21 Nisan 2016 00:58

'Vatan, millet edebiyatıyla götürüyorlar milyonları'

Türk Metal’in 'Vatan için ter dökenler vatan için can verenlerin izinde' diyerek 1 Mayıs için Çanakkale’ye çağrı yapması işçilerin tepkisini çekti.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Türk Metal’in “Vatan için ter dökenler vatan için can verenlerin izinde” diyerek 1 Mayıs için Çanakkale’ye yaptığı çağrı İzmirli demir çelik işçilerinin tepkisini çekti. Milliyetçiliği kullanarak ağır çalışma koşullarının üzerinin örtürldüğüne dikkat çeken işçiler “Vatan, bayrak, millet edebiyatı ile götürüyorlar milyonları, işçi perişan” dedi.

VATAN NE DEMEK, HABAŞ NE DEMEK?

12 yıldır HABAŞ’ta çalışan işçiyle konuşuyoruz. Kendisini “Bayrağa ve devlete saygılı, ülkenin bölünmezliği için her şeyi yapacak milliyetçi” birisi olarak, Türk Metal’i ise “Kendi çıkarları için çalışanlar” olarak tarif ediyor. 1 Mayıs’ı Çanakkale Şehitliği’ni görmek için fırsat olarak görüyor. Ancak “Vatan için mi çalıştığını” sorduğumuzda tepkiyle şunları söylüyor: “Ne vatanı ya? O kısmına dikkat etmedim. 12 senedir asgari ücrete talim ediyoruz. Ustayız şu kadar yıllık işçiyiz dediğimiz zaman ‘Zam yapamayız’ diyorlar. Vereceği zam 3 kuruş, kazandığı milyonlar. Toz içinde pislik içinde sürekli mesai ile çalışıyoruz. Yıpranma payları için bir şey yapmıyorlar. Say say bitmez. Dikkatli düşününce o kadar da değil... Vatan ne demek, HABAŞ ne demek? Vatan için çalışma değil Başaran (patron) daha çok kazansın diye ter döküyoruz ama ne düşünmeye ne de başka bir şeye zamanımız var. Haftada ortalama 4-5 gün 12 saat çalışılan bir yerdeyiz burada.”

SORUNLARIN ÜZERİNİ ÖTRMEK İÇİN...

Bir diğer HABAŞ işçisi ise böyle bir çağrının yaşadıkları ağır koşulların üstünü örtmek için yapılmış olduğunu söylüyor. “Ama içeride arkadaşlar arasında tutar mı bu söylem? Çanakkale şehitleri deyince insanlar gerisini düşünmez. Ama yine de bu sendika ile şuradan şuraya gitmez bu millet. Çünkü ne olduklarını bilmeyen yok” diyor.

Türk Metal’in örgütlü olduğu HABAŞ, İDÇ, Sider ve Ege Çelik işçileri hâlâ 1 Mayıs’la ilgili bir açıklama yapılmadığını söylüyor. Bir İDÇ işçisi yapılan bu çağrıya oldukça tepkili: “Vatan, bayrak, millet edebiyatı ile götürüyorlar milyonları, arabaları, evleri. İşçi perişan. Ücretler, asgari ücret.”

EMEP: MİLLİYETÇİ KIŞKIRTMALARA, OYUNLARA GELMEYELİM

İşçiler içerisinde karşılık bulsun veya bulmasın bu söylemin işçi sınıfı için tehlikeli bir bakış açısı olduğunu söyleyen Emek Partisi, servis duraklarında ve kahvelerde konuyla ilgili işçilere bildiri dağıttı. 1 Mayıs’ın uluslararası önemini ve işçilerin enternasyonal dayanışmasının öneminin vurgulandığı bildirilerde, Türk Metal’in yapmak istediğinin “İşçilerin değerlerinin sömürülmesine ve haklarının gasbedilmesine göz yumma” olduğu belirtildi. Sahibinin Ferrari marka yüzlerce otomobile sahip olduğu ve kazancıyla dünyadaki ilk bin kişi arasında olan fabrikalarda işçilere iyi bir yemeğin bile görüldüğüne dikkat çekilen bildirilerde, “HABAŞ mı vatan? Amerikan Ford İtalyan Fiat mı vatan?” diye soruldu.

“Peki ne yapacağız? Önce milliyetçiliği kışkırtmaya çalışanların oyununa gelmeyeceğiz. Birlik olacağız. Sendika ayrımı, milliyet, mezhep ayrımı yapmayacağız. Hesap sormak için, haklarımız için mücadele edeceğiz. Sendikalarımızda da, fabrikalarımızda da, ülkede de demokrasi ve adalet isteyeceğiz” denilen bildirilerde, tüm işçilere savaşa ve sömürüye karşı Gündoğdu Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamasına katılma çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 'şüpheli motosiklet' alarmı

SONRAKİ HABER

Taşeronun ‘T’si kalksın yeter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...