21 Nisan 2016 12:58

Soma A.Ş. 150 milyon TL'lik tazminatı devlete yükledi

Soma faciasından 36 gün sonra Soma AŞ “temlik” kararı alarak, maden faciasında yaşamlarını yitirenlerin ailelerinin tazminat davalarından kurtuldu

Paylaş

Soma’da meydana gelen maden faciasından 36 gün sonra Soma AŞ “temlik” kararı alarak, maden faciasında yaşamlarını yitirenlerin ailelerinin açacağı tazminat davalarından kurtuldu. 

Şirket böylece en az 150 milyon lirayı bulacak tazminat yükünden kurtulurken, yük asıl yüklenici konumundaki Türkiye Kömür İşletmelerine kaldı. 

TBMM KİT Komisyonu üyesi olan CHP milletvekilleri Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasında Soma AŞ’nin temlik kararı almasıyla devletin zarara uğratıldığını ifade eden CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, “436 tanıklı, 162 mağdur yaralıyı da kapsayan 301 ölümlü kazanın ardından halkımız kaybedilen canlara yanarken, kazaya neden olan, gerekli tedbirleri almayan ve para hırsını insan yaşamının önüne koyan maden şirketi Soma AŞ, kazadan 36 gün sonra gelecekte doğacak tüm alacaklarına ilişkin temlik koydurdu. Temlik koydurmasının nedeni; kazada can veren işçi yakınlarının maddi ve manevi tazminat alacaklarının önüne geçmektir” dedi.

7 DAVA SONUÇLANDI FATURAYI TKİ ÖDEDİ

Kazayla ilgili bugüne kadar 7 davanın sonuçlandığını; şirketin ödemesi gereken tazminatları ise asıl yüklenici olan TKİ’nin ödediğine dikkat çeken Haydar Akar şu bilgileri verdi: “7 dava için toplam 3.5 milyon lira ödemek zorunda kalmıştır. Soma AŞ’nin ödemesi gereken ancak TKİ tarafından ödenecek tazminatların tutarı diğer davaların sonuçlanmasıyla en az 150 milyon lirayı bulacaktır. Bütün bu paralar halkımızın cebinden çıkacaktır. Bu uygulama ile yandaş şirketlerin nasıl korunduğu ve fakir fukaranın, yetim hakkının şirketlere nasıl peşkeş çekildiği bir kez daha açıkça görülmüştür.”

AKP’Lİ VEKİL KORUYOR

Türkiye Kömür İşletmelerinin hesaplarının değerlendirildiği TBMM KİT Üst Komisyon toplantısında CHP Amasya Milletvekili Av. Mustafa Tuncer’in TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Haydar Akar şu iddiada bulundu: “KİT Komisyon Başkanı AKP Ankara Milletvekili Fatih Şahin’in yetkisi dahilinde olmadığı halde çoğunluğa dayanarak suç duyurusunun reddedilmesi gerektiğini savundu”. 

CHP’li vekillerin bu oylamaya katılmayarak toplantıyı terk ettiğini açıklayan Akar, devletin zarara uğramasına göz yumanların gerekli cezayı almaları için KİT Komisyonunun CHP’li üyeleri olarak suç ihbarında bulunduklarını ve savcıları göreve çağırdıklarını dile getirdi. Akar, TBMM KİT Komisyon Başkanı Fatih Şahin’in de görevini yapmaması durumunda onun hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi. 

 

(İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Mersin Üniversitesi’ndeki cadı avına mahkeme 'dur' dedi

SONRAKİ HABER

HDP Kadın Meclisi 23 Nisan’da eyleme çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa