20 Nisan 2016 13:40

Aydınlar: Cumhurbaşkanına hakaret suçu kaldırılsın

45 aydın, cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinin kaldırılması için ortak bir bildiri yayımladı.

Paylaş

Aralarında Hasan Cemal, Ahmet Ümit, Aydın Engin, Ahmet İnsel, Baskın Oran ve Oya Baydar gibi isimlerin de bulunduğu 45 aydın, cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinin kaldırılması için ortak bir bildiri yayımladı.

“Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denilen TCK. 299. maddesinin istismara açık hale geldiği vurgulanan bildiride şöyle denildi: “Sırf cumhurbaşkanlığı sıfatı dolayısıyla bir kişiye aşırı koruma sağlayarak insanların hapse atılmasına yol açan Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi istismara açık şekilde uygulanmakta, evrensel insan hakları ilkelerine aykırı olan bu yasa, bizzat korumaya alınan makam tarafından keyfi olarak kullanılarak, ifade ve basın özgürlüğünü engelleyerek birçok insanı mağdur etmektedir. Biz aşağıda imzası bulunanlar, Anayasa Mahkemesinin AİHM kararlarını, Venedik Komisyonu ilkelerini ve T.C. Anayasası’nın 90/5 maddesini de göz önünde bulundurarak hukuka aykırı olan TCK 299 No’lu maddeyi iptal etmesini, hukukun üstünlüğü gereği olarak talep ediyor, cumhurbaşkanlığı makamının eleştiriye karşı tahammülü geniş tutmasını ve bütün yurttaşlara koruma sağlayan yasa hükümleriyle yetinmesini istiyoruz.”

BİLDİRİDE İMZASI OLAN İSİMLER

Bildiride imzası bulunan isimler şöyle: “Ahmet Dindar, Ahmet İnsel, Ahmet Ümit, Aydın Engin, Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Baskın Oran, Celal Korkut, Cengiz Aktar, Dilek Gökçin, Ercan İpekçi, Ergin Cinmen, Ferhat Kentel, Ferhat Tunç, Fikret Başkaya, Gaye Boralıoğlu, Gülseren Onanç, Gençay Gürsoy, Gürhan Ertür, Halim Bulutoğlu, Hasan Cemal, İbrahim Betil, İbrahim Sediyani, İslam Özkan, Kuban Kural, Mahmut Konuk, Nazar Büyüm, Necmiye Alpay, Nesrin Nas, Neşe Yaşın, Nurcan Baysal, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ömer Laçiner, Perihan Mağden, Reha Ruhavioğlu, Selma Köroğlu, Şahin Alpay, Şanar Yurdatapan, Umur Çoşkun, Ümit Kıvanç, Yalçın Ergündoğan, Yasin Altıntaş, Zeynep Tanbay” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katliamcı Breivik, Norveç'e karşı açtığı davayı kazandı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Fatih Yağmur serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...