21 Nisan 2016 00:54

Slovenya futbolunda ırkçılık gölgesi

Maribor’un şampiyonluklarıyla hüküm sürdüğü Slovenya’da atılan gollerden, basit hakem hatalarından, ligde belli bir noktaya kadar giden yarıştan başka

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Maribor’un şampiyonluklarıyla hüküm sürdüğü Slovenya’da atılan gollerden, basit hakem hatalarından, ligde belli bir noktaya kadar giden yarıştan başka diğer ülkelerin haberdar olabildiği bir şey olmazdı. Bu sene şampiyonluk yarışının kızışması ve Olimpija Ljubljana’nın bu şampiyonluk tekerini kırma ihtimalinin olması biraz işleri farklılaştırdı. Ama Slovenya futbolunu görünür kılan bu centilmence geçen yarış olmadı.
Slovenya futbolu, bu sezon önce Torku Konyaspor’a transfer olan Nejc Skubic’in yerini sosyal medyada ilan vererek doldurmak isteyen Domzale teknik direktörüyle haber oldu. Futbolcu menajerlerini saf dışı bırakan bu uygulama son derece masum ve sempatik bulunmuştu. Son iki olay ise skandalla eş değerdi. Ljubljana ve Maribor ligin zirvesindeki iki takım olarak şampiyonluk mücadelesi veriyor.

MARIBOR’U KARIŞTIRAN KAVGA

Olimpija Ljubljana Teknik Direktörü Marko Nikolic, son dakikalarda gol atan oyuncusuna sinirle “aptal zenci” derken kameralara yakalandı. Tam bu haber konuşulmaya başlarken diğer cepheden de Maribor Sportif Direktörü Zlatko Zahovic’in oyuncusu Agim Ibraimi’ye dini ve milliyeti üzerinden yaptığı sözlü saldırı haberi geldi. Aynı zamanda bir dönem Slovenya’nın efsane oyuncusu olan Zahovic, Makedonya milli takım forması giyen Arnavut asıllı Müslüman olan Ibraimi’ye dini üzerinden alaycı sözler sarf etmişti. Final ise ikilinin birbirlerine karşı fiziki müdahaleleriyle son buldu. Ibraimi’nin kadro dışı kalması ve ülkesine geri dönmesiyle sonuçlanan olayın ardından Zahovic’in bunu eski oyuncusu Boşnak Nusmir Fajıc’e de yaptığı ortaya çıktı.
Zahovic, yaptığı bir basın toplantısıyla kamuoyundan ve Agim Ibraimi’den özür diledi. Amacının bir dini aşağılamak olmadığını ve sözlerinin şaka içerdiğini iddia etti. Sonuç olarak ailesine küfür edildiğini de söyleyen Agim’in sözleşmesini feshetme isteğiyle karşı karşıya kaldılar. Maribor bırakmak istemiyor, orta yol bulmak istiyor; Makedonya’ya dönen Agim Ibraimi ise Maribor defterini çoktan kapattı.

‘MAÇ HEYECANIYLA IRKÇILIĞA BAŞVURMAK’

Marko Nikolic de Zahovic ile benzer bir yolu seçti. Sırp teknik direktör, maç heyecanıyla sarf edilen duygusal bir reaksiyon diyerek bunu masumlaştırmaya çalıştı. Nikolic, “ırksal bir amacım yoktu, ben böyle biri değilim” dedi. Oyuncusu Eleke ile de konuştuğunu ondan özür dilediğini ve onun kendisini anladığını söyleyen Nikolic ilk aşamada kulübünden bir yaptırımla karşılaşmadı. Kamuoyunun düşüncesi, şampiyonluğa giden Olimpija’nın bu operasyonu şimdi yapmak istemediğiydi. Kulüp başkanı da ırksal bir hakaret amacı olmadığını iddia etti.
Nikolic’in, Partizan’ın başındayken de siyahi oyuncusu Fofana’yı oynatmaması ve kulüpten uzaklaştırmasının altında benzeri bir durum olduğu iddia ediliyor. Her zorda kaldığında mecburen oynattığı Fofana, takıma katkıda bulunmuş ve taraftarlar tarafından yılın oyuncusu seçilmişti. Ama bir türlü Nikolic’in gözüne girememişti. Taraftarlar bu konuda benzer iddialarda bulunmuş ve Nikolic’i eleştirmişti.
Kulübünün bir yaptırımda bulunmadığı Nikolic’e, Slovenya Futbol Federasyonundan ceza geldi. Sırp teknik direktör 7 maç men ve 1500 avro para cezasına çarptırıldı. Bu 36 hafta üzerinden oynanan Slovenya Prva Liga’da Nikolic’in sezonu kapatması anlamına geliyordu. Olimpija’nın sezonu çıkarmak istediği Nikolic’li planlarına federasyon tarafından vurulan bu darbe, kulüp tarafından tepkiyle karşılansa da pazartesi günü yapılan toplantı ile kararlarını verdiler. Kulübün Başkanı Milan Mandaric, Nikolic ile yollarını ayırdıklarını duyurdu.
Slovenya Prva Liga’da 30. hafta tamamlandı. Olimpija Ljubljana 62 puanla ligin zirvesinde yer alıyor. En yakın takipçisi Maribor ise iki puan gerilerinde, 60 puanda! Şampiyonluğun favorisi bu sezon yok ama bu sezon bittiğinde kimse ilk olarak şampiyondan bahsetmeyecek.

ÖNCEKİ HABER

TİHV: Sokağa çıkma yasaklarında 338 sivil yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Gülen cemaatine yönelik operasyonda 4 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...