğin babalar gününde diğerleri babaları kutlar, anneler gününde keza aynı şekilde, kadınlar gününde erkekler kutlar, erkeklerin zaten günü yok. peki dünya günü nedir bu durumda? diğer gezegenlerde yaşayanlar mı kutlicak günümüzü? dünya dışında yaşayan akıllı canlılar bulundu da bize mi haber verilmiyor? neler oluyor?

 - 22 nisanda kutlanan gün. çevreci bir faaliyet olan dünya günü kutlamalarına 1990'da central park'ta katılanların geride bıraktıkları çöp miktarı 100 tondur...

- Barış eylemcisi john mcconnell'in önerisi üzerine 1970'ten beri kutlanan gün.

- Dünya Günü sadece google tarafından kutlanılan gün.

DÜNYA GÜNÜ İÇİN HAZIRLANAN DOODLE'LAR
Google tarafından, Dünya Günü kapsamında Doodle'lar hazırlandı. İşte o Doodle'lardan bazıları:

 

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da KESK üyelerine yönelik baskılar kınandı

SONRAKİ HABER

Dayanışma Grubu dokunulmazlıkla ilgili açıklama yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...