21 Nisan 2016 12:09

Davutoğlu’nun AKM cevabı: Yeni bir sanat merkezi yapılmalı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Kültürel Kalkınma Eylem Planı’ açıklamasında AKM için 'oraya bir sanat merkezi yapılmalı' dedi.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Kültürel Kalkınma Eylem Planı’nı açıkladı. Programın tanıtım toplantısında konuşan Davutoğlu, AKM’nin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek “Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız” dedi.

Davutoğlu, gazetecilerin "Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi ne zaman bitirilecek?" sorusuna şöyle yanıt verdi: “Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu” dedi. İstanbul’un daha güzel meydanlara ihtiyacı olduğunu belirterek “Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı” diye konuştu.

KÜLTÜREL KALKINMA PLANI’NDA NELER VAR?

* Kültürel varlıkları korumak için 70 milyon TL yardım yapıldı. 

* 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.

* İstanbul’da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edilecek.

* Ankara’da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi inşa edilecek.

* Müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek ve 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.

* Telif Hakları Yasası’nı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu mayıs ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunacağız.

* Özel tiyatrolara geçen yıl verilen destek yüzde yüz artırılarak 9 milyon TL’ye çıkarılacak.

* Tiyatro sahnesi olmayan illerin her birine en az bir tiyatro sahnesi kazandırılacak. 

* Sanatçılar ve kültür adamlarından gelen talepler doğrultusunda, belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak bir çalışma başlatılacak.

* Gençlere yönelik kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük olarak 1200 genci 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edeceğiz. Bu gençlerin 730’u ören yerlerinde, 470’i de havaalanlarında turizm faaliyetlerine destek olacak.

* Kültür ve Turizm Bakanlığında istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açılacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Lezgin Botan: Hükümete göre çocuklar yok hükmünde

SONRAKİ HABER

Edebiyat Nöbeti'nin 4. sayısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...