22 Nisan 2016 06:05

Barış ve özgürlük yargılanıyor

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile tutuklu akademisyenler Meral Camcı, Muzaffer Kaya, Esra Mungan ve Kıvanç Ersoy bugün hakim karşısına çıkıyor.

Paylaş

Çağlayan Adliyesi’nde bugün iki önemli duruşma var. MİT TIR’ları haberleri nedeniyle “casusluk”la suçlanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasıyla Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza attıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla tutuklanan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan ile Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı’nın ve Nişantaşı Üniversitesi’nden kovulan tutuklu akademisyen Muzaffer Kaya’nın ilk duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görülüyor.

'ÇAĞLAYAN’DA BAŞLAYAN MÜCADELE, ÇAĞLAYANA DÖNÜŞECEK'

Bu sabah görülmeye başlayanan ‘casusluk’ davasında Dündar ve Gül duruşması öncesi açıklama yaptı. Erdem Gül “Çağlayan Adliyesi’nden iki iyi haberle çıkmak istiyoruz” derken, Can Dündar bugün iyi bir tesadüf olduğunu ve Türkiye’nin basın özgürlüğünü ilgilendiren önemli bir davası ve mücadelesiyle; ifade özgürlüğünü ve barış özlemini dile getiren akademisyenlerin davasının bir araya geldiğini söyleyerek “Dolasıyla çok daha güçlüyüz bugün burda. Tek tek yargılanmak yerine bir arada birbirimizin mücadelesine sahip çıkmayı çok önemli buluyorum. O yüzden iki önemli damar bugün Çağlayan önünde bir araya geldi.” dedi. “Ben Türkiye’nin muhalif potansiyelinin, mücadele gücünün, direncinin adliye önlerinden başlayacağına inanıyorum. Öyle olmaya başladı. Burada giderek daha güçlüyüz” diyen Can Dündar, bugün öğretim üyelerini alıp dışarı çıkarmaya geldiklerini, kendi davalarından çok onu önemsediklerini aktardı. Akademisyenleri alıp daha da güçlü bir şekilde adliyeden ayrılacaklarını ve öğrencileri, öğretim üyesi arkadaşları, onlara inananlar, barışa inananlar hep birlikte Silivri’ye gidip, akademisyenleri alıp çıkacaklarını umut ettiğini aktaran Dündar konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bizi yargılamakla sonuç alamayacaklarını görecekler. Ve bu mücadele sonunda biz hem basın özgürlüğünü, hem ifade özgürlüğünü çok daha ileri bir noktaya taşıyacağız diye ümit ediyorum. Bir tür çağlayana dönüşecek, bu çağlayan’da başlayan mücadele. Ve giderek büyüyecek. Buna yürekten inanıyoruz. Akşam dilerim hepimiz için iyi haberlerle birlikte olacağız” 

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL DAVASINDA NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR’larına ait görüntüleri haberleştirmeleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın  şikayetçi olduğu davada yargılanmasına 1 Nisan’da devam edilmişti. İfadenin alınmasının ardından mahkeme, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davayı 22 Nisan'a ertelemiş ve ayrıca mahkeme Dündar ve Gül'ün yurtdışına çıkış yasağının da devamına karar vermişti. 

AKADEMİSYENLER CEZAEVİNDE 5 YIL İLE YARGILANIYOR

1128 Akademisyen ‘‘Bu suça ortak olmayacağız’’ diyerek barış talebini dile getirmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Barış için Akademisyenler İnisiyatifi üyeleri hakkında başlatılan soruşturma dosyalarını bünyesinde toplayarak, bildiriyi imzalayan 733 akademisyenin ifadesini almaya başlamıştı. Soruşturma kapsamında akademisyenlere, “PKK’nin terör örgütü olup olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti katliam mı yapıyor? Bildiriyi imzalamak için baskı veya tehdit aldınız mı?” şeklinde sorular yöneltilmişti.  Bu arada, 733 akademisyen haricinde bildiride imzası olan 395 kişi hakkındaki işlemin ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğü belirtilmişti.  

ÖNCEKİ HABER

ABD: Akademisyenler duruşmasını yakından izleyeceğiz

SONRAKİ HABER

‘Bir çocuğun bisiklet hayalini gerçekleştirmek ister misin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...