22 Nisan 2016 00:20

Türkiye'nin bahar alerjisi: Çim poleni

Baharın gelmesiyle alerjiler de baş göstermeye başladı. Son 10 yılda bahar nezlesinde ciddi bir artış söz konusu. Prof. Dr. Mustafa Kazkayası anlattı.

Paylaş

Bahar mevsimiyle birlikte hava ısınmaya, doğa canlanmaya başlıyor. Ağaçlar çiçekleniyor, çimenler yemyeşil oluyor, çiçekler açıyor. Bazı insanlar mevsim değişikliğinin farkına varmazken, bazılarında baharla birlikte hapşırık, burun, göz akıntıları gibi bahar alerjisi şikayetleri oluyor. Mevsimsel alerjik rinit diğer adıyla bahar nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan biri. Son 10 yılda bahar nezlesinde ciddi bir atış söz konusu. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Her yıl aynı zamanlarda kendinizi iyi hissetmiyorsanız, siz de bahar alerjisi olan kişilerden biri olabilirsiniz” dedi.

Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye (antijen) yanıt vermesiyle başlıyor. Bunu da alerjenin giriş yerine antikor göndererek yapıyor. Alerjen ve antikor arasındaki savaş kana çeşitli kimyasal maddelerin salınımına neden oluyor. Kimyasal maddeler de alerjik hastalıklara neden oluyor.

TÜRKİYE’NİN ALERJENİ: ÇİM POLENİ

Polenler, gıdalar, mantar, toz, hayvan tüyleri, kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve çevresel nedenler alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Türkiye’de en sık rastlanılan alerjen ise çim poleni. Bazı alerjenlerin her zaman olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Ev tozu akarı, evcil hayvanlar, gıdalar, bazı kimyasal madde alerjileri dört mevsim görülüyor. Bu alerjenlerin yol açtığı belirtiler, sıklıkla kış aylarında evler kapalıyken artıyor. Küf mantarları da polenler gibi alerjik reaksiyonlara neden oluyor ve hem evde hem dışarda bulunuyor. Ev içi bitkileri, nemli bölümler, banyo mantarlarının ekseriyetle bulunduğu yerler. Renkli veya kokulu çiçekler sanılanın aksine nadiren alerjiye neden oluyor” açıklamasında bulundu.

ÇEVRENİZDEKİ ALERJENLERİ UZAKLAŞTIRMAK İÇİN ÖNERİLER

Klimalardaki filtreleri düzenli olarak değiştirin, bakımını yaptırın
Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun
Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın
Evinizde tüylü hayvan beslemeyin
Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın.
Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin

İSTANBUL'DA ALERJİ YAKINMALARI DAHA FAZLA

Bahar alerjilerinin en sık görülen belirtileri; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısı. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürüğün de görülebildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Alerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir yıl boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösteriyor. Bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler. Diğer taraftan hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Silopi’de 'TEOG sınavı ertelensin' talebine ret!

SONRAKİ HABER

Busan Film Festivali seçkisi Ankara’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...