21 Nisan 2016 16:37

Hem gözünü, hem 8 ayını çaldılar

2014 1 Mayıs'ındaki polis saldırısında gözünü kaybeden Barış Ceyhan, 8 aylık tutukluluğunun ardından bugün görülen duruşmada serbest kaldı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

2014 yılında 1 Mayıs eylemleri sırasında gözünü kaybetmesine neden olan polis hakkında hâlâ bir işlem yapılmayan Barış Ceyhan, HDP'nin seçim çalışmalarında çekilen görüntüler gerekçe gösterilerek 8 aydır tutuklu bulunuyordu. Ceyhan davanın bugün görülen ilk duruşmasında tahliye edildi.

1 Mayıs 2014'te polis tarafından vurularak gözünü kaybeden lise öğrencisi Barış Ceyhan, başka bir eylem gerekçe gösterilerek örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanmıştı. Ağustos ayından beri tutukluluğu devam eden Ceyhan bugün görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Ankara Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Ceyhan ifadesini Kürtçe yazılı ve Türkçe sözlü olarak verdi. İddianamede Ceyhan hakkında yöneltilen suçlamalar Yenimahalle'de illegal bir eyleme katıldığı ve örgüt üyeliğiydi. Ancak iddianamede sadece bir hatıra fotoğrafı, internette dinlenilen Kürtçe şarkı ve videolar, bunun yanında bir kağıtta yer alan anadil ve İttihat Terakki Cemiyeti ile CHP’ye ilişkin bir not yer alıyordu. Suçlamaların tümünü reddeden Ceyhan yaptığı savunmada, “7 Haziran'da oy verdiğim HDP'nin seçim çalışmalarına katılmam illegal bir faaliyet sayılamaz. Anadille ilgili defterime aldığım notlar da ifade özgürlüğü kapsamındadır. 1 Mayıs 2014'de Kızılay'dan geçerken bir gözümü kaybetmiştim.  Beni sakat bırakan polis hala yargı önünde hesap vermezken, hakkında herhangi bir işlem yapılmazken benim mağduriyetim katlanarak artıyor. 9 aydır tutukluluğum devam ediyor ve eğitim hakkımdan yoksun bırakıldım” dedi.

ASKERDE İFADE VEREN KİŞİ GETİRİLMEDİ

Öte yandan suçlamalara dayanak gösterilen ve Kandil'e gittiğini, örgütün üst düzey yöneticileriyle tartışmalar yaptığını ileri sürerek tutuklu bulunanlara suçlamalar yönelten A. T. isimli kişi mahkemeye getirilmedi. Askerde olduğu belirtilen A.T. anlattıklarına tepki gösteren avukatlar, bu ifadeleri ancak macera filmlerinde görülebileceğini söylediler. Ceyhan'ın avukatı Halil İbrahim Vargün, “Askerde, yani emir-komuta zincirinde, polis tarafından ifadesi alınan A.T.’nin bunları korku ve panikle söylemediğini bilemeyiz” dedi.

Savcılık verdiği mütalaada Ceyhan'ın da aralarında bulunduğu üç kişinin tutuklu yargılanmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti Barış Ceyhan, Mehmet Azat Yılmaz, Aynur Özcan, Burhan Dara, Erkan Kara, Edip Öztürk, tutuksuz yargılanmasına, Medet Oruç'un ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Haziran'da görülecek.

ÖNCEKİ HABER

Amedspor'a puan silme ve para cezası!

SONRAKİ HABER

Silopi’de 'TEOG sınavı ertelensin' talebine ret!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...