22 Nisan 2016 00:51

Avcılar'da 29 Nisan'da 1 Mayıs'a çağrı yapılacak

Avcılar'daki işyerlerinde örgütlü sendikalarla yapılan toplantı sonucu 29 Nisan'da bölgede 1 Mayıs için çağrı yapılması kararlaştırıldı.

Paylaş

Deniz TEZEL
İstanbul

İstanbul’un Avcılar ilçesinde bulunan işyerlerinde örgütlü olan ve bu bölgede örgütlenme çalışması yürüten sendikalar ile emek ve demokrasi güçleri ortak bir toplantı yaptı. Gıda-İş, Belediye-İş, Tüm Bel-Sen, Eğitim Sen, Liman-İş şubelerinin yanı sıra Avcılar Emek ve Demokrasi Koordinasyonu üyelerinin katıldığı toplantıda, 29 Nisan’da Avcılar’da 1 Mayıs için çağrı yapılması kararı alındı. Toplantıya katılan sendikalar, İstanbul’da merkezi yapılacak kutlamanın alan tartışmalarıyla heba edilmesine de tepki gösterdi.

Demokratik hak ve özgürlere yönelik artan saldırılara karşı birlikte ve güçlü bir mücadele verilmesi gerektiğine vurgu yapılan toplantıda, 1 Mayıs’ın artan savaş ve sömürü politikalarının karşı mücadelenin yükseltildiği bir gün olması gerektiği dile getirildi.

KONFEDERASYONLAR YAN YANA GELMESE BİLE...

Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Ercan Gürünlü, İstanbul’da uzun süredir işçilerin ayrıştırıldığı ve yan yana gelmediği 1 Mayıslar yaşandığına dikkat çekti. Bugün Türkiye’nin bir kısmında ciddi anlamda bir savaş yaşandığını, sokağa çıkma yasaklarının, çocuk ölümlerinin normalleştiği, kent merkezlerinde bombaların patladığı, insanların dışarı çıkmaya çekindiği bir dönem yaşandığına dikkat çeken Gürünlü, şöyle devam etti: “Diğer taraftan da işçilere, kamu emekçilerine, akademisyenlere, gazetecilere, muhalif duran ses çıkaran tüm kesimlere yönelik devlet tarafından sistematik bir saldırı yapılıyor. İşçi ve emekçilerin tüm kazanılmış haklarına yönelik saldırılar artarak sürüyor.

Taşeron çalışma yaygınlaştırılıyor, kıdem tazminatları ortadan kaldırılmak isteniyor, kiralık işçilik yasalarıyla işçi ve emekçileri kölece yaşam koşullarına mahkum etmeye çalışıyorlar. Bu saldırılara karşı durabilmek için 1 Mayıs’ın yaygın, kitlesel ve bir arada kutlanması bugün çok önemli.  Ama maalesef aynı döngüler bu senede yaşandı.  1 Mayıs alan tartışmalarına mahkum edildi. Bu yüzden ben yapılabilen her yerde 1 Mayıs’ın yerellerde kutlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Konfederasyonlar merkezi olarak birleşemiyorsa bile biz işçiler emekçiler bulunduğumuz alanlarda bir araya gelip güçlü bir şekilde 1 Mayıs kutlamaları yapacağız.”

YEREL KUTLAMALAR ÇOK ÖNEMLİ

Gıda-İş İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer de “Fabrikalarımızda, semtlerimizde yani yerellerde 1 Mayıs öncesi yaptığımız tüm etkinlikler çok önemli. Hizmet, eğitim, liman, gıda, cam gibi hizmet ve üretim alanlarından gelen işçi ve emekçilerin, gençlerin, kadınların Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı bir arada ve güçlü bir şekilde karşılamalarının anlamı büyüktür. Adına layık kutlanan 1 Mayıslar alan tartışmalarıyla geçenler değil ortak taleplerin, birlik ve dayanışma çağrısının güçlendiği 1 Mayıslardır. Bunun için Avcılardaki bu birliktelik ve yerel 1 Mayıs kutlaması her yönüyle büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

‘HER YERDE ALANLARDA OLMALIYIZ’

Liman-İş Örgütlenme Uzmanı Sinan Ceviz de işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının gün geçtikçe kötüleştiğini, iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının arttığını hatırlatarak “Şimdi ise kiralık işçilik, kıdem tazminatlarının kaldırılması gündemdedir. Bu uygulamalarla işçi ve emekçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştırılmak ve bu koşullara işçilerin ses çıkaramayacağı bir düzen yaratılmak isteniyor” dedi. Bu koşulların üzerine bir de savaşın yaşandığını anlatan Ceviz, “1 Mayıs’a giderken birileri alan tartışmalarıyla içini boşaltmaya çalışırken inadına her yerde alanlarda olmalıyız. Bugün de Taksim’e çıkılıp çıkılmayacağını tartışmak yerine işyerlerimizden başlayarak ülkemizin her yerinde alanlarda olmalıyız. 1 Mayıs’a giderken bir hafta öncesinden etkinlikler başlayacak. 24 Nisan’da Bakırköy’de, 29 Nisan’da Beylikdüzü ve Avcılar’da, 30 Nisan’da ise Güneşli’de 1 Mayıs kutlayacağız. Avcılar’da bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bu bölgedeki tüm işçi kardeşlerimizi yürüyüşümüze katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

SALDIRILARA KARŞI EN GÜÇLÜ VE KİTLESEL ŞEKİLDE

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Fevzi Yıldırım, demokratik hak ve özgürlüklere, işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik ciddi saldırıların olduğunu söyledi. Kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmak istendiğini dile getiren Yıldırım, “Mevcut hükümet her alanda bu saldırılarını yoğunlaştırarak sürdürüyor. Bunu yaparken eğitime yönelik saldırıları da ihmal etmiyorlar. Eğitimi kendi istedikleri nesilleri yetiştirmek için her geçen gün daha gerici hale getirmeye çalışıyor. Artan çocuk istismarı haberleri bunun bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. 1 Mayıs tam da bu saldırıların karşısında en güçlü ve kitlesel biçimde bu saldırılara karşı dur diyeceğimiz bir gün olmalı. O yüzden bugün bize düşen bu alan tartışmalarından sıyrılmak ve 1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak nasıl en kitlesel ve yaygın bir biçimde geçeceğini konuşmaktır. Biz de işte bu sebeplerden ötürü yapabileceğimiz her yerde yerel kutlamaları önemsiyoruz. Savaşa ve sömürüye karşı eşitlik, özgürlük, insanca çalışma ve yaşam koşulları için yerellerdeki kutlamalara çağrı yapıyoruz” dedi.
Tüm Bel-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Temsilcisi Ali Erdoğan da saldırıların arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Muhalif olan ses çıkaran her kesim baskılara, soruşturmalara, tutuklamalara maruz kalıyor. Bu koşullar altında 1 Mayıs’a gidiyoruz. Tüm bu saldırılara karşı 1 Mayıs’a kadar yürüteceğimiz çalışmalar ve 1 Mayıs’ın yaygın kutlanması önemli. Yerellerde yapılan açıklamalara, eylemlere katılım her zaman daha fazla olmuştur. Bugün biz de buna uygun şekilde 1 Mayıs’ın özüne uygun bir biçimde en yaygın şekilde geçmesi için yerelde yapacağımız 1 Mayıs kutlamasını önemsiyoruz. Bu saldırıları en güçlü şekilde bir araya gelerek püskürteceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Geleceğin madencileri alanlarda olacak

SONRAKİ HABER

AKP’nin sağlık politikaları oylanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...