21 Nisan 2016 14:06

Polis, DBP İl Eş Başkanına, ‘Partiye üye misiniz' diye sordu

Tutuklanan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek'e emniyetteki sorgusu sırasında “Herhangi bir siyasi partiye üye misiniz” sorusu dahi soruldu.

Paylaş

Tutuklanan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek’in, katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar suç sayıldı. Şimşek’e emniyetteki sorgusu sırasında “Herhangi bir siyasi partiye üye misiniz” sorusu dahi soruldu.

Diyarbakır’da, 14 Nisan günü düzenlenen operasyonda DBP Kayapınar İlçe Örgütü Eş Başkanları Sevim Adsoy ve Mustafa Uyguner ile birlikte gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, 17 Nisan günü diğer isimlerle birlikte çıkarıldıkları adliyede ‘Örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklanarak cezaevine kondu. Şimşek hakkında verilen tutuklama kararına dair öne sürülen deliller ise, il eş başkanı olarak katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar oldu.

SİYASETÇİNİN SİYASİ AÇIKLAMA YAPMASI SUÇ!

Emniyetteki sorgusunda susma hakkını kullanan Şimşek’e yöneltilen sorular arasında “Herhangi bir siyasi partiye üye misin” sorusu da bulunuyor. Şimşek’e yöneltilen diğer sorular arasında ise 12 Nisan’da DBP Yerel Yönetimler ve KJA’ya yapılan operasyonlar için il örgütü binası önündeki protesto eyleminde yaptığı konuşma, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) önünde yaptığı açıklamalar, Cizre’deki katliamla ilgili 8 Şubat’ta katıldığı Özgür Gün TV’deki değerlendirmeleri ile Sur’daki sokağa çıkma yasağı ile diğer konularda telefonla bağlandığı Med Nûçe TV’ye verdiği demeçler yer aldı.

Siyasi kimliği ile yaptığı konuşmalara dair yöneltilen yanıt vermeyen Şimşek’e sevk edildiği savcılıkta ise bu sorularla birlikte Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ayşe Dicle’yi tanıyıp tanımadığı da soruldu. Şimşek, yapılan operasyonlar ve tutuklamaların yanlış olduğunu ifade etmek amacıyla basın açıklamaları düzenlediklerini, ana diline ilişkin yapılan eylemlerde de Kürtçe üzerindeki asimilasyona dikkat çekmek ve bunun önüne geçmek için konuşma yaptığını ifade etti. 

Düzenledikleri yürüyüşler ve basın açıklamalarını çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının sona ermesi amacıyla yaptıklarının altını çizen Şimşek, bu eylemlerde yaptığı konuşmalarında hiç bir şekilde şiddet çağrısında bulunmadığını söyledi. Bölgede etkili olan bir siyasi partinin il eş başkanı olduğunu ve ne yapıyorsa demokratik zeminde siyaset yaptığını vurgulayan Şimşek, büyük bölümünü Kürtçe yaptığı konuşmaların Türkçeye hatalı çevrildiğini de söyledi. Buna rağmen tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen Şimşek, burada da savcılıktaki ifadesini tekrarladı. Mahkeme tutuklama kararı verdiği Şimşek’i hapse yolladı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

LG Electronics yemek paralarını yatırmadı

SONRAKİ HABER

Yargıtay onaylı BDP tüzüğü yasak yayın sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...